PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Esineen tunnistus perukirjassa "mandel...."


tkukkonen
14.08.20, 19:01
Mikäli tunnistat kuvan alimman rivin esineiden tarkoituksen ja vielä parempi jos löydät vielä suomenkielisen vastineen, niin kirjoitapa tänne.

Esineet ovat keittiön tavaroiden kuten kattiloiden seurassa, ja otsikon mukaan kuparia.


Kyse on aatelisen perukirjasta Viipurista noin 1840.

Jouni Kaleva
15.08.20, 06:44
1. stor mandeltorta med 12 små


Kirjaimellisesti olisi mantelitorttu. Tulkitsisin, että on tällaisen muotti. Siis joko mantelitortun muotti taikka mantelinmuotoinen muotti. Yksi iso ja 12 pientä samaa sarjaa.

tkukkonen
15.08.20, 09:29
Luin aivan samoin. Odotin, että jos olisi kyse ennen paistoa taikinalevyyn painettavista "vormuista" (niinkuin 40 km päässä Viipurista oli tapana sanoa), tai paistovuoista, niin se olisi tullut esille selkeämmin.

Mieltäni askarrutti esineiden paino. Nuo mantelitorttu-esineet painoivat yhteensä "3 mark" = 3 naulaa = noin 1200 g. Pienempien paino on ehkä 80 g/kpl, eli ei ihan kevyttä tavaraa. Ehkä ne olivatkin kakkujen paistovuokien kaltaisia kupin tai kaukalon muotoon värkättyjä kapineita.

Seuraavana listassa oli 2 bakelseformer (tai - förmer). Sen mukaan mitä SAOB näitä jälkimmäisiä kuvaa, niin päättelen niiden ainakin olleen paistinvuokia. Niiden paino oli 2 naulaa/kpl, joten tukevia ja raskaita olivat.