PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tapio Ounasjoelta


Outika
27.06.20, 08:03
Ounasjoen rantamailla Ylikylän tienoille perustettiin 1546 tila, ja siellä mainitaan eri lähteissä olleen Tapion, Turton ja Väinäisen talot. Isäntiä on voitu seurata aina tuolta lähtien ja 1500-1600 lukujen taitteessa tila lienee jaettu. Isäntinä olivat ilmeisesti veljekset Heikki ja Jaakko Heikinpojat Tapion talossa, joista Jaakko nuorempana ilmaantui tilalleen vasta 1621. Jaakon elo jäi lyhyeksi ja leski jäi taloa pitämään. Noihin aikoihin Kemijärvelle ilmaantui Tapioita, joihin liitetään nimet Lappalainen ja Tuuliainen. Ounakselle jäi Tapion taloa jatkamaan Antti Hannunpoika.

Tapioiden tulosuunta tietenkin kiinnostaa, sillä nimi kertoo tarinaansa vanhoista pakana-aikaisista jumalista. Tapio oli metsän herra, ja Tapion parta puuta sekä silmät, kuin kaksi pohjatonta järveä. Tapio hallitsi metsänväkeä ja antoi saalista, mutta saattoi myös viedä perheen perikatoon, jos huonosti sitä kohteli. Tapion pöydäksi sanottiin tuulen kouraa koivussa, eli se oli kerä koivun rungossa, josta kasvoi oksia joka hollille. Tai se oli latvuksesta tasainen kuusi, ja tuolle Tapion pöydälle vietiin ensimmäisestä linnusta uhri, ”Uhraan mehän herralle jotta ysömmän lykyn saan”. Tapio sen sieltä noutaisi ja antaisi hyvän saaliin metsämiehelle. Tapion pöytä oli pyhä vaakasuunnassa kasvava metsäkuusi, ja metsämiehen oli syötävä saalis metsän kuninkaan pöydältä. Tapioon törmäsi jo aloitteleva metsämies, sillä Tapion pöyän luona piti lausua metsästysvalakin[1] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn1).

Tapio tunnetaan erityisesti jäämien jumalana, ja jäämit olivat hämäläisiä, ja polveutuvat kivikauden asukkaista, jotka pitivät eräsijoja aina rannikolta kauas itärajan taakse. Vesien päällä matkatessaan käyttivät raskaita haahteja, joiden tiedetään tunnetun jo Kalevalassa, eli viittaisi kuitenkin Karjalaan. Karjalan suunnan vahvistaa myös se, että Novgorodin sotaretket jäämejä vastaan suuntautuivat Vienaan, alueelle missä vankasti vastustettiin käännyttämistä kristinuskoon. Mainitusta vesikulkuneuvosta, ruuhesta muistuttaa Ruuhilampi Aholaakson takana, minne kalaoikeuksiakin omattiin. Heinittynyt lampi kertoo muinaisesta elämästä ja ruuhesta, joka oli jo kivikaudella käytössä Peräpohjolassa.

Jäämien eli hämäläisten tiedetään matkanneen haaksiolla Nevalle, missä Nevskin tullipäällikkö tarkkaili vesiteitä ja huomasi liikehdintää rannoilla. Jäämit jäivät tarkkailemaan omia tahuviaan itärannalle ja ruotsalaisten sekä norjalaisten sotajoukko nosti komeita telttoja pystyyn vastarannalle. Jonkinlaista yhteenkuuluvuutta lienee ollut olemassa, sillä Pelgusin lienee tarinoiden mukaan ohjannut Nevskin hyökkääjiä iskemään vastarannalle asettautuneiden kimppuun ja jättämään jäämit rauhaan rannallaan.

