PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Mitä varten?


joukon66
06.07.20, 17:02
Mummonmökin välikaton kannatuspalkista löytyi aspilla kiinnitetty lankarulla oheisen kuvan mukaisesti. Mikähän käyttötarkoitus sillä on pirtissä ollut? Se on selvästi tarkoitettu pyöriväksi ja luultavasti narua tai lankaa on juoksutettu sen kautta. Mutta mikä tarkkaan ottaen on ollut tarkoitus?

Ihmetteleepi
Jouk:rolleyes:

Pekka Sukeva
06.07.20, 18:45
Mitä alapuolella on ollut? Voisi olla alkeellinen lampun hissi. Mitään kovin painavaa ei rulla ole kannatellut.

Juha
07.07.20, 04:48
Sähkölangan eriste tulee mieleen



Juha

joukon66
07.07.20, 06:08
Kuvassa näkyy sähköjohdon kiinnikkeitä lankarullan alla, joten näillä saattaa olla jokin yhteys. Tuota eristenäkemystä on muukin isäntä ehdottanut, mutta eikö silloin ollut posliinisia sellaisia olemassa? Tuo johdotus on tehty alunperin v. 1949. Kamarin puolella ei ole vastaavaa rullaa, joten herää kysymys, miksi eriste olisi laitettu?

Ihmetteleepi edelleen
Jouk:rolleyes:

Jorma
07.07.20, 10:08
Eristeenä käytetty (rulla/posliini) lyötiin naulalla kiinni, koska johto oli kahdesta eristetystä langasta punottu (kierretty), ja johto asennettiin siten, että punosta raotettiin ja johdot tulivat kummallekin puolelle eristintä. Kierrettyä johtoa ei voinut asentaa aspin läpi.
Tulee mieleen "patentin" liittymisen johonkin askareeseen. Oliko tarvetta juoksuttaa lankaa ylhäältä käsin kankaan kudonnan valmistelussa? Vyyhdinpuissa ei liene tarvittu, tarviiko verkon tekijä pystyssä olevaa lankaa+

joukon66
07.07.20, 11:49
Itsekkin epäilen, että kenties langan tai loimien laitossa tuota käytettiin. Jos rulla olisi lyöty naulalla, se ei olisi pyörinyt, koska lankanaula oli tuolloin neliskulmainen. Aspin jalat ovat pyöreät, joten mielestäni rullan täytyi päästä pyörimään.

Jouk:rolleyes:

Smidt
14.02.21, 12:32
Luulen että rulla on toiminut kannatin- taittopyöränä kehruussa tai langan kertauksessa. Tai sitten lampunjohdon kannattimena,jolloin lamppua on voitu nostaa ja laskea.Kuten ns. "suutarin lampussa" oli mahdollista. Mutta sähköeristin tuo ei ole!

joukon66
14.02.21, 15:29
Tuota lampputeoriaa minäkin tällä hetkellä vahvasti epäilen. Välillä lamppu on voitu laskea alas neulomista tms. varten.

Jouk:)

talkkarilainen
25.01.22, 10:23
Loimen luonnissa rulla olisi ollut talon ulkonurkalla, ja loimilanka olisi kulkenut sen läpi. Loimea olisi kierretty talon ympäri niin pitkän matkan kun loimen pituus oli ja sitten jonkun naulan /tapin ympäri ja taas takaisin toisen naulan/tapin ympäri, niin monta kertaa kun loimilankoja tuli olla. Päihin pitää muodostua lenkit. Tai jos siellä on ollut luomapuut sisällä joka pyörii, niin loimilanka olisi voinut mennä siitä rullasta läpi. Olisi saanut tasaisesti kierrettyä loimen. Ei olisi lanka sotkeentunut.