PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Iitin kh Carolus Bartholdi


K.Salminen
14.09.08, 08:13
Ritva, viitaten tähän Siren keskustelussa esittäämääsi virkkeeseen "

"Kiinnostuin Karl Sirénin sukupiiristä, kun huomasin, että Porvoon pormestarin (1895-1915) August Mikael Schaumanin kanssa avioon menneen Johanna Bomanin isänäiti Sofia Albertina Sirén oli kappalaisen tytär. (August Mikael Schauman oli isänäitinsä Johanna Lovisa Hoeckertin kautta myös Iitin kirkkoherran Carolus Bartholdi Padasjokiensiksen jälkeläinen)"


Uuno Pulkkila Padasjoen historiassaan (1947, 267-68) käydessään läpi Padasjoen papistoa kirjoittaa:

"V 1553 oli (Padasjoen KS) kirkkoherrana Jöns, hän siirtyi vastaavaan virkaan naapuripitäjään Sysmään, jossa hänen tiedetään olleen v 1563-78. Bertill oli kirkkoherrana v 1572 ja Sysmässä v 1578-85. Hänen poikansa Carolus Bartholdi oli Iitissä."

Kun arvioidaan tämän Pulkkilan tekstin reliabiliteettia, niin jotain kertoo se, että Suomen ehkä paras keskiajan- ja paikallishistorioitsija prof. Seppo Suvanto Kuhmoisten historiassaan (1965, 398) kirjoittaa: "Tässä ei ole syytä tarkemmin kuvailla Padasjoen ja Kuhmoisten yhteisiä kirkkoherroja, koska heistä on jo aikaisemmin Padasjoen historiassa enemmän puhuttu." Virkkeen alanootituksena on tuo Pulkkilan Padasjoen historia, 1947.

Onko tätä Pulkkilan esittämää isä-poika-suhdetta tarkemmin tutkittu, pyritty kumoamaan tai oikeaksi todistamaan Teidän projektissanne?
Argumentti on aivan keskeinen Ithimaeus-suvun polveutumisen kannalta!

Terveisin

Kari Salminen

Bodniemi37
14.09.08, 11:32
Onko tätä Pulkkilan esittämää isä-poika-suhdetta tarkemmin tutkittu, pyritty kumoamaan tai oikeaksi todistamaan Teidän projektissanne?
Argumentti on aivan keskeinen Ithimaeus-suvun polveutumisen kannalta!

Terveisin

Kari Salminen

Hei Kari!

Lyhyesti: eipä ole tutkittu!

Keskustelimme Carolus Bartholdin sukutaustasta myös edesmenneen Suku-postituslistan puitteissa. Sallinet, että siteeraan tuolloista viestiäsi (Kuka se olikaan Turun Ithimaeus-suvun kantaisä, April 23, 2007)? Aloitit viestisi lainaamalla ensin Ekmanin artikkelia Turun Ithimaeus-suku ja jatkoit:

"Tämän pitemmälle Ekman ei ole päässyt, Carolus Bartholdin taustan selvittämisessä.

Padasjoen historiassa (1948, 268) mainitaan Padasjoen kirkkoherrana Bertill 1572 ja Sysmässä vv 1575-85. Edelleen todetaan Bertillin pojan Carolus Bartholdin olleen kirkkoherrana Iitissä. Kirkkoherra Bertill on koko nimeltään Barholdus Matthiae Padasjoen kh (1566-73).

Näin Ithimaeus-suvun kantaisänä voi pitää Padasjoen ja Sysmän kirkkoherraa Bartholdus Matthiaeta."