Tapio nimeä esiintyy vahvimmin nykypäivänä Rovaniemen ja Suomussalmen välisellä itäisellä kaistaleella sekä Kuolajärvellä. Mielenkiintoista, että Karjalan kannakselta löytyy Tapiola, joka sijaitsi siellä Ylähämeen ja Alahämeen alueiden välissä Hämäläinen järven kapeimmalla kohdalla. Jos nyt Pelgusinia pidetään myöhempien Pelkosten esi-isänä, myös hänen jälkeensä sukupolvia siirtyi samoille seuduille, ylös kannasta pitkin ja vuosisatojen aikana nykyiseen Hämeeseen Tyrväälle ja sieltä kohti pohjoista.

Myös DNA antaisi viitteitä, ainakin joidenkin sukulaisten osalta, sillä alkujaan Kannaksen kansaa lienevät DNA-serkut Pukki ja Höök, sekä tietenkin Nevajoen tullipäällikön tuomat Pelkoset. Tapiolassa eleli 1700 luvun alussa mm. lampuoti Martti Pukki veljineen sekä siltavouti Höök, jota myös Hyökiksi puhuteltiin. Muita Nevanlinnan asukkaita olivat Krookit, joita DNA-serkkuina. Serkkuja Tveristä olivat Vorobjeffit eli Varpusen sukukunta. Myös Pelgusinin vaikutuspiiri ulottui Tveriin, sillä se lienee ollut Romanovien valtapiiriä ja Pelgusinilla oli tärkeä tehtävä Romanovin sukuun kuuluneen Nevskin rajojen vartijana.

Jääski sekä Argillandereiden Savilahti Äyräpään kanssa luovutettiin Ruotsille Pähkinäsaaren rauhanneuvotteluissa, ja niinkö tuli Pelgusinista ruotsalainen, ja myöhemmin suomalainen Pelkonen. Pelkonen yhdistää myös Nevalainen -nimisiä sukulaisia, ja lienevätkö aivan Nevskin aikaisia vai avioliittojen kautta sukuun liittyneitä.

Tästä "Tapioiden muotokuvasta" voidaan olla montaa mieltä, sillä niin ovat kaukaisia tapahtumia. Olisi vain mukava kuulla, jos jollakin olisi parempaa tietoa vanhoista tapahtumista.

______________
[1] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref1) Matti Mörtbergs värmlandsfinska uppteckningar. Sammanställda och kommenterade av Torbjörn Söder. Acta Academiae Regiae Gustavi Adolphi CXVIII

Outika
28.06.20, 07:52
Tarkennan vielä:oo:, jotta jos joku tietäisi kysymyksiin vastauksia, eli Tapioissa kiinnostaa, mistä tulivat ja olivatko jo vanhempaa hämäläistä alkujuurta Lapinmaassa. Siksi perusteluita paljolti tuossa edellä.

Oikeastaan etsin Niilo Niilonpojalle (s. n. 1661) vanhempia. Niilolle on mainittu Jouni -sukunimeksi myöhemmässä elämässään ja kuka oli Matti Túliainen, joka ylösotti Tuomas Lappalaisen tilan Kemijärvellä 1699?

Oletetaan, että Tapion väkeä muutti Kemijärvelle Ounakselta ja Niiloja vilisi useampia tuohon aikaan:

1) Jaakko Henrikinpoika Tapion poika Niilo Jaakonpoika tuli isännäksi 1642 Ounaksen Tapioon ja kirjoitettiin sotilaaksi 1649. Sukututkimuksissa esitetyn tiedon mukaan Niilo karkasi eräjärvilleen Kalliolammelle ja tuli siellä tapetuksi 1652. Asiaa käsiteltiin käräjillä ja vaimonsa Anna Pekantytär (Lappalainen?) oli kuultavana myös käräjillä. Hän ei siten voisi olla vuonna 1661 syntyneen Niilon isä!

Ilmeisesti Tapion väen lisäksi Ounakselta lähti Heiskarin taloon tulleen Pekka Lappalaisen jälkikasvua. Kemijärven Tapion eli Lappalaisen talo nousi asiakirjoihin 1651, ensimmäisten joukossa ja taloa asui Tuomas Lappalainen (mainitaan vuonna 1653 myös Taipale nimen yhteydessä) vaimoineen, ja parilla oli jo tytär 1651 kirjattuna luetteloon. Vuonna 1669 Tuomas käytti myös Tapion nimeä ja samana vuonna rinnalle ilmaantui Matti Tapio (n 1649) vaimonsa ja vuokramiehen kanssa, ja tuolloin Tuomaksella asui taloudessa jo oma poika vaimoineen. Vuonna 1673 mainitaan ”Mats Tapio eller Thomas Lappalainen om åboor Henrik Henriksson Tapiå och Thomas Lappalainen bohl 2 skatta 1/8 M. hvardera”. Kemijärven Tapioon ilmaantuivat Matti ja Tuomas Pekanpojat, ja mainitaan asiakirjoissa sekä Tapion, Jounin ja Lappalaisen nimillä. Olivatko he Ounakselle Heiskarin vävyksi ilmaantuneen Pekka Lappalaisen poikia?

2) Matti Tapion tila Kemijärvellä ajautui veronmaksukyvyttömäksi 1676, jolloin Matin vaimo Marketta Jaakontytär emännöi tilaa ja autiona se pysyikin kunnes Matin poika Niilo Matinpoika tilalle kirjattiin. Niilo Matinpoika Tapio hävisi 1677 jonnekkin ja vuonna 1683 isäntänä mainitaan Erkki Matinpoika, joka eleli Liisa-vaimon, Jaakko sekä Paulus-veljien kanssa tilaa, kunnes Jaakko hukkui 1697 ja Erkin kuoleman jälkeen 1698 tila köyhtyi ja Matti Pekanpoika tuli tilalle 1699 Brita-vaimon kanssa, ja jo seuraavana vuonna vielä talon Erkki-poika ja Kaarina-tytärkin muuttivat pois. Paulus Matinpoika lienee siirtynyt Pelkosen eli Helisteen tilalle 1698, Henrik Jaakonpoika Pikkaraisen kuoleman jälkeen, kukaties vävynä?

3) Niilo Simonpoika, joka oli ehkä Pelkosia tai Perttusia Saunavaarasta, ja Margeta Niilontytär (Jouni eli Lappalainen) ilmaantuvat asumaan Kemijärven kairaan Tuomas Tapion ja Matti Heikinpoika Tapion kanssa samoille tiluksille. Jostakin syystä Matti Tapio halusi Niilo Simonpojan pois talostaan, kun Tuomas Jouninpoika Lappalainen muutti lapinmaahan ja talo jäi autioksi. Matti Tapion ja Niilo Simonpojan riitely eteni aina raastupaan asti, sillä Matin mielestä Niilolla ei ollut enää Tapion tilalla mitään tekemistä. Mutta Niilo oli investoinut kaikki omaisuutensa tilaan. Niilon poikakin oli mennyt talon puolesta sotilaaksi ja Niilo voitti siksi kiistan käräjäoikeudessa. Käräjillä olivat vuonna 1685 Niilo Simonpoika ja veljekset Tuomas ja Matti Tapio[1] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn1). Niiloa ei kuitenkaan Tapion eli Lappalaisen talossa mainita, muuta kuin Niilo Niilonpoika (1661) syytinkioikeudella Matti Túliaisen 1699 ylösottamassa talossa.

Oliko Matti Tuliainen eli Tuuliainen tulokas vai sama Tapiossa mainittu Matti, joka olisi ehkä syntynyt noin 1649, ja vuonna 1699 olisi Tuuliaisen nimellä ylösottanut veljensä Tuomaksen tilaa?

Oliko Niilo Niilonpoika (1661) Jouni Niilo Simonpojan (Pelkonen) ja Marketta Niilontyttären (Tapio eli Lappalainen) poika, ja sai jäädä syytinkimiehen oikeuksilla Tapion Matin taloon?

