Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Mitä vois tarkoittaa?
Löytyiskö apua tulkkaamaan vanhaa tekstiä rippikirjasta?
? https://imgur.com/gallery/NWkoFy1
?? https://imgur.com/gallery/fKGzjf7
? https://imgur.com/gallery/NWkoFy1
Drgfogde, renkivouti?
Hannu Numminen
15.04.20, 21:15
?? https://imgur.com/gallery/fKGzjf7[/quote]
Kovin hitaasti tämä vastaus tulee, kun en ole aikoihin ehtinyt tällä Forumilla käydä, mutta ehkä parempi myöhään...
Nähdäkseni Mbet fr eli Med betyg från, (muutto)todistuksen kanssa.
Sama asia, mutta mielestäni siinä on vuosiluku/numero ja "fl(yttnings)betyg från Saarijärvi". Eli muuttotodistus Saarijärveltä.
Pekka Hiltunen
17.04.20, 10:34
Drgfogde, renkivouti?
Hei!
Olet varmaankin jo ehtinyt selvittää "renkivoudin"/ "isäntärengin" toimenkuvan, mutta tuon sen nyt sitten yleiseen tietoon muutakin lukijakuntaa parhaani mukaan palvellakseni. Kyseessä oli siis talon (yleensä tavallista suuremman tilan) "renki" eli työntekijä, jonka toimenkuvaan kuului torpparien ja palvelusväen verojen ja palkkojen hoitaminen kirkonkymmenyksiä myöten varsinaisen isännän luottohenkilönä. "Drengfougde" oli usein talon sukujen sisäpiiriin lukeutunut mies, luku- ja kirjoitus- sekä laskutaitoinenkin "työnjohtaja", joka monissa tapauksissa oli joko k.o. talon tai kylän isännän tai emännän aviotonkin tai ainakin esikoista nuorempi poika, jota ei oltu voitu naittaa jonkun talontyttären sukuihin vaikkapa naapurikylään/ -pitäjään. Kyseessä oli monessa tapauksessa talon nuoremman tyttären puolisokin, jollei vaikkapa emännän veli.
"Drengfougden" sukujen selvittämisessä voi olla omat vaikeutensa. Kannattaa siis kääntyä talon isätäväen puoleen historiankirjojen (= HisKi eli rippikirja, muuttokirjat, syntyneet & kastetut, kuulutetut & vihityt sekä kuolleet & haudatut). Hiski-tietojen mahdollisesti puuttuessa voi saada matchien avulla lisätietoa esim. DNA- serkkutestillä (m.m. FamilyTreeDNA), jollei a.o. selviä isännän, emännän, näitten tyttären tai saman kylän sukulaisten nimistöstä.
Renkivoudilla oli yleensä valta itse johonkiin määrään ottaa sopivaksi katsomansa palkkio työstään, mutta velvollisuus samalla pitää hyvät työntekijät talossa ja työn touhuissaan. Samahan päti myös vouteihin yleensä: kruununvouti oli usein "puolisäätyinen" Birger Jaarlin aviottomasta jälkeläistöstä lähtien niin, että tämä nautti toimessaan molemminpuolista luottamusta verottajan ja veronmaksajan osalta.
Renkivoudin sukujen selvittäminen avaakin usein aivan uuden ikkunan koko talon isäntäväen sukuverkoston näkymien osalta!
PH
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.