PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kokemäen Paturi ja Uotila


haapiot
03.01.20, 11:14
Vanhakylän-Härkälän-ketjuun viitaten aloitan uuden. Virpin mainitsemassa Toropaisen Paturi-Härkälä-selvityksessä on mainittu seuraavaa:
<Jakob Mattsinpoika Paturi (Vanhemmat taulu 3). Talollinen Kokemäen Säpilän kylän Paturissa vuodesta 1602 vuoteen 1631. Vuonna 1605 ilmoitettiin, että hänen tilansa oli kahdeksan äyrin vero. Siihen oli lisätty kihlakunnantuomarin päätöksellä vuonna 1602 kahden äyrin maa saman kylän Eskil Erikinpojan maista.
Oli lautamiehenä ainakin vuosina 1621─26.
Huhtikuussa 1629 nimismies Matts Uotila, Jakob Paturi ja Askolan Markus määrättiin suorittamaan katselmus Harjavallassa siinä kalastuskoskessa, josta Simon Hoppu oli valittanut. Samoin huhtikuussa 1629 oikeus määräsi suoritettavaksi katselmuksen Säpilän Jakob Mattsinpojan ja Nils
Eskilinpojan kalavesiä koskevassa riidassa. Helmikuussa 1632 tuomittiin Säpilän Jakob Mattsinpoika saamaan kaikki saatavansa velallisiltaan. Nimismies Grels Grelsinpoika ja Huivoon Henrik määrättiin auttamaan häntä niiden kannossa.
Syyskuussa 1624 hyväymmärryksinen Sigfrid Sigfridinpoika kertoi oikeudelle, että Ylistaron Matts Henrikinpoika Uotila oli loukannut jalosyntyistä Hieronymus Birckholtzia maantarkastuksessa Sonnilan kylässä sanomalla, että tämä oli ominut kruunun maata ja ottanut lahjuksina neljä
tynnyrillistä rukiita. Matts puolestaan väitti, että hän oli kuullut sonnilalaisten puhuvan niin. Sonnilan Sigfrid Erikinpoika vannoi, ettei ollut koskaan ajatellut niin saatikka sanonut. Mattsin oma ”svär” Säpilän Jakob Mattsinpoika puolestaan vannoi, että hän oli kuullut nämä sanat Mattsin omasta suusta. Tämä oli tapahtunut Lammaistenkosken aittojen luona. Todistajan valan ja Maunu Ladonlukon säädösten perusteella Birckholtz vapautettiin syytteestä ja Matts tuomittiin yhdeksän markan sakkoon kolmijakoon.>

Toropainen ei ole kiinnittänyt huomiota tuohon 'sväriin'. Svär (swär) tarkoittaa tietääkseni svärfaderia, svärsonia tai svågeria. Tarkastellaan asiaa poissulkemalla. Matts ja Jakob ovat melko saman ikäisiä, joten appi tai vävy eivät tule mielestäni kyseeseen. Matts Uotilan vaimon nimeksi on löydetty Dorotea Mårtensdotter, joka ei silloin voi olla Jakob Paturin sisar. Jäljelle jäisi siis se vaihtoehto, että Jakob Paturin vaimo Walborg olisi Matts Uotilan sisar?
On toki todettava, että vanhat tekstit ovat vaikeita ja niissä on virheitä, mutta olisko niitä yhdistelemällä mahdollista saada kuitenkin tolkkua?
Timo Haapio

virpinissila
03.01.20, 14:03
Henrik Thomaksenpojan ja Dorde Mårtenintyttären jälkeen käsiteltiin Uotilan perintöjä muistaakseni useammillakin käräjillä. Kävimme läpi tuomiokirjat aika tarkkaan, kun teimme Ulla Koskisen kanssa Kokemäen Ylistaron Uotilaa koskevan artikkelin (Genos 4/2005). Artikkeli on ajalta, jolloin kaikki tuomikirjatekstit piti kopioida kirjastossa mikrofilmiltä, joten toki jotain on voinut jäädä huomaamatta.
Ulla Koskisen tulkinta oli tällöin ilmiasusta ”Eghen swär”, sukulaisuus avioliiton kautta ja tekstissä todettiin, ettei asia ei selviä tarkemmin (s. 151). Artikkeli on vanha, mutta perustuu pääosin tuomiokirjoihin. Sitä on kopioitu paljon, usein ilman lähdeviitteitä tai tietoja artikkelista, jota käytetty lähteenä. Tuomiokirjaviitteet siis ko. artikkelissa. Lapsia löydettiin silloin ja heistä myös laajahkoja selvityksiä:

- Matts Henrikinpoika, Uotilan isäntä, pso Dorde Mårtenintytär
- Carin Henrikintytär, pso Huivoon Henrik Andersinpoika
- Agatha Henrikintytär, pso Erik Mattsinpoika Vitikkalasta
- Per Henrikinpoika (Ruotsissa).

En tarkemmin katsonut, mutta sukulaisuus avioliiton kautta Paturille on ainakin, kun Maisa Erikintytär oli aviossa Vitikkalan Matts Henrikinpojan kanssa. (Genoksessa Toropainen taulu 2, sivuilla 67-68 ja sukukaavio, s. 72).

Tämä sama asia sukulaisuudesta näkyy olevan Toropaisella viitteessä 31, Genoksessa sivu 83.


Virpi Nissilä

haapiot
03.01.20, 17:49
Hei. Eli tuohon 'swäriin' olisi lähinnä kaksi mahdollista selitystä: joko ovat lankoja tai kyse on sukuyhteydestä Vitikkalassa.
Jatkan vielä Paturin suvusta. Toropekan selvityksessä on mainittu nuoremman Jakob Mattsinpojan 2:o Agneta Erikintyttärestä:
<─ Toinen puoliso noin vuodesta 1664 Agneta Erikintytär. Kokemäen käräjillä syyskuussa 1686 ja tammikuussa 1687 tutkittiin hovioikeuden päätöksellä Säpilän Thomas Larsinpoika Köpin vaimoa Sigfrid Sigfridinpoika Ikalan vaimoa Maisa Sigfridintytärtä, Kaisa Erikintytärtä ja Paturin äitipuolta
Agneta Erikintytärtä Säpilästä, jotka piika Brita Thomasintytär oli ilmiantanut loitsujen lukemisesta käärmeiden pistettyä heidän karjaansa. Brita kertoi sormet kirjalla, että hänen kertomansa oli totta, tosin vannomatta valaa. Hän, joka ei ollut aiemmin oikeudessa, oli hätäännyksissään kertonut
edellisenä syksynä, että kerran kun Agnetan karja oli tullut metsästä ja hänen härällään oli ollut paise kaulassa, oli Agneta pyytänyt Britaa pitämään härkää sarvista, kun hän puhkaisisi paiseen.
Agneta ei ollut käyttänyt mitään lukuja kuten toiset naiset. Agneta vapautettiin, mutta Maisa ja Kaisa tuomittiin vapauttamaan itsensä valalla luvattomista loitsuista.>
Epäilen että Agnetan patronyymi on virheellinen, sillä Huittisissa vihitään 6.12.1663 Jakob Patur ja Agneta Thomasdotter Raijalasta. Kyse täytynee olla em Jakobista. Agneta Thomasd on mielestäni Michel Mattsson Mattilan Raijalasta leski. Agnetan luulisin kuolevan Kokemäellä 14.3.1697.