_________
[1] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref1) Tuomiokirjat 1685 sivu 59 http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3687029

Markku Pelttari
29.06.20, 09:15
Kirjoitat Erkki Matinpoika Tapion kuolleen ennen vuotta 1698. Niinhän SAY:tä tutkiessa olettaisi: v. 1697 merkintä "död", v. 1698 "Erik Tapios Enka". Mutta sitten v. 1700 "Erik Tappio afvikit". http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=1343177

Kirkonkirjoja tutkiessa päädytään kuitenkin siihen, että Erkki Matinpoika Tapio vaimonsa Liisan kanssa ei aivan "afvikit till Lappmarken", vaan muuttivat Tapiosta hiukan pohjoisemmaksi Vuostimoon. Erkki näkyy sitten kirkonkirjoissa nimillä Vuostimensuu ja Vuostimo. Tässä vielä Tapiona. http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/HisKi-digiarkisto.php?bid=1471&pnum=16. Taitaa olla rovasti Koiviston merkintöjä nuo syntymä- ja kuolinajat ja patronyymi? Tässä jo Vuostimensuu. http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/HisKi-digiarkisto.php?bid=1473&pnum=6

Vaimo Liisa kuolee n. 1724 ja Erkki ehtii vielä 1725 uuteen avioon Inkeri Pekantytär Mujon kanssa. Erkki kuolee v. 1731. Arvoitukseksi jäänevät nuo aikaiset kuolinmerkinnät, sen ajan veropakoilua?

Jonkun Geni-tiedoston mukaan Erkki Matinpoika Tapio olisi syntynyt Sodankylässä ja hänen äitinsä Marketta olisi Kaikkosen Juntin tytär Kuivaniemeltä. Näitä tietoja en ole tarkistanut. Minulla näkyy kyllä olevan äidin patronyymiksi merkittynä Jaakontytär?

Outika
29.06.20, 14:35
Kiitos paljon tarkennuksista. Tosiaan en ole kaikkia veljesten tietoja tarkoin etsinyt, ja tähän kokosin SAY :n sivulta osan perheen tiedoista. Minullakin on tieto kirjattuna, että Erkki Matinpoika Tapio ja Liisa-vaimo olivat Vuostimensuun asukkaita, mutta olen kirjannut sinnekin kysymyksen: Mikseivät käyttäneet nimeä Talviainen, jos kysymyksessä oli sama Vuostimonsaari? Kirjauksissa lisäksi, että Talviaissaarta olisi asunut sotilaaksi lähtenyt Matti veljensä Jaakon kanssa ainakin 1709.

Vanhan perimätiedon mukaan Talviaissaarelle kerrotaan väen saapuneen eteläisestä Suomesta, ehkäpä hämeestä jo muinoin. Lienevät tulleet muinaista Viitasaaren reittiä Kymin vesistöön kuuluvalta Kivijärven Isolta Talviaissaarelta. Fellman on muistiin pannut, että tuohon aikaan paikka oli vanhalta nimeltään Autionniemi, minne rakensivat ison talon ja sen vihavenäläiset polttivat. Myös toinen vanha nimi Vuostimolle on ilmoitettu, eli Vaadinmaa, jostakin olen tällaisenkin tiedon kirjannut. Kun Fellman muistiinpanojaan kirjoitteli, senaikaiset Talviaiset olivat jo kuudennessa polvessa asuttaneet Vuostimensuuta.

Palaan vielä Kemijärven Matti Tapio vanhemman taloon, joka oli lie Pekanpoika patronyymiltään. Perheen pojista Niilo Matinpoika hävisi talosta noin 1677, ja minne olisi hävinnyt. Kysymys oikeastaan kuuluu, saattaisiko tämä Niilo olla Niilo Niilonpoika Jounilan isä?

Niilo Simonpojastakaan en ole vielä vakuuttunut Jounilan Niilon isänä, sillä Kemijärvelle muutti myös Tuomas Jouninpoika Lappalainen, ja kirjauksista löytyy yksi maininta kysymysmerkillä, olisiko Niilo Niilonpoika Jounin äiti ollut tuon Tuomas Jouninpojan sisar?

