PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Pohjanmaan rykmentti 1717


Erkki L
26.04.20, 07:15
Salomon Enbergin johtamassa (1717 lyhyen aikaan) komppaniasta pari nimeä joista en saa selvää. Liittyy Anthoni nimisiin sisseihin. Umeån ja Piteån seutuvilla tässä kohtaa.

Rullor 1620-1723,SE/KrA/0022/8

Kuvissa 53,66 sotilas no 32, selkeästi kirjoitettu sinänsä, onko Johan tai Göran Antony? Onko sukunimen eka kirjain a ollenkaan?

Kuvissa 69 ,72 korpraali Jakob Antino?o?

Anthoni sissien alkuperäinen sukunimi Inkerissä on Antonini, kirjoitettu kymmenillä eri tavoilla, Antonij, Anthoni, Anthonius, Atonius Antonii, Antony. Jakob Anthonin ei pitäisi olla tässä joukoissa vaan Bartholdin kanssa muualla ja Johan Anthoni ei ole sissi vaan Savon rykmentin upseeri.

Kolmas kummittelija on maarakuunoiden Johan Antoin? Antoni? Vai mikä

Rullor 1620-1723,SE/Kr/0029/1721/7 bild 186
Maarakuunat perustettu Inkerissä ja Armfeltin isän kartano oli lähellä Anthonin kartanoa joten sinänsä sopisi kuvaan.
Erkki Lehto

Jouko K. Salminen
26.07.20, 17:46
Hyvä Erkki


Luin viestisi Pohjanmaan rykmentin Anthoniuksista 26.4., mutta en löytänyt mainitsemiasi sotilasrullien sivuja ainakaan SSHY:n kuvatietokannasta Rykmentit enkä voi auttaa sinua ongelmassasi.



Löysin kuitenkin Johan Perhsson? Anthoniuksen, joka on ollut Pohjanmaan Rykmentin Majurin komppaniassa ainakin v. 1716, mutta siihen tietoni sitten supistuvatkin.



Olen itse pohtinut kauan mistä Anthoniukset ovat kotoisin, mutta en ole löytänyt mistään tietoa. Sanot, että he olivat Inkerinmaalta. Mihin tämä tieto perustuu? Olen erityisesti kiinnostunut vaimoni esi-isästä vääpeli (fältväbel) Abraham Anthoniuksesta (1695 -1776), joka oli Joroisissa Kotkatniemen rusthollarina 1700-luvulla erottuaan armeijasta. Kun tunnut tietävän Anthoniuksista aika paljon, niin tunnetko tätä Abrahamia, jonka syntymäpaikkaakaan minulla ei ole tiedossa. Onko hänkin Inkerinmaalta?

Olisin iloinen, jos voisit vastata ja kertoa enemmän Anthoniuksista.



sukututkimusterveisin


Jouko Salminen
Kaarina

Erkki L
26.07.20, 19:14
Hei! Mahtavaa, Abraham on Inkeristä. Kuten Anders, Jakob ja Barthold. Kaikki sissejä. Kolme viimeistä 100% Nyenistä ja veljeksiä. Abraham on hiukan nuorempi mutta minun kirjoissa pidän samassa veljessarjassa isä on myös selvilllä, ja aiempi kotimaa.

Johan Anthoni Kangasniemen Suurolasta saattaa olla samaan sarjaa, mutta värväytyi Riiassa v.1700 siirtyen hetimiten Savon rykmenttiin, melkein on Liivinmaan Anthoneita

Luen rullia RkA tietokannasta, tarkistan nuo paikat vielä.

Abraham ja Anders ovat samassa komppaniassa vuonna 1720, 1. Sissikomppania ja kotipaikka ja palvelusaika merkitty. Varma on tieto.



Oikoluvussa kirja, jossa noin 70 sivua näitä varhaisvaiheita, muu osa on suvun leidien esipolvia.

On ollut mahtavaa seikkailu tämä tutkimus.

Tho antamasi 1716 on hyvä tieto!

Palaan asiaan oikeilla linkeillä.


Kiitos tiedosta!

Erkki L
27.07.20, 06:44
Rullor 1620-1723, SE/KrA/0022/1720/4 (1720) kuvat 52 ja 53

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0054755_00052#?c=&m=&s=&cv=51&xywh=57%2C840%2C4995%2C2755

Tuossa 1 vapaakomppanian Abraham Anthoni, seuravaalla sivulla Anders.

