PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Väestökirjanpidosta


Antti Järvenpää
06.01.20, 17:59
Minulta on kysytty, mistä arkistosta mahtaisi löytyä kirjanpito asukkaista 1900-luvulla. Muistan hyvin kuinka kotonanikin oli talonkirja, johon piti merkitä kaikki jotka asuivat ko. kiinteistössä. Muistan kuinka vanhempani kävivät sitä aina aika ajoin näyttämässä jossakin viranomaisella.

Kysyjällä olisi tarve selvittää, missä osoitteissa jo edes mennyt henkilö on asunut tietyllä paikkakunnalla. Yeisessä mielessä olen tavannut sellaisia kirjojakin, joissa kerrotaan, ketkä kaikki ovat asuneet tietyssä talossa ja tietyissä asunnoissa.

Siis onko nämä talonkirjojen tiedot tallennettu johonkin arkistoon ja mikä se arkisto ja arkistonpitäjä olisi.

Juha
06.01.20, 19:36
Ystävämme Tapani Kovalaine on tästä aikoinaan kirjannut ylös;

Poliisilaitosten osoitekortistoja oli 1980-luvulla noin 60 paikkakunnalla. Sitten kaikki lakkautettiin noin vuonna 1990. Asukasluetteloiden pito jatkui kerrostaloissa ja rivitaloissa vielä senkin jälkeen käytännön syistä. Enää ei ollut vuotuista henkikirjoitusta ja enää ei tarvinnut käydä esittämässä omakotitalon talonkirjaa viranomaiselle. Poliisin osoitekortistojen arkistointi on hoidettu vaihtelevasti, joten jos tiedossa olevan talon asukasluetteloa ei ole tallella, niin aina voi tiedustella onko poliisin osoitekortisto arkistoituna vai onko se hävitetty. Vuodesta 1971 lähtien pidettiin kotipaikkakortistoa, johon kirjattiin muuttotiedot. Nuo kortistot on tuhottu. Veivät liikaa tilaa. Henkilöiden asumishistoria löytyy vuoden vaihteen tilanteesta 1634 - 1970 ja läpi vuosien ulottuvana muuttohistoriana 1971 -2019 olipa muutettu mihin vuodenaikaan tahansa.




Juha

Antti Järvenpää
06.01.20, 21:36
Kiitos Juha.

Muistelin, että asiasta oli joskus puhetta, mutta ei osunut silmääni. Välitän tämän tiedon kyselijälle. Eli paikallinen poliisilaitos olisi paikka, josta arkistointia kannattaisi kysellä.

Ehkä tähän voisi lisätä, että olin tässä erään varttuneen talonomistajan kanssa jutussa, niin hän kertoi, että kun hänen omistamassa omakotitalossa oli kirjoilla erilaisia joutomiehiä parikymmentä. Eivät asuneet, mutta se oli heidän osoitteena, jossa kävivät postit hakemassa ja johon heidät oli kirjattu. Tekevät kaiketi metsä tai muita töitä, jolloin kortteeri muuttui vähän väliä.

aaaalto
07.01.20, 21:05
Helsingin poliisilaitoksen osoitekortisto on Helsingin Kaupunginarkistossa mikrofilmeillä ja korteilla. Useiden muiden kaupunkien vastaavat kortistot ovat Kansallisarkistossa ja monet niistä digitoitu. Digitoituja kortteja voi selata vain Kansallisarkiston toimipisteissä, mutta hakemistotaso on julkinen. Digitoidut kaupungit ja kortistojen aikahaarukat löydät sivulta
http://digi.narc.fi/digi/puu.ka
tai sivulta
http://digihakemisto.appspot.com/
etsimällä (ctrl-f) hakusanalla poliisi. Vaikka arkiston nimessä ei esiinny sanaa osoitekortisto tai osoitetoimisto, niin avaamalla kohde seuraavasta kerroksesta useimmiten löytyy. Paitsi ei Helsingistä. Ja aikahaarukat löytyvät vielä syvemmältä. Jostain kaupungista kortistoa on 1915-1955, jostain 1920-1990.

Antti Järvenpää
09.01.20, 11:15
Kiitoksia! Tämä oli oivallinen vihje. Katsoinkin heti, että paikkakunta josta kysyjä kyseli näyttäisi olevan Kansallisarkistossa.

aaaalto
09.01.20, 11:59
On siellä myös kauppaloiden osoitekortistoja. Kauppalat kuuluivat nimismiespiireihin, joten hakusana nimismies.

Olarra
09.01.20, 12:57
Mitenkä mahtaa olla tilapäiset asujat? Vaarini muutti Helsinkiin 20-luvun puolivälissä, mutta löysin postikortin vuodelta 1916, jossa hän kertoo olevansa töissä Helsingissä. Kiinnostaisi tietää, missä hän asui. Olisiko myös tilapäinen asukas merkitty osoiterekisteriin?

Aulanko Vesa
09.01.20, 14:29
Oma kokemukseni on että myös tilapäisesti oleskelevia, esim opiskelijoita ja tilapäisesti Helsingiisä työskennellyt, löytyi Helsingin Kaupunginarkiston osoitekorteista. Nämä olivat useita kuukausia Helsingissä. En osaa sanoa kuinka lyhyestä oleskelusta merkinnät osoitekorttiin tehtiin. Arkiston erittäin ystävallisesti toimiva neuvonta voinee antaa lisätietoja.

Antti Järvenpää
09.01.20, 18:38
Mitenkä mahtaa olla tilapäiset asujat? Vaarini muutti Helsinkiin 20-luvun puolivälissä, mutta löysin postikortin vuodelta 1916, jossa hän kertoo olevansa töissä Helsingissä. Kiinnostaisi tietää, missä hän asui. Olisiko myös tilapäinen asukas merkitty osoiterekisteriin?

Olin juttusissa erään henkilön kanssa, joka kertoi, että heillä oli ollut kirjoissa 20-30 miestä ilmeisesti 50 luvulla tai mahdollisesti 60-luvulla. Postit tuli heille ja he olivat heillä kirjoissa ja miehet oli töissä savotoilla tai muilla siirtotyömailla. Mietin silloin kun hän sitä kertoi, että johtuiko tuo jostakin irtolaislainsäädännöstä vai mistä. Hän silloin vielä painotti, ettei ne kirjolla olleet heillä varsinaisesti asuneet.

Olarra
09.01.20, 19:20
Kiitos Vesa ja Antti. Täytyypä käydä katsomassa, ehkä jokin ammattinimikekin on merkitty 18-vuotiaalle, joka kortissa kertoo töitä löytyvän hyvin. Ja miksei olisi löytynyt, sillä maailmansodan luoma noususuhdanne oli Suomessa meneillään vielä 1916.