Ehkä enemmän on kysymyksiä kuin vastauksia yhäkin. Aina kun luulee löytäneensä puuttuvia paloja, ne eivät tunnu sopivan. Toki paikannimissä väärinkäsitykset voivat myös viedä pahasti harhaan. Ainakin Tuuliaisia ja Kaikkosia eleli Kuusamon erämaassa Kurkijärvellä ja DNA-sukulaisen Tuuliaisjuuret löytyvät Kuusamon Kirvesvaaralta.

Outika
29.06.20, 15:44
Mikseivät käyttäneet nimeä Talviainen, jos kysymyksessä oli sama Vuostimonsaari?
Tarkennuksena, kun Kansalaisen karttapaikkaa selasin, eli Vuostimonsaari näyttää olevan eri saari, sijaiten Kemijoen ja Vuostimojärveltä vettä tuovan Pyhäjoen virtojen kohtaamispaikassa ja vastaavasti Talviaissaari oli tästä noin viisi kilometriä ylävirtaan, ja Saunavaara noin seitsemän kilometrin päässä Talviaissaaresta.

Eli kysymys tässä kohtaa tuli kai ratkaistua, eli olivat eri saaria.

Outika
03.07.20, 17:43
Tarkistusten myötä, totean, että Matti Tapion talossa ei ollut Niilo Matinpoikaa, vaan oli N: Matinpoika, jolla lie tarkoitettiin Erkkiä? Tuomas Jouninpojan kohtalo olisi seuraavana käsiteltävä, ja hänellä lie tarkoitan vuoden 1741 käräjäkäsittelyä, kun Niilo Niilonpoika Jouni mainitaan käräjillä 1741 käsittelyssä yhdessä Tuomas Wuolappan kanssa ja tuolloin Niilo mainitaan vanhana gubbena eli miekkosena Kemijärven Jounilassa (Länsipohjan pohjoinen tk, tuomiopöytäkirjat kuva 8[1] (http://suku.genealogia.fi/#_ftn1)). Jostakin olen kirjannut Tuomas Jouninpoika Lappalaisen Matti Heikinpojan velipuoleksi, tähän toivoisin korjauksia. Oliko Tuomas kuitenkin Tuomas Pekanpoika Lappalainen?? Mistä lie Jounilan nimi tullut?

Tiedetäänkö, mistä Tapani Heikinpoika Värriö e. Halonen otti Tuuliaisen nimen käyttöön, jos kukaan vaimoista ei ollut Tuuliaisia? Sekin kävi mielessä, että Tapani itse tai isänsä Heikki Pekanpoika olisivat jotenkin kytköksissä Tuuliaisiin. Heikki Pekanpoika on kyllä kirjattu Haloseen Kemijärvellä parina vuotena, tosin vain tositekirjaan ja tila oli maakirjassa veljesten Paavo ja Erkki Halosen omistuksessa.

Kirjaukset:
1675 tos Pekka Halonen (mk Pekka Paavonpoika eli Paavo Pekanpoika Halonen)
1677 mk Paavo ja Erkki Halonen ¼ mtl
1680 mk Paavo ja Erkki Pekanpojat Halonen ¼ mtl
1681 tos Heikki Pekanpoika Halonen ¼ mtl (veljenpoika Pekka Paavonpoika ja vaimo Walborg, veli Erkki Pekanpoika, veljentytär Carin Erikintytär)
1681 mk Paavo ja Erkki Pekanpojat Halonen ¼ mtl
1682 tos Heikki Pekanpoika Halonen (veljenpoika Pekka Paavonpoika ja vaimo Valpuri, veli Erkki Pekanpoika ja veljentytär Kaarina Erkintytär)
1683 tos Erkki Paavonpoika Halonen ¼ mtl (vaimo Valpuri Matintytär ja tämän tytär, yksi Paavontytär, Erkin sisar Anna ja Pekka Erkinpoika)
1685 mk Paavo Pekanpoika Halonen ¼ mtl

