PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Unkarilaiset suvut Savossa


Halo
28.10.19, 14:16
Omassa isälinjassani on vanha perhetieto unkarilaisista sukujuurista. Ainakaan Y-DNA:n haplotyyppini ei ole ristiriidassa huhun kanssa. Luultavasti unkarilaisia on tullut Suomeen Ruotsin armeijan palkkasotilaina samaan tapaan kuin vaikkapa puolalaisia, joten onko teillä tietoja kyseisistä suvuista? Tässä tapauksessa kiinnostaa erityisesti Savoon (Suonenjoki, Leppävirta) asettuneet tulokkaat.

Juha
28.10.19, 16:24
Y-dna on siis luultavasti N haploa, jota on yli 60 prosentilla suomalaisista äijistä. Ei siis todiste yhtään mistään.




Juha

Halo
28.10.19, 16:31
Minun Y-DNA-linja menee näin: R1a-YP1137 > BY30629 > Y38948. YP1137*-ryhmästä tunnetaan unkarilainen. Oma oksani Y38948 haarautuu oksasta BY30629*, josta tunnetaan Bulgariassa syntynyt henkilö, joka arvelee olevansa unkarilaista/juutalaista sukua.

Juha
28.10.19, 16:33
No joo - eipä tuo juuri mitään todista siltikään.


Kaikki on aina mahdollista eli että yksittäisiä solttuja on voinut kulkeutua kauaskin!


t. Juha

Halo
28.10.19, 16:42
Mutta kun tuo vanha tieto tai väittämä unkarilaisista juurista on kumminkin asia, jonka vuoksi aihe kiinnostaa. Miksi en saisi siis olla kiinnostunut tästä asiasta, joka saattaa jopa pitää paikkansa? Ja onko Suomeen tulleista unkarilaisista jauhettu jo liikaa tällä foorumilla?

Halo
29.10.19, 11:08
Ei siis ole tietoja Savoon asettuneista unkarilaisista. En ole takertunut pelkästään tähän teoriaan isoisoisäni isäehdokkaasta, mutta sukulaisperheessä kulkenut vanha tieto täytyy pitää mielessä. Sekin on mahdollista, että ukrainalainen on muuttunut aikaa myöten unkarilaiseksi. Ehkä aika näyttää...

Maija Parviainen
29.10.19, 11:20
Tällaisia juttuja on saattanut liikkua useissakin suvuissa. Parviaisten sukuseuran piirissä puhuttiin 1970-luvulta lähtien, että Parviaisten kantaisät olisivat kolme Unkarista saapunutta veljestä. Vielä 1990-luvulla kuulin saman tarinan sukukokouksen osallistujalta. Yksittäisen sotilaan tai muun muuttajan sijaan olisi siis ollut liikkeellä kokonainen veljessarja.

Juttu taisi kuivua kokoon sen jälkeen, kun professori Kauko Pirinen jäljitti Parviaisten varhaisimmat vaiheet 16 perhekuntaan, jotka asuivat pienellä alueella Rantasalmen suurpitäjässä 1500-luvun puolivälissä. Siitä lähtienhän suomalaisista talonpojista alkaa löytyä arkistotietoja. Pirisen lausunnon mukaan on arveltavissa, että kaikki silloiset Parviaiset olivat sukua keskenään. Jos niin on, unkarilaisten veljesten olisi pitänyt saapua Savon sydänmaille viimeistään 1400-luvun lopulla.

Halo
29.10.19, 11:46
Isälinjani kuuluu R1a:n suurryhmään M458, joka on keskieurooppalainen/länsislaavilainen, ja se on yleisimmillään Puolassa. Kuulun Facebookin suljettuun ryhmään "Suomen Y-DNA R-haploryhmät". Kyseisessä ryhmässä on henkilöitä, jotka ovat Ruotsin armeijassa palvelleiden puolalaisten sotilaiden jälkeläisiä. Ruotsin armeijassa on ollut palkkasotilaita monista muistakin maista, kuten Skotlannista, ja ehkä myös Unkarista.

