PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sukunimenä Marin, tiesitkö tämän?


Tapani Kovalaine
13.12.19, 15:33
Paljon on viime aikoina lehdissä kerrottu Marin -sukunimeä käyttävästä pääministeristä vaan ei ole vielä juurikaan valotettu sukututkimuksellisia seikkoja. On siis paikallaan koota joitakin näkökulmia sukunimestä Marin.

Suomessa on 738 henkilöä, joilla on sukunimenä Marin. Suomalaiset sukunimet kirjassa ei löydy sanaakaan sukunimestä Marin, koska teoksen kirjoittajat ovat pitäneet nimeä ehkees ruotsalaisena tai ulkolaisena kuten myös kirjasta puuttuvaa nimeä Selin, jolla nimellä kulkijoita on yli 1500.

Hiskistä voi etsiä kastettuja, vihittyjä ja haudattuja hakunimellä Marin. Kastettuja löytyy yli 300. Suurin osa on Pohjois-Savon seurakunnista, mutta on myös muualta: Bromarv, Loimaa, Mustasaari, Oulunsalo, Viipuri, jne. Eivät kyllä näytä Savosta tulleilta.

Sukututkijoiden keksimä kantahenkilö Savon Marin-suvulle on Petter Kiiski Rautalammilta. Hänen poikansa Olof Petterinpoika Kiiski, sittemmin Marinus (1655-1725) päätyi Iisalmen seurakunnan kappalaiseksi. Olofin poika Iisakki Marin (1678-1743) toimi Pielavedellä lukkarina ja käytti lyhennettyä muotoa sukunimestä Marinus.

Iisakki Marin avioitui Liisa Bovillanin kanssa ja Pielaveden Lammassalossa heille syntyi 11 lasta. Siitä lähti liikkeelle Mariinien suvun leviäminen Pohjois-Savoon. Pojista ainakin Iisakki, Juho, Pekka, Samuli ja Aappo Marin perheytyivät ja saivat 1700-luvulla runsaan määrän lapsia ja lapsenlapsia.

Mitään tietoja ei netissä toistaiseksi ole, onko näitä savolaisia Marin-nimisiä kenties päätynyt Tampereelle asti ja onko pääministerillä savolaisia sukujuuria. Tässä vaiheessa asia on sukujuurten osalta siis täysin avoin. Bromarv, Loimaa, Mustasaari, Oulunsalo, Viipuri, jne, voivat hyvinkin tulla kyseeseen.

Jos on uskominen tämän hetkisiin netissä oleviin sukutietoihin ja löytöihin, niin savolaisten Marin -sukunimien kantajien isälinja alkaa Petter Kiiskestä. Muilla paikkakunnilla Marin-kantaisä voi olla Marinen, merihenkinen de Mare tai joku muu.

Suomessa on ollut 76 hallitusta ja lähes yhtä monta pääministeriä ja vain kuudella pääministerillä on ollut sukunimessään viisi kirjainta. Siinäpähän voi yrittää muistella keitä he Rinteen lisäksi olivat!

JHissa
13.12.19, 17:24
Sanna Mirella Marin on syntynyt Helsingissä
https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/Sivut/1297.aspx

ristojohannes
13.12.19, 19:43
Minulla on tiedostossa 13 Marin- nimistä, suurin osa savolaissyntyisiä.
Eräs poikkeus on 1731 Huittisissa syntynyt Matikkalan Jaakko, joka rakuunana käytti Marin nimeä, hänen mahdollisista jälkeläisistään Valborg Eskilintyttären kanssa ei ole tietoa.

ristojohannes
13.12.19, 19:53
Pieni sivuhyppy asian vierestä.
Tämä hallitushässäkkä pisti selvittämään edeltäjä Antti Rinteen sukujuuria.
Löytyi sukulaisuus, kahdeksas serkkuni, yhteiset esi-isät Loimaalla.

Hannu Virttaalainen
13.12.19, 20:18
Minulla on tiedostossa 13 Marin- nimistä, suurin osa savolaissyntyisiä.
Eräs poikkeus on 1731 Huittisissa syntynyt Matikkalan Jaakko, joka rakuunana käytti Marin nimeä, hänen mahdollisista jälkeläisistään Valborg Eskilintyttären kanssa ei ole tietoa.
Ilmottaudun Maurialan rakuuna Jacob Jacobsson Marinin, Matikkalan pojan, jälkeläiseksi:cool:
Genissä on jotain ...