PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Pohdintaa sukupuun esittämistavoista


VSimula
28.10.19, 18:44
Räntäsade houkutteli jäämään sohvaperunaksi, ja siinä ajatusviivaa muistuttavassa olomuodossa maatessa tuli mieleen teoreettisia kysymyksiä.

Perheet ovat nykyisin entistä useammin rakenteeltaan erilaisia kuin kaavamaiset "isä, äiti ja heidän lapsensa" -perheet, joihin monet sukututkimusohjelmat ja sukupuulomakkeet perustuvat.

Em. apuvälineiden tuotekehittelyssä pitäisi varautua siihen, että tulevat sukututkijat voisivat havainnollisesti esittää esim. uusioperheiden tai sateenkaariperheiden sukupuut. Tätä esittämistapaa varten pitäisi kai olla yhtenäinen normisto? Miten kirjataan esimerkiksi äidin uuden miehen lapsi edellisestä parisuhteesta? Miten rakennetaan sukupuuhun uusi erillishaara? Estääkö henkilötietolaki "uusiosukulaisten" tietojen käyttämisen sukututkimuksessa?


t. Veikko

Juha
29.10.19, 07:22
Ei mikään laki estä tietoja käyttämästä. Julkistaminen onkin sitten ihan eri asia.Mutta hyvä pointti, ohjelmistoissa ei vielä ole näitä ominaisuuksia........saa nähdä tuleekoJuha

Julle
29.10.19, 16:11
< Perheet ovat nykyisin entistä useammin rakenteeltaan erilaisia kuin kaavamaiset "isä, äiti ja heidän lapsensa" -perheet, joihin monet sukututkimusohjelmat ja sukupuulomakkeet perustuvat. >

Miten niin? 1800-luvulla oli paljon moneen kertaan naimisiin menneitä ja leskiäkin meni keskenään naimisiin. Ts. uusioperheitä?

Brother´s Keeper tuntee nykyisin vain puolison - ei miestä ja naista sekä adotio-, kasvatus- ja mikähän lapsi se oli. Täytyypä ensi kerralla kiinnittää huomiota miten ne raportit - jälkeläis- ja esivanhemmat muodostuvat?

Kokeilemisiin

Juha
29.10.19, 16:39
Eiköhän kysyjä tarkoittanut esimerkiksi sateenkaariperheitä. Tai polyamorfisia liittoja. Nykysoftat eivät näitä tajua.

Tai kohdunvuokrauslapsi??? Jne

Lasse1951
30.10.19, 17:51
Ohjelma Ancestral Author osaa tehdä tuloste missä myös vanhempien edelliset avioliitot näkyvät ja lapset seurataan, he kutsuu toiminto nimellä "Mixed Familys"
Heidän sivusto löytyy tästä http://www.ancestralauthor.com/
Ohjelmisto on englanninkielinen, mutta ohjelman kielitiedosto voi kääntää mille kielelle tahansa, multa löytyy valmis suomenkielinen versio.
Tekijällä on myös uudenpi versio 3.0 jonka linkki löytyy yllämainitulla sivulla, testaan sitä marraskuussa.

Lasse