On mahdollista sekin, että isälinjani olisi jotain vanhaa itäkarjalaista, inkerinmaalaista tai vepsäläistä sukua. Minulla ei ole preferenssiä asialle. Mutta mainitsemani Facebook-ryhmän perusteella nämä suvut tahtovat olla itäisemmissä R1a-ryhmissä CTS1211 ja Z92.

ttulkki
30.10.19, 00:33
1500-luvun uskonpuhdistus oli tapahtuma, joka sai aikaan muuttoliikettä esim. saksankielisten alueiden sisällä pitkien matkojen päähän erilaisten vainojen vuoksi. Unkarissa uskonpuhdistus vaikutti laajemmin kuin mitä mielikuvissa usein ajatellaan, mutta eniten sellaisilla alueilla, jotka eivät enää kuulu nyky-Unkarin rajojen sisäpuolelle, kuten pohjoisessa Slovakiassa ja idässä Transilvaniassa. Unkarilaisten siirtyminen esim. 30-vuotisen sodan kautta muille luterilaisille alueille on täysin mahdollisuuksien rajoissa.

Halo
30.10.19, 14:12
Joo, kansallisuudet, kuten myös etnisyydet, ovat varsinkin historiallisissa konteksteissa kovin horjuvia ja epätarkkoja käsitteitä. Käsitys suomalaisesta kansakunnastakin alkoi syntyä kunnolla vasta isovihan jälkeen, ja sitä ennen varsinaisia suomalaisia olivat vain varsinaissuomalaiset. Voisi luulla, että useammassakin armeijassa palvelleelle palkkasotilaalle käsitys omasta kansallisuudesta ei ollut kovin nöpönuuka.

Huolimatta vanhoista sukutiedoista ei unkarilainen isälinja tunnu läheskään todennäköisimmältä vaihtoehdolta. Geeni- ja etnisyystestit viittaavat enemmän Puola-Liettuan kuningaskuntaan yms. ja toisaalta Balkanille. Esi-isäni ei tietenkään välttämättä tullut Suonenjoelle suoraan näiltä alueilta, vaan ehkä Viron, Karjalan tai Inkerin kautta. Mutta unkarilaiset suvut Suomessa kiinnostaa silti!

Pekka Hiltunen
30.10.19, 16:50
On ilmeistä, että kielisukulaisillamme unkarilaisilla on mongoolien kansanvaelluksen (n. v 300) seurauksena uralilaisen kielensä lisäksi Y-haploa, jota saattaa esiintyä noin 1700 vuoden kuluttua k.o. ryntäyksestä vielä Suomessakin, mutta suuresti muuntuneena kummassakin populaatiossa niin, että Y-haploista on turhaa yrittää päätellä yhtään mitään. Y-testiä suosittelenkin lähinnä niille, jotka arvelevat tai tietävät olevansa "äpäriä".

Äitilinjatesti eli mitokondriaalinen DNA kertoo vieläkin vähemmän - eli hameväen liikkeistä popukaatioina kymmeniä tuhansia vuosia sitten...
Kannattaakin tehdä autosomitesti eli FamilyTreeDNA:ssa n.s. "serkkutesti". Minulla on tähän mennessä - noin 10 v testistä - noin 11 000 "etäserkkua", joista muutamia kyllä löytyy Itävallan, Unkarin, ent. Jugoslavian maitten alueilta, Ukrainasta ja Iranista & Armeniasta sekä muualta Keski-Aasiasta (ent. Etelä-Venäjältä), mutta kun tunnetaan Venäjän tsaarien väenotot armeijaan 1600-luvulta alkaen, näyttää siltä, että melkein kaikki "unkarilaiset" savolaisserkkuni ovat lopulta sotilaitten aikaansaannosta.

Autosomitestin analysoiminen edellyttää aika paljon systemaattisuutta, kun kaikki pitkät jaksot pitää sivuuttaa siksi, että nämä edustavat henkilöitä, jotka suhteellisen sukusiitoksen perusteella ovat lähisukulaisia eli viimeistään 1800-luvun alusta, mutta tuskin ihan "oikeita 2-5. serkkuja", kun samat jaksot ovat kertautuneet laillisten 3.+ serkkujen avioliitojen seurauksena. Vuosisataan mahtuu neljä sukupolvea, mutta esim. Savo-Karjalan alueella sukusiitos on niin merkittävää, että 200 v:n takaiset etäserkut tungettelevat 2.- 3. serkuiksesi. Sama varmaankin pätee esim. Hämeessä - ja Suomessa kai yleisemminkin: kun yhteydet ovat olleet rajalliset, on naitu järven takaa - jollei omasta kylästä ja naapurin aitasta - Etelä-Pohjanmaalla sentään mentiin toisinaan rapakon taakse naimaan se keskiaikainen "metsäsuomalainen" