PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kommentti Genos-lehden 4/2018 Bagge-artikkeliin


inkeriteir
29.02.20, 16:02
Genos-lehden Bagge-artikkelin luvussa "Savon talonpoikaiset Bagget" mainitaan, että Johan Baggen sukunimi oli aluksi Pettersback ja hän on sen myöhemmin muuttanut muotoon Back ja sen jälkeen muotoon Bagge. Mielestäni ensimmäinen tieto hänen sukunimestään on hänen vihkitietonsa vuodelta 1709, Johan Peters Back. Pettersback-nimellähän hän esiintyi vasta v. 1710. Artikkelissa väitetään, että Peters-nimi ei ole patronyymi, koska siinä ei ole pistettä, mutta miksi tiedon kirjannut pastori on laittanut siihen s-kirjaimen, jos se ei ole patronyymi, vaan henkilön toinen nimi? Artikkelissa oletetaan, että Johan Bagge on sama henkilö kuin Johan Pettersson, joka mainitaan vuoden 1707 Savon kaksinnusjalkaväkirykmentin kirjassa furiirina ja että Johan Baggella on yhteys Pettersbacka-nimiseen kylään Pohjanmaalla. Johan Petterssonilla vaikuttaakin olevan yhteys Pohjanmaalle, hänen kohdallaan mainitaan mm. "varit kendt till Österbotn" (SE/KrA/0022/1707/4 bildid A0054598 00073), mutta ainakaan Hiski-haku ei tunne Pettersback-nimisiä alueella, jossa Pettersbacka sijaitsee. (Hiski-haku: 15 Pohjanmaa ja 14 Etelä-Pohjanmaa), sen sijaan alueelta löytyy Back-nimisiä ja myös Bagge-nimisiä. Onko nimi Pettersson artikkelin kirjoittajien mielestä sukunimi, jos vihkitiedon Peters-nimi ei ole patronyymi? Ruotuväkiarmeijan aikanahan sukunimiä vaihdettiin, suomalaisille sotilaille annetut ruotsinkieliset sotilasnimet ja myös aliupseerit ja upseerit vaihtoivat nimeään (Kaarlo Wirilander: Suomen upseeristo 1700-luvulla, sivut 127-128).

Artikkelissa myös epäillään ettei Johan Bagge ollut Venäjällä sotavankina, vaan rauhan tultua hän on "vain vetäytynyt Ruotsin puolelle rajaa", ja että hän on ollut miehityksen loppuvaiheessa Venäjällä ilman lapsiaan. Hänen poikansa Carl Gustafhan syntyi Viipurin pitäjässä 17.8.1719. Jos oletetaan, että Johan Baggen vaimo Catharina on poikansa syntymän jälkeen päässyt lastensa kanssa siirtymään Suomen puolelle, niin miksikähän Johan itse ei ole "vetäytynyt" Suomen puolelle heidän kanssaan, vaan on odottanut vuoteen 1721 eli rauhan tuloon saakka, jos se kerran olisi ollut mahdollista. Osa hänen huonekaluistaan jäi Lappeenrantaan, kun hän palasi Suomeen v. 1721, kuten artikkelissa mainitaan. Lappeenranta mainitaan paikkakuntana, josta käsin hoidettiin sotavankien ja myös siviilivankien palautusta rauhan tulon jälkeen (Veikko Talvi: Rajalääni - kaakkoisen Suomen vaiheita, sivu 51).

Inkeri Teirivaara