PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Syytingin määräytyminen


joukon66
14.01.20, 08:26
Onko tietoa, miten syytinki huomioitiin tilan arvoa pienentävästi? Oliko kyse pelkästään osapuolten välisestä sopimuksesta vai oliko olemassa jotain yleisluontoista ohjeita? Asiaanhan vaikutti eläkeläisen odotettu elinaika eli mitä vanhemmaksi hänen oletettiin elävän, sitä suuremmin se vaikutti tilan arvoa pienentävästi. Mutta voitiinko tätä huomioida mitenkään luotettavasti?

Itse olen aikanaan erään tilan kauppakirjasta päätellyt, että syytinki suunnilleen pienensi puolella normaalikokoisen tilan käyvän arvon. Käytännössä asiaanhan vaikutti myös tilan koko, pienessä maatilassa syytinki kenties saattoi tehdä tilan jopa arvottomaksi.

Jouko

TimoT
18.01.20, 08:49
Nykyäänhän syytinki pääomitetaan kertomalla vuotuinen tulo myyjän iästä johdettavalla kertoimella. Jos eläkeläinen on alle 44 vuotta, niin kerroin on 12, jos yli 92-vuotias, kerroin on 2. Muut vuodet sitten tuolta väliltä.
Jos tarkoitat hyvin vanhoja sopimuksia, niin silloin keskimääräiset eliniät olivat huomattavasti matalampia, joten kertoimet olivat ehkä pienempiä. Ehkä asiat olivat silloin myös enemmän osapuolten välisten sopimusten varassa, nyt verottaja määrittää arvot ja kertoimet.