Pahoittelut 1717, edes korpraali Anton? Ei ole Anthoni, Kapteeni Salomon Enberg johti tammi-heinäkuussa 1717Pohjanmaan rykmenttiä, mutta oli sissikapteeni mm.1718
Olen sotkenut nyt 1718 vuoden rullista jotakin.

Pahoittelut vaivasta.

Ystävällisesti

Erkki Lehto

Jouko K. Salminen
30.07.20, 20:09
Kiitos Erkki!


Yllättäviä ja uusia tietoja Anthoneista. En olisi voinut uskoa, että luku- ja kirjoitustaidoton vääpeli Joroisista olisi italalaista syntyperää, mutta täytyy se uskoa, koska Riksarkivet on löytänyt tästä selvää näyttöä.



Tiedot Anthonien veljesten sotahistoriasta olivat myös mielenkiintosia ja nyt siis vahvistui se olettamus, että Abraham oli yksi Kainuun sisseistä kuten veljensäkin. Ja se, että hän oli mukana Armfeltin epäonnisella Norjan sotaretkellä ja ainakin Anders-veljensä myös. Molemmathan näyttävät olleen katselmuksessa Kemissä 1720.



Abrahamin myöhemmäistä vaiheista sen verran vielä, että hän asui rauhan tultua Joroisissa, jossa hän meni naimisiin Helena Thielmanin kanssa ja sai ainakin kahdeksan lasta. Helenan isä oli rusthollari ja Joroisten nimismies Henrik Thielman ja äiti Kristina Hårdsten. Kristinan isä oli rusthollari Heikki Hårdsten ja muistaakseni luutnantti. Hän kuoli 1739, jonka jälkeen Abrahamista tuli Kotkatlahden rusthollin isäntä.



Katsoin Johan Anthonin tietoja Kangasniemeltä. Hän näyttää olleen kapteeni Savon rykmentissä. Epäilit, että hänkin saattaisi olla Inkerinmaan Anthoneita.



Se johan Anthoni jonka sanoin löytyvän Kajaanin sissikomppaniasta ehkä ei olekaan Anthoni vaan ehkä joku kotoisampi Anttonen tms. Osaat ehkä lukea paremmin.



Mikä se kirja on joka on tulossa. Olen kiinnostunut, jos se tulee yleisempään jakeluun. .
Jouko K. Salminen

Ritva Nygren
30.07.20, 22:17
Sattumalta Paltamon käräjiltä 29. etc. 8.1720 s. 497 (jakso 251)
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=24584998
Keskipaikkeilla: … Nembdemannen Anders Moilanen gaf jämwäl Rätten till känna, att 1717 hade nu för tiden Fältwäbelen under Capt. Kernisuds Compn. gl Abraham Anthonius …

Jouni Kaleva
31.07.20, 05:24
r Capt. Kernisuds Compn. gl Abraham Anthonius …
Tarkoitettaneen Kärkisudd. https://fi.wikipedia.org/wiki/Lauri_K%C3%A4rki

Erkki L
31.07.20, 06:22
Kärkisuddin komppaniassa juurikin olivat nämä kaksi Anthonia Anders ja Abraham. Juuri sama Abraham Paltamon käräjillä!

Olen hirveän huono lukemaan vanhoja käsialoja ja tuo komppanioiden lakkautusrulla on kiinnostava, koska siinä selviää mistä, minkä ikäisiä nämä sissit olivat. Olen saanut selville mikä oli tragedia joka johti Anthoneiden ryhtymiseen sisseiksi ja se aukaisi silmät. Noin reilu kolmannes sisseistä oli Inkeristä, saman verran Pohjanmaalta, samanlaisessa perikadossa kuin Inkerissä aiemmin liityttiin sisseiksi kuin Pohjanmaalta reilu kymmenen vuotta myöhemmin.
Anthonin tragedian alkuhetki oli Nyenin ja Pähkinälinnan tuhoutumiset, Pähkinälinnassa kuoli poikien äiti, isä selvisi haavoittuneena Ruotsiin saakka jo 1701 loppuvuonna. Loppu kirjassa kun saan painoon. Hirveä tarina on



Abraham ei ollut lukutaitoinen? Johtunee siitä että oli alle kymmenen vuotias kun sota alkoi. Muut Anthonit olivat kielitaitoisia ja kirjoitustaitoisia.

