PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Rasputinin kaveri eversti Dmitrij Loman – suomalaisia sukujuuria?


Retu S Aho
19.04.20, 07:43
Dmitrij syntyi vuonna 1868. Hänen isänsä Nikolai oli opettaja ja journalisti Pietarissa, ja isänisä Login, kotoisin Pietarin kuvernementista, Isänmaallisen instituutin opettaja Pietarissa, omaten ”ruotsalaisia sukujuuria”. Äiti Olga os. Kornilova ja ää myöhemmin toisen avioliiton kautta Evald.

Dmitrij työskenteli maailmansodan aikana ortodoksisen kirkon luottamustehtävissä, Punaisen Ristin palveluksessa, sairaalarakennuttajana sekä Hovin tehtävissä. Lomanin kerrotaan olleen keisarinna Alexandran luottohenkilö sekä Grigori Rasputinin ystävä. Eversti Dmitrij Loman teloitettiin järjestelmällisen terrorin alkaessa ensimmäisinä Petrogradissa syyskuussa 1918.

Dmitrin tytär Nadeshda (s. 1896) oli maailmansodan aikana turvassa sukulaisten luona Helsingissä. Isosetiä ja –tätejä hänellä oli ilmeisesti useita. Nadeshda muutti myöhemmin Pariisiin, sittemmin avioliitossa Sirotinina ja Kopejkin. Äiti ja veljet jäivät Venäjälle.

Keitä sukulaisia?

Venäjäksi isä – Dmitrij’stä löytyy artikkeleita, Дмитрий Николаевич Ломан, ja Juri – pojan muistoista ”Keisarinnan kummipojan muistelmat” verkossa osia, Юрий Дмитриевич Ломан.