Vastausviestissäni kyselin Padasjoen historian kirjoittajan lähteitä, mutta en nyt löytänyt mahdollisia kommenttejasi.
-------------
Carolus Bartholdilla oli kaksi varmaa poikaa: Bartholdus Caroli toimi ensin Iitin kappalaisena ja sitten Valkealan itsenäistyneen seurakunnan ensimmäisenä kirkkoherrana. Israel Caroli oli ensin Elimäen kappalainen ja sitten kirkkoherra. Olen joskus rohjennut esittää, että myös Puumalan kirkkoherra Gabriel Carolii oli Padasjokiensiksen poika, sillä hänen etunimensä esintyy Ithimaeuksilla myöhemminkin. Valkealan kirkkoherran poikaa ja Virolahden kappalaista Gabriel Bartholdi Ithimaeusta pidän Rantasalmen sukuhaaran kanta-isänä. Hänen puolisonsa oli Kristina Timmerman, jonka uuden avioliiton myötä Gabriel Ithimaeuksen lapset päätyivät asumaan Etelä-Savoon, ensin Sääminkiin ja myöhemmin Puumalaan.
-----------
Rantasalmen nimismiehen Henrik Ithimaeuksen isä oli todennäköisesti (näin Ekmankin uumoilee) Petter Gabrielinpoika Ithimaeus, joka kaatui Gemauerthofissa 1705; hän omisti tilan Rantasalmen Asikkalassa. Ekman on pystynyt osoittamaan kirjelöytöjen avulla, että Turun sukuhaaran kantaisä oli Henrik Ithimaeuksen poika Nils, vaikka tätä ei mainitakaan Rantasalmen kirkonkirjoissa. Etunimi periytyi äidinisältä, kruununnimismies Nils Södermarckilta.
---------
Kirjoitin vuoden 2007 vastineessani myös, että tiedossani ei ole yhtään Mathias-, Mattias-, Mats- tai Matts-nimistä Ithimaeusta, mikä näyttää pitävän edelleenkin paikkansa.
------------------
Olen joskus arvellut, että Ekman kiinnostui Ithimaeus-suvusta toimittaessaan Carpelanin matrikkeleita, mutta mitään järjestelmällistä tutkimusta suvusta ei hänkään ymmärtääkseni ole tehnyt. Padasjokiensiksen aatelisia jälkeläisiä tietokannassamme ovat esim. jotkut Aminoffit, kaikki Furuhjelmit, Karjalankannaksen (von) Falckit (suku sammunut), muutamat Frenckell-nimiset Turun seudun Ithimaeusten kautta etc.
-----------------
Akiander ei tunne Valkealan kappalaisena 1692-13.6.1699 toiminutta Sigfridus Isaaci Nirkkoa, jonka puoliso oli saman srk:n kirkkoherran tytär Anna Ithimaea. Tutkijakumppanini Raijan kanssa pidämme Elimäen kappalaisena toiminutta, vuonna 1731 menehtynyttä esi-isäämme Carl Nirkkoa heidän poikanaan (vrt. http://matrikkeli.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=5075) (http://matrikkeli.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=5075). - Liitän oheen kuvan Valkealan seurakunnan ensimmäisestä säilyneestä kastettujen luettelon merkinnästä. Kastetun lapsen kummeina toimivat ainakin Carl Nircko, (etunimi on melkein kulunut pois, mutta oli todennäköisesti Anna) Nircko ja Anna Frese (Freese), joka oli Valkealan vuonna 1705 menehtyneen viimeisen Ithimaeus-sukuisen kirkkoherran Bartholdus Carolin nuori leski. Vuonna 1709 opiskelunsa Turun yliopistossa aloittanut Carl Ithimaeus oli laskujeni mukaan vuonna 1706 noin 16-vuotias. Hänen Anna-sisarensa oli pari vuotta vanhempi, sillä hän oli syntynyt kuoliniästä laskettuna 1688.

Bodniemi37
23.09.08, 16:27
Vuonna 1709 opiskelunsa Turun yliopistossa aloittanut Carl Ithimaeus oli laskujeni mukaan vuonna 1706 noin 16-vuotias.


Turun yliopistossa vuonna 1709 opintonsa aloittaneen Carlin sukunimi oli Nirkko.