Erkki L
31.07.20, 07:03
Anteeksi, kirja on on The Anthoni Family Saga, on route to Italy, part 1. Saanen painoon ensi kuussa, noin 70 sivua Anthoni mieslinjan asiaa, noin 290 sivua, muu puolisoiden historiaa osin Italiaa heissäkin. Omakustannushinnalla saa, laitan tiedon tälle foorumille.
Englanti on kieli kun tästä Suomen kielestä ei oikein suju. Oikoluvussa Nottinghamissa juuri nyt. Kestää koska ikä painaa. Lopullinen nimi vasta kun tulee ulos.

Jouko K. Salminen
31.07.20, 18:37
Kiitos Ritva. Olet aika hyvä lukemaan näitä vanhoja tekstejä. Tämä oli mielenkiintoinen tieto vaikkakaan ei kovin mieltäylentävä. Vääpeli Anthon on ollut pahanteossa, se on selvää, mutta täytyihän sissienkin jollain lailla tulla toimeen. Sissitoiminta oli ilmeisesti jollain tavalla valtion hyväksymää.



Erkille kiitos tiedosta. Olen ilman muuta tilaajien joukossa.



PS Kärkisuddin komppaniasta oli siis kysymys.

Ritva Nygren
31.07.20, 20:54
Tarkoitettaneen Kärkisudd. https://fi.wikipedia.org/wiki/Lauri_K%C3%A4rki

Näin on, kiitos.

Ritva Nygren
31.07.20, 20:56
Kiitos Ritva. Olet aika hyvä lukemaan näitä vanhoja tekstejä. Tämä oli mielenkiintoinen tieto vaikkakaan ei kovin mieltäylentävä. Vääpeli Anthon on ollut pahanteossa, se on selvää, mutta täytyihän sissienkin jollain lailla tulla toimeen. Sissitoiminta oli ilmeisesti jollain tavalla valtion hyväksymää.
.

Niinpä, eräs esi-isäehdokkaani Johan Staffanss. Määttä eli Unger oli näitä sissejä.

Pekka Sipari
31.07.20, 21:18
Olikohan tämä Gustav Andesson Karp Karppinen Pieksämäeltä näitä sissejä. Pieksämäki rk 1721-24 kuva 101 kuvan oik ylälaita. Gustav Andersson Karpi af Capitan Kärkis command..

Pekka

Erkki L
01.08.20, 10:39
Teemu Keskisarja tv-sarjassaan ja sarja Kuninkaittemme jäljillä antavat synkän arvion sisseille 1700 -1721 samoin esim. Ranta sivustollaan liittyen sisseihin. Runebergiläinen historiankirjoitus vastaavasti ylisti sissien sankaruutta. Pohjanmaalta heidät nähtiin paljon venäläisten toimeenpaneman kansanmurhan jatkeena pahoina miehinä. Sissit olivat pääarmeijan komennossa, alistettuna Armfeldtin esikunnalle ja eivät määrättyinä siviilien suojaamiseen. Kansa kärsi jäädessään kahden tulen väliin. Olivatko kokonaan pahoja riippuu siis mistä katsoo. Sissisota on pahinta siviileille ja kosto osa sitä puolin ja toisin, esim. Venäläiset sissien toimista kansalle jne.
Aika mustavalkoinen on kuva historiankirjoituksessa vielä.
Inkeriläiset sissit, kuten Abraham jo lapsena,kokivat jopa pahemman kansanmurhan ja sissisota syntyi no 1701 "kansan sotana", 1711 sissit virallistettiin armeijan osaksi sen päämääriä palvelemaan.

Jouko K. Salminen
01.08.20, 20:22
Kiitos Erkki selventävistä tiedoista. Sissitoiminnan tarkoitus oli siis haitata venäläisten toimintaa ja sinänsä armeijan tavotteiden mukaista. Joutuivat ilmeisesti aika ajoin turvautumaan oman käden oikeuteen. Onko sinulla kuvaa siitä, mikä oli sissitoiminnan tuleo ja voitko antaa viitteen mistä tietoa saa.

Minua kiinnostaa myös eversti JOhan v. Meurmanin toiminta Kajaanin linnan päällikkönä. Oliko hän yhteitoiminnassa sissien kanssa? Meurmanhan joutui vangiksi Venäjälle, mutta palasi takasin muutaman vuoden kuluttua. Häntä kuvataan H.J. Vilkunan Isoviha-kirjassa aika itsevalaiseksi mieheksi. Hän on vaimoni esi-isiä, tästä kiinnostus.
JKS

Jouko K. Salminen
01.08.20, 21:19
Kiitos Erkki selventävistä tiedoista. Sissitoiminnan tarkoitus oli siis haitata venäläisten toimintaa ja sinänsä armeijan tavotteiden mukaista. Joutuivat ilmeisesti aika ajoin turvautumaan oman käden oikeuteen. Onko sinulla kuvaa siitä, mikä oli sissitoiminnan tuleo ja voitko antaa viitteen mistä tietoa saa.

Minua kiinnostaa myös eversti JOhan v. Meurmanin toiminta Kajaanin linnan päällikkönä. Oliko hän yhteitoiminnassa sissien kanssa? Meurmanhan joutui vangiksi Venäjälle, mutta palasi takasin muutaman vuoden kuluttua. Häntä kuvataan H.J. Vilkunan Isoviha-kirjassa aika itsevalaiseksi mieheksi. Hän on vaimoni esi-isiä, tästä kiinnostus.
JKS

Erkki L
02.08.20, 07:53
Johan Meurman oli 1714-1716 päällikkö. Kyllä oli pakko tuntea ja toimia yhteydessä sisseihin. Seuraajansa von Fieandt oli itse toiminut sissipällikkönä.
Meurman laittoi linnan kuntoon puolustusta varten.

Erkki L
02.08.20, 07:59
Kirjallisuutta löytyy kyllä, teen luettelon mutta sissien taipaleen asiakirjatietoja puuttuu, erityisesti Anthonit Norjassa ja ennen 1711 sisseinä.
Kaipaan Norjan retkenasiakirjoja joita en osaa etsiä ja olen pyytänyt taas kerran apua Riksarkivetista. Mutta kaikki lisätieto kelpaisi!

T. Erkki L

Erkki L
02.08.20, 08:18
Olikohan tämä Gustav Andesson Karp Karppinen Pieksämäeltä näitä sissejä. Pieksämäki rk 1721-24 kuva 101 kuvan oik ylälaita. Gustav Andersson Karpi af Capitan Kärkis command..

Pekka

Onko sama nimi vuoden 1720 rullassa?

Erkki L
02.08.20, 08:35
Niinpä, eräs esi-isäehdokkaani Johan Staffanss. Määttä eli Unger oli näitä sissejä.

Ritva, olen törmännyt Unger nimeen jossakin. Onko Inkeristä? Löytyykö vielä vuoden 1720 rullista?
T. Erkki

Pekka Sipari
02.08.20, 18:06
Terve Erkki L.
Löytyi alusta selaten numer 49 Gustav Karppinen 24åhr gammal

Kiitokset
Pekka

Erkki L
02.08.20, 18:15
Mahtavaa Pekka S. Million otettu vapaakomppanian kirjoihin? Onko kotipaikka sama kuin aiempi tieto?


Olisin kovasti tekemässä tarkempaa tilastoa ja selvitystä komppanioiden miehistä mutta vanhat käsialat mättää pahasti. San nyt kolmannen miehen,itse asiassa neljännen kun Ritvan sissiesi-isälasketaan mukaan.

Koitan saada apua jostain.

Erkki

Pekka Sipari
02.08.20, 19:38
Terve Erkki,
Tuon rullan mukaan palvelusta kai kolme ja puoli vuotta. Nainut 1722 tuon Piesämäen rippikirjan 1721-24 mukaan sotilas Lyytikäisen lesken Brita Laitisen Kuopiosta. Jäänyt Pieksämäen Jauhomäkeen ja ollut Pieksämäen komppaniassa, josta tietoa paljonkin rajapuron sivuilla nimellä Gustav Karp. Siellä myöskin muistaakseni tuo syntymäpaikka Österbotten/Pohjanmaa.
Genissä googlettamalla Gustav Karp pieksämäki geni löytyy jälkipolvia

Erkki L
03.08.20, 09:10
Nyenskanssa on laitettu sissikomppaniassa syntymäpaikaksi neljälle, joista selvää sain vain no 69 Michill Vanhanen, Jolla 17 vuotta sissipalvelusta.

No 7 ? 9 vuotta sissinä, 25 vuotias ja komennettu Kajaanin
No 33 Elias ? 28 vuotias, ilmeisesti palvellut Kajaanin linnassa?
No 91 Lars ? 2,5 vuotta palvellut muuta en saanut selvää


Osaisiko joku likes nämä nimet.

Apulaispäällikkö Abraham Anthonin kanssas online Kuurinmaalainen!

Aika kansainvälistä meininkiä.

Erkki

Jouko K. Salminen
03.08.20, 13:12
Erkki L. ym.



Minusta no 7 on Christer Palkonen palv 9v, ikä 25v komennettu Kajaaniin?


No 33 En saanut selväää , etunimi voisi olla Elias, sukunimen ensimmäinen kirjain on ongelma.


No 91 Erich Polkoinen palv 9 v , ikä 20



Kommentoikaa jos on väärin. Ritva Nygren saatko sinä selvää nimistä?


Lorenz Kärkisuddin komppanriassa yhteenä 95 miestä (+profossi Sallinen)


2. komppanisaasa vain 55 miestä.

JKS

Ritva Nygren
03.08.20, 19:17
Ritva, olen törmännyt Unger nimeen jossakin. Onko Inkeristä? Löytyykö vielä vuoden 1720 rullista?
T. Erkki

Juho Tapaninpoika Unger (Määttä) näyttää olevan Genissä, Pohjamaalta kotoisin, en tiedä tarkemmin mistä.

Pekka Sipari
03.08.20, 21:11
33 onElias ja eka kirjain lienee L sitten voikin arvailla esim Lättö tms
Pekka

Jouko K. Salminen
03.08.20, 21:23
Olisiko no 33 Elias Lättä? Kotoisin : Kajana lähn



JKS

Erkki L
04.08.20, 07:24
Olisiko no 33 Elias Lättä? Kotoisin : Kajana lähn



JKS

Ok siis ei Nyen. Kiitos

Erkki L
04.08.20, 07:28
Juho Tapaninpoika Unger (Määttä) näyttää olevan Genissä, Pohjamaalta kotoisin, en tiedä tarkemmin mistä.

Ei siis ole näiden 1720 kahden komppanian joukossa? Unger nimi kummittelee jossakin minun papereissa, kerron heti kun törmään siihen.
Jatkan tavaamista. Kiitos tiedosta.
Erkki

Erkki L
04.08.20, 07:48
Juho Tapaninpoika Unger (Määttä) näyttää olevan Genissä, Pohjamaalta kotoisin, en tiedä tarkemmin mistä.
Hei, olen törmännyt Ungern sukuun Liivinmaalla. Huomasitko että toinen apulaispäällikkö 1.komppaniassa on Kuurinmaalta? Sukua elää Ruotsissa, Liivinmaalla ja Venäjällä. Aateloituna von Ungern. Voisiko olla tätä juurta? Unkarista lähtöisin 800 vuotta sitten. Von Ungern nimisenä etäisesti sukua vaimoni äitilinjojen kautta juuri Liivinmaalla.
Ei ole mahdotonta, koska sissit olivat kansainvälistä joukkoa, jota ei muuten ole juuri noteerattu. Osa jättänyt vanhat sukujuuret saiaisuuksiksi kuten de Antonini-Anthoni.

Jouko K. Salminen
09.08.20, 14:16
Löysimn vanhoista papereistani kolleegani antaman arkistonmuistiinpanon. Se voi olla teille tuttu, mutta kun siinä on mainittu Johan Anthon laitoin sen tähän:


MF: ES2639


General Munster Rulla Aff Carelska Regementer till Häst som Uthwisar differencen öfwer all Upphandling som skiedt med detta Regementet sedan 1713 och i Föregående Rullor utsliti
Pieteå d: 1720 Feb: 1720 H von Buddenbrock


sivu 226: Savolax Nyslottz Lähns Ordinarie Regemente Infantterie efter inkommit förslag af d: förende Augustij , Åhr 1711

Jouko K. Salminen
09.08.20, 14:22
Löysin vanhoista papereistani kolleegani antaman vanhan arkistonmuistiinpanon. Se voi olla teille tuttu, mutta kun siinä on mainittu Johan Anthon laitoin sen tähän:


MF: ES2639


General Munster Rulla Aff Carelska Regementet till Häst som Uthwisar differencen öfwer all Upphandling som skiedt med detta Regementet sedan 1713 och i Föregående Rullor utslitit
Piteå d: 1720 Feb: 1720 H von Buddenbrock


sivu 226: Savolax Nyslottz Lähns Ordinarie Regemente Infantterie efter inkommit förslag af d: förende Augustij , Åhr 1711


Fendrick ... Joh. Anthonij



Johan Anthonij on siis ollaut mukana katsastulsessa Piteåssa 1720 , niin minä ymmärsin. Hänhän ei ollut siis sissejä ja rauhantultua asettui muistaakseni Rautalammelle.



JKS

Erkki L
09.08.20, 17:33
Hei JKS, näin on, ei ollut sissit. Tämmöista juttua hänestä en ole nähnyt. Joku oikaisu vai mikä? Savon rykmentissä oli ja Kangasniemen puustelliin päätyi.

Kiitos
Erkki

Jouko K. Salminen
04.09.20, 14:22
Unger-nimstä. Matti Kankaanpää mainistsee kirjassaan Suuri Pohjansota, Isoviha ja suomalaiset sivulla 44 nimen Carl Unger, joka kapteeni Lorenz Creutzin komppanian Hoppenstockin korpraalikunnassa. Ungerin hän sanoo olevan unkarilainen. Komppania oli taistellut Pohjan sodassa Narvassa ja eri puolilla Baltiaa ja Puolaa ja ilemisesti myös Pultavassa. Ungerin vaiheista ei kerrota enempää.


JKS

Ritva Nygren
04.09.20, 20:47
Unger-nimstä. Matti Kankaanpää mainistsee kirjassaan Suuri Pohjansota, Isoviha ja suomalaiset sivulla 44 nimen Carl Unger, joka kapteeni Lorenz Creutzin komppanian Hoppenstockin korpraalikunnassa. Ungerin hän sanoo olevan unkarilainen. Komppania oli taistellut Pohjan sodassa Narvassa ja eri puolilla Baltiaa ja Puolaa ja ilemisesti myös Pultavassa. Ungerin vaiheista ei kerrota enempää.


JKS

Kiitos ehdotuksista! Olen joskus etsinyt vähän tätä Määttä-Ungeria lähinnä Oulujokivarresta ja muistaakseni Paltamosta. Ehkä joskus innostun uudestaan.

Pääkatselmusluettelo 1719-1720,
General Munster Rulla På Kemi Compagnie under Österbotns Regemente,
hållen af Högwählborne H:r Baron Lieutenant Carl Armfelt i Ångermanland och Skielawa Sochn Hornäs by d. 15 October åhr 1719.
Ruotu 100, Johan Määttä, Karlen warit siuk i Norie och förb:de gewär gif:t till fältwäbeln Johan Waldemar, i stället fått Musquet och bajonett af Cronan …
Kommen till regementet som nest ofwan nämbde.*)
https://www.digiarkisto.org/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=19177&pnum=354
*) Ks. ruotu 96:
Af Capiten Longström hämptat uhr landet och kommen till Regementent d. 8 Julij 1718.

15.9.1720 Gävlessä päivätyssä rullassa
http://www.digiarkisto.org/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=19177&pnum=510
Ruotu 39 Johan Stafanss. Unger, aikaisemmin Määttä, osaa lukea, ikä 20 v, palv.aika 2 v 7 kk, Pohjanmaalta, vapaaehtoinen, xxx (värvätty?), naimaton.

Erkki L
05.09.20, 08:57
Olen taistellut pitkään uuden etunimen kanssas joka liittyy Anthonin Moisioon Inkerissä.
Olen huono liittämään linkkejä


http://digi.narc.fi/digi/fetch_lqjpg.ka?kuid=12355211
Mikä Anto(I)n etunimi? Onko Ivanys, Fransys vai muu Jo?

Sillä tavalla merkittävä että jos Fransys joka tulee Franciscus olisi maata tuolla.
Sitoisi kaikki Anthonit Nyenissä ja tässä Moisiossa yhteen.

Ritva Nygren
08.10.20, 12:44
Paltamon käräjät 26. etc. 1.1769 s. 14 (k. 18)
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=23443503
Jutussa mainitaan todistajana yli 70 vuotta vanha sotilas Johan Unger, joka sanoi syntyneensä Ristijärven kylässä Putkon tilalla ja että hänen isäpuolensa oli Olof Mikkonen.

