PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kuka osaisi neuvoa FTDNA:n tuloksista


penanni
29.05.20, 10:12
Hei!

Kuka osaisi selittää FTDNA:n tuloksia noviisille.

Minulle ja toiselle henkilölle B löytyy FTDNA:n äitilinjan testeissä yhteinen harvinainen haploryhmä, ja meille on löytynyt myös yhteinen esiäiti.

FTDNA:n tuloksista löytyy myös kolmas henkilö C, jolla on sama yhteinen esiäiti kuin minulla ja henkilö B:llä. Henkilö C näkyy minun tuloksissani äitilinjan osumissa, mutta häntä ei näy henkilö B:n osumissa. Mistä tämä voi johtua.

Ystävällisin terveisin,
- penanni

Juha
29.05.20, 13:39
Oletko tarkistanut, että henkilö C on suoran äitilinjan jälkeläinen tuolle yhteiselle esiäidille.

mtDNA kulkee aina naiselta naiselle - välissä ei voi olla yhtään miestä.



Juha

penanni
29.05.20, 14:46
Hei Juha,


kyllä äitiketjut menevät ilman välissä olevia miehiä.

Ensimmäiseksi tässä tietysti epäilisi sitä, että jossakin ketjussa on tullut tutkijalle jokin virhe. Kysymyksessä on kuitenkin sellainen harvinainen haploryhmä, jonka osumia FTDNA esim. itselleni näyttää vain n. 15 kpl Suomesta ja yhteensäkin alle 30 kpl.

Minulle ja B:lle on siis löytynyt yksi yhteinen äitilinjan esiäiti samoin kuin C:llekin (sama esiäiti). B:n ja C:n sukuhaarat eroavat toisistaan jopa vähän myöhemmin kuin heidän sukuhaaransa minusta.

Minun osumissani ovat sekä B että C, B:llä ei näy C:tä mutta näkyy minut. C:llä näkyy minut, mutta en tiedä, näkyykö hänellä B.

Tuli myös toinen vastaava tapaus: tällä henkilö B:llä näkyy äitilinjan osumana saman haploryhmän henkilö D, jota ei näy minun äitilinjan osumissani. D näkyy kyllä minun serkkuosumissani.

Tämä haploryhmä on I5a, jonka jäljet kaikkien esiäitinsä ilmoittaneiden osalta Suomessa näyttäisivät johtavan suppeahkolle alueelle Satakuntaan.


Ystävällisin terveisin,
- penanni

JaskaS
29.05.20, 16:52
Mikä lukema on sarakkeessa "Genetic Distance" sinun ja B:n ja toisaalta sinun ja Cn välillä?

:) Jaska

penanni
29.05.20, 17:12
Hei Jaska,


minun ja B:n välillä Genetic Distance = 3.

C näkyy minun HVR1- osumissani, eikä siinä näy tuota GD- arvoa (tai sitten en osaa sitä etsiä!).

Ystävällisin terveisin,
- penanni

JaskaS
29.05.20, 19:54
Tuo GD=3 taitaa olla maksimi mitä FTDNA näyttää. Minulla itselläni ei muuta olekaan osin heteroplasmiastani johtuen. Yksi varma esiäitiosuma 1700-luvulta kuitenkin on.
Jos erosi B:hen ja C:hen on eri kohdassa, on B:n ja C:n välinen GD mahdollisesti suurempi kuin 3. Se selittäisi heidän keskinäisen näkymättömyytensä.

:) Jaska

penanni
29.05.20, 20:13
Hei,


kiitos paljon Jaska asiantuntevasta vastauksestasi!

- penanni

JaskaS
29.05.20, 22:09
Jos olette kaikki kolme mukana Finland DNA -projektissa, mtDNA-tulokset näkyvät osoitteessa: https://www.familytreedna.com/public/Finland?iframe=mtresults
Tällä hetkellä I5a-tulokset alkavat sivulta 146. En tiedä pääseekö ko. sivulle suoraan, mutta painamalla alareunan valikosta ... -valintaa niin kauan, että sivunumerovalinnassa on 141-150, pääset nopeimmin valitsemaan ko. sivun sekä seuraavan, jossa vielä muutama I5a.
Voit siitä selvittää kunkin mutaatioerot kv. verrokkiin nähden, ja missä kohdin on eroavuuksia keskenänne. Enempää en sitten ymmärräkään.

:) Jaska

penanni
30.05.20, 11:36
Kiitos taas, Jaska!

Kyllä minä noita projektin sivulla olevia tuloksia olen katsellut, mutta en ole aikaisemmin tiennyt, että geneettisen etäisyyden määrä 3 rajoittaa osumien raportoimista.

Projektin sivut ovat oikein hyvät, täytyy vain viedä eteenpäin viestiä siihen liittymiseksi.

Ystävällisin terveisin,
- penanni

Pirkko V
01.06.20, 21:32
Voit liittyä kansainväliseenI Haplogroup mtDNA -ryhmään: https://www.familytreedna.com/my/group-join?group=I& tai
https://www.familytreedna.com/groups/mt-dna-i/about Tulosexcelissä näkyy olevan muutama suomalainen.
FTDNAn julkinen haplopuu: https://www.familytreedna.com/public/mt-dna-haplotree/I ja vastaava YFullilta ajoituksineen: https://www.yfull.com/mtree/I5/
Reitti Eurooppaan: http://scaledinnovation.com/gg/snpTracker.html

penanni
02.06.20, 09:39
Hei,

kiitos Pirkko hyvästä vihjeestä!

- penanni