_________
[1] (http://suku.genealogia.fi/#_ftnref1) Tuomiopöytäkirjat http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=5593&pnum=8

Outika
07.07.20, 08:38
Tarkistelin vielä, mistä olin löytänyt Niilo Matinpojan aiemmin, koska tiedon ylöskirjoittanutkin olin. Löysin vahvistuksen tiedolle viitteistä, eli Riksarkivetin Kemijärven ruotuja koskevista tiedoista vv 1710-1728. Oheisessa linkissä Roterings- och utskrivningslängder (https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0055063_00027) näyttäisi kirjatun, että Niilo Matinpoika lähti sotamieheksi kotinsa puolesta ja kaarisulkeilla viitataan kahdeksasosamanttaalin Matti Matinpojan Tapioon ja syytinkipoikaan Niiloon.

Saattoiko nihti Niilo Matinpoika olla Matti Pekanpoika Tapion poika, eli Matti Matinpojan veli?

Mirkkan
08.07.20, 20:48
Tuon v. 1711 ruotuluettelon henkilöt mielestäni on:

1/8 Matts Peersson Tapio (= Matti Pekanpoika Luusua)
dreng Matts (= ehkä Matti Pekanpoika Kärppä?)
1/8 Matts Mattsson Tapio (= Matti Matinpoika Tuuliainen)
syt: son Nihls (= Niilo Niilonpoika Perttunen - virheellisesti kirjoitettu Niilo Matinpojaksi?)

Kemijärven Tapion tila oli alunperin 1/4 manttaalin kokoinen. Tila jaettiin kahdeksi 1/8 osaksi Tuomas Jouninpoika Lappalaisen ja hänen velipuolen Matti Heikinpoika Tapion välillä. Tuomas Jouninpojan tila on sittemin kutsuttu Jounilaksi.
Niilo Niilonpoika oli hän joka oli mennyt Jounilan talon puolesta nihdiksi ja hänen isä oli Niilo Simonpoika Perttunen.

Outika
09.07.20, 07:36
Tämä teoria tukee aiemmin ilmoittamaasi käräjätietoa siitä, että Niilo oli sijoittanut tilaan kaiken omaisuutensa ja poikakin oli värväytynyt sotamieheksi kotinsa puolesta. Täytyy kyllä vain ihmetellä kirjureiden merkintöjä. Tuohon aikaan talollisten osalta voisi olettaa olleen tärkeää, että nimenomaan isän nimi patronyyminä tuli oikein kirjatuksi.

Niilo Niilonpoika oli hän joka oli mennyt Jounilan talon puolesta nihdiksi ja hänen isä oli Niilo Simonpoika Perttunen. Jos Niilo Matinpoika ei ollutkaan Matinpoika, vaan Niilonpoika, seuraa kysymys siitä, olisiko vuonna 1698 syntynyt Niilo Niilonpoika ollut vielä riittävän ikäinen 14-vuotiaana kirjautumaan sotamieheksi? Ja isänsä Niilo Niilonpoika 50 -vuotiaana oli ehkä liian vanha.

Samaten Tapion nimi kulkee mukana. Olen arvellut, että Niilo Niilonpoika Jounilan s 1661 vaimo olisi ollut nn Matintytär Tuuliainen ja Niilon äiti Marketta Niilontytär Tapio eli Lappalainen Ounakselta käsin. Marketta Niilontytär mainitaan käräjäkäsittelyssä (http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3707939) kun Kalliojärvellä surmatun Niilon Jaakonpojan asiaa käsiteltiin ja edustajana lienee ollut Anna Pekantytär (Lappalainen?).

Jos Niilon isä oli Niilo Simonpoika, olisiko äiti voinutkaan olla Marketta Niilontytär, jos vuoden 1685 tiedoissa Niilo Simonpoika Tapion vaimona lienee ollut Brita Matintytär?