Jouni Kaleva
08.10.20, 18:43
Kimmo Kemppainen pyysi välittämään tänne tämmöisiä terveisiä:


"Juhani Tapaninpoika Määttä, s. 5.1.1701 Ristijärven Putkosessa eli Määttälässä no 35. Tullut Kemin komppaniaan vuonna 1718, ollut sotilas no 39 ja 102, ylennyt korpraaliksi 16.5.1742 numerolla 1. Saanut eron armeijasta 7.6.1759, viljellyt sitten Säräisniemen Lievolaa no 4. Kuollut 24.9.1785 Säräisniemellä. 1. Vaimo 13.7.1735 Kaisa Heikintytär Balkholm Haukiputaan Höyhtyästä no 19. Tämä kuollut v. 1739. 2. vaimo 2.10.1743 Hailuodossa Riitta Berg, syntynyt fööräri Pekka Rapakon tyttärenä 16.9.1726 Kemissä, kuollut 8.1.1790 Säräisniemellä."

Jouni Kaleva
08.10.20, 19:04
Tuolla mainitaan samasta asiasta:
http://suku.genealogia.fi/showpost.php?p=309520&postcount=173

Ritva Nygren
08.10.20, 19:18
Kimmo Kemppainen pyysi välittämään tänne tämmöisiä terveisiä:


"Juhani Tapaninpoika Määttä, s. 5.1.1701 Ristijärven Putkosessa eli Määttälässä no 35. Tullut Kemin komppaniaan vuonna 1718, ollut sotilas no 39 ja 102, ylennyt korpraaliksi 16.5.1742 numerolla 1. Saanut eron armeijasta 7.6.1759, viljellyt sitten Säräisniemen Lievolaa no 4. Kuollut 24.9.1785 Säräisniemellä. 1. Vaimo 13.7.1735 Kaisa Heikintytär Balkholm Haukiputaan Höyhtyästä no 19. Tämä kuollut v. 1739. 2. vaimo 2.10.1743 Hailuodossa Riitta Berg, syntynyt fööräri Pekka Rapakon tyttärenä 16.9.1726 Kemissä, kuollut 8.1.1790 Säräisniemellä."

Näin on, kiitos paljon. Terv. Ritva

JHissa
09.10.20, 10:26
Kimmo Kemppainen pyysi välittämään tänne tämmöisiä terveisiä:


"Juhani Tapaninpoika Määttä, s. 5.1.1701 Ristijärven Putkosessa eli Määttälässä no 35. Tullut Kemin komppaniaan vuonna 1718, ollut sotilas no 39 ja 102, ylennyt korpraaliksi 16.5.1742 numerolla 1. Saanut eron armeijasta 7.6.1759, viljellyt sitten Säräisniemen Lievolaa no 4. Kuollut 24.9.1785 Säräisniemellä. 1. Vaimo 13.7.1735 Kaisa Heikintytär Balkholm Haukiputaan Höyhtyästä no 19. Tämä kuollut v. 1739. 2. vaimo 2.10.1743 Hailuodossa Riitta Berg, syntynyt fööräri Pekka Rapakon tyttärenä 16.9.1726 Kemissä, kuollut 8.1.1790 Säräisniemellä."
Juhani Tapaninpoika Määtän vanhemmiksi sopisivat henkikirjoista mm. 1701
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=10876426
Paltamon Ristijärveltä löytyvät Tapani Matinpoika Määttä ja hänen vaimonsa Valborg.

Ritva Nygren
09.10.20, 11:45
Juhani Tapaninpoika Määtän vanhemmiksi sopisivat henkikirjoista mm. 1701
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=10876426
Paltamon Ristijärveltä löytyvät Tapani Matinpoika Määttä ja hänen vaimonsa Valborg.

Niin minustakin:
11.-14.8.1700 s. 709-711 (k. 361-) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3698496
Mats Määtän 1/16 mtl autiotila Ristijärvellä, minkä Staffan Määttä vapaavuosia vastaan aikonut ottaa, katselmus 2.10.1699, pirtti, navetta ja sauna …

Jouko K. Salminen
11.10.20, 17:28
Hyvä Erkki L.



Vastaukseni on vähän viipynyt, mutta tässä on varsin asiantunevilta tahoilta saatu tulkinta Anthonin Moision sivusta. Sen on tehnyt Sirkka Aunola ja tarkistanut V-P Toropainen.



