PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Elävien ihmisten tietojen laittaminen nettisukupuuhun


juhasalomaki
14.12.19, 17:04
Hei,

elävien ihmisten tietoja, kuten syntymäaikoja ja perheyhteyksiä ei yleensä saa julkistaa ilman ao. henkilön lupaa. Mutta miten on laita, jos kyseessä on julkisuuden henkilö, esimerkiksi poliitikko, jonka syntymäaika on esimerkiksi jo Wikipediassa. Saako tällaisen tiedon laittaa esimerkiksi omaan, netissä olevaan julkiseen sukupuuhunsa ilman, että erikseen vielä kysyy lupaa ko. henkilöltä?

Terveisin
Juha Salomäki

Juha
14.12.19, 20:31
Julkisuuden henkilön kohdalla tilanne on tosiaan toinen.

Voit laittaa tiedon näkyville, jos se löytyy jo valmiiksi vaikkapa Wikipediasta tai esimerkiksi eduskunnan nettisivuilta.


Juha

Tapani Kovalaine
14.12.19, 23:17
Ajatus kannattaa kohdentaa myös siihen, että julkisuuden henkilö on saattanut sallia nettiin syntymäaikansa yleensä ihan muussa tarkoituksessa kuin johonkuhun sukupuuhun liittämistä varten.

Presidenttien kohdalla on sukupuihin kelpaavat kaikki viisi sukupolvea tarosalla ja heidät on siten helppo liittää omiin sukupuihin, kuten myös Juha Mieto, Paavo Lipponen, Paavo Väyrynen ja muut laajan sukupuunsa nettiin pystyttäneet julkikset.

Julkisuuden henkilöille on varattava jonkiasteinen oikeus kieltää heidän roikuttamisensa sellaisissa sukupuissa, joissa he eivät halua olla. Ja entäpäs päinvastoin: minulle on jokunen sukututkija sanonut, ettei hän halua olla Sorsan kanssa samassa sukupuussa!

ristojohannes
15.12.19, 17:14
Mielenkiintoinen näkökohta Tapanilta.
Säveltäjä Sibelius oli 1910-luvulla hyvin närkästynyt siitä, kun eräs sukututkija, julkaisi hänen sukutaulunsa, jossa oli mukana ihan tavallisia talonpoikia.
Ei sopinut häneen imagoonsa, kun vaimokin oli aatelissukua.

Anteroinen
17.12.19, 13:41
Käsittääkseni tietosuojavaltuutetun kanta on se, että esimerkiksi lehdissä julkaistut asiat eivät ole julkisia. Ts. jos jossain lehdessä kerrotaan, että Matti Meikäläinen ja vaimonsa Maija asuvat Lahdessa ja omistavat vaikka Lahden R-kioskin, niin tällainen asia on sellainen, että sitä ei voida pitää julkisena tietona, joten sukututkija ei sitä saa tietää ilman lupaa.

Oletettavasti suunnilleen tältä pohjalta sama pätee kai julkkiksiin?

juhasalomaki
17.12.19, 15:45
Löytyisikö tuosta "lehdistä julkaisusta asiasta, joka ei ole julkinen", jotakin lisätietoa, esimerkiksi jotakin ennakkopäätöstä tai vastaavaa?

Tuntuu aika oudolta, jos vaikka Hesarissa on joku juttu, jossa mainitaan esimerkiksi, että herra X on syntynyt Oulussa silloin ja silloin ja asuu nyt vaimonsa Y kanssa Espoossa, niin ko. tieto ei olisi julkinen, tai muuten kyllä julkinen, mutta ei sukututkimusmielessä.

Poliitikot ja taiteilijat ym. ovat varmaan vielä asia erikseen. Esimerkiksi Paavo Väyrynen, Paavo Lipponen, Aira Samulin ja Danny (Ilkka Lipsanen) syntymätietoineen ja vanhempineen ovat julkisesti esillä esimerkiksi Genissä. Sieltä näkyy jopa, että Danny on minun 6. serkkuni. Samoin kummatkin em. Paavot ovat näköjään kaukaista sukua. Ovatkohan yllämainitut Genistä löytyneet tai muissa netin kautta näkyvissä olevat henkilöt antaneet suostumuksensa henkilötietojensa käyttöön? Vai ovatko heidän tietonsa siellä luvallisesti, koska ovat julkisuuden henkilöitä ja heidän tietonsa ovat muissakin yhteyksissä esillä, esimerkiksi Wikipediassa.

Juha
17.12.19, 16:48
Ovat julkisuuden henkilöitä; silloin tietosuoja on lievempi.



Juha

juhasalomaki
17.12.19, 17:38
Kiitos Juha