Leisilla by = Liissilän kylä


Peter Michelsson
drengh




Antonis Moisio


Prusu Skinnars (tai Skinnare) = Prusu (Prusi) Skinnars
Bn: (Bunden) Simon = Isäntä Simo(n)
Påll Christersson mågh = Paavo Ristonpoika, vävy
Hendrich Larsson = Heikki Laurinpoika
Ålle Jurka = Olli Jurkka
drengh Anto = renki Anto (Anton) => Antti
Bb: (Bonde barn) Hriko = Isännän / tilallisen poika Riko


Antonin Moisiossa asuu myös vaimoja 5 henkeä, vain Antti ja Riko eivät ole naimisissa.




Muita lyhenteitä sivulla


S.n: = son (sohn)
Br: (brors) sohn Anders = veljen poika Antti


Kuten näkyy ei mitään Frans-alkuista nimissä ole. Ovatkohan nämä asukkaat olleet Anthonij:n omistaman tilan asukkaita, jotka viljelivät tilaa, kun omistaja itse asui muualla, ilmeisesti juuri Nyenissä. En tunne Inkerin olosuhteita 1600-luvun lopulta juuri ollenkaan, mutta olen ymmärtänyt, että viimeistään vuonna 1703 alue joutui Venäjän vallan alle ja kaikki asukkaat muuttivat pois.


Miten on kirjaprojektin laita. Joko sitä saa?

Jouko K. Salminen



p { margin-bottom: 0.21cm }

Erkki L
12.10.20, 06:43
Kiitos Jouko Salminen ja asiaan osallistuneet. Tämä tuli kirkkaaksi nyt. Kirjan viimeinen kolmasosa on ollut postissa tulossa Nottinghamissa kymmenen päivää. Antonimoisio ja muuta kohtia korjaan nyt saadun palautteen kanssa ja siinä se sitten on, iso osa kuvistaj a kartoista on paikallaan, lähde- ja kirjallisuusluettelo vielä kesken. Viivästynyt vuoden Anthonin mieslinja tarkentumisen ja korjausluvun hitauden takia. Rahalla olisi saanut vauhtia mutta kun sitä ei ole :) ja tämä tauti esti viimeiset viritykset Italiassa. Yritän marraskuussa painoon, naapuri omistaa painotalon ja on ollut pitkämielinen.
T. Erkki L.

Jouko K. Salminen
12.10.20, 11:57
Kitoksia Erkki. Me odotamme.



terv.

JKS

Erkki L
01.03.21, 08:14
Tiedoksi. Kirja on lopulta valmistunut. Siinä on noin 80 sivua Anthoni miehien vaiheista 1600-luvulta alkaen, loppu noin 250 suvun rouvien perheiden historiaa ja DNA sepustusta. Suvun legenda Italialaisesta alkuperästä on selvinnyt, kuitenkin niin, että oikea paikka on Venetsian Tasavalta, Veneto, Friuli, jossa Antonini (ruotsalaiset kirjoittivat 1600 ja 1700 luvulla Antonin, Antonij vaikka allekirjoitus samassa pareissa oli de Antonini) anomuskirjeissä kuninkaalle 1702. Sotilaita, alun perin rautakauppaa tehnyt suku joka tunnetaan 1300-luvulta lähtien, erittäin laaja aatelisperhe, jonka sivuhaaroja löytyy Unkarista ja Hollannista ainakin 1500-luvun lopulta. Ammattisotilaina taistelivat sekä katolisten ja sitten Ranskan ja Venetsian Yhdistyneiden provinssien kanssa ja sieltä yksi sitten jäänyt Inkeriin 30 vuotisen sodan jälkeen. Perhettä löytyy todennäköisesti myös Puolasta 1500 luvulla. Perhe ei ole alun perin Italiasta, vaan heistä on puhuttu saksalaisina jotka saapuivat Amaroon, josta Udineen ja sitten aivan nykyisen Italian itärajalle, näin tuli alustavasti tutkittu Y DNA mahdolliseksi myös. Perheeseen kuuluvat sissit Anders, Barthold, Abraham ja Jacob Anthoni Pohjan Sodassa.

Erkki L
31.05.21, 08:55
Oulun sukututkimusseuran seuraavassa julkaisussa on artikkeli Anthonius -suvun sissiaikaa koskien. Tutkimus jatkuu ajassa ennen vuotta 1665 ja perusta ei ole esitetystä muuttunut, polku tarkentumassa Amsterdamista pohjoseen Kuurinmaan ja Königsbergin kautta, Amsterdamiin Italiasta ilmeisesti tulleet Trenton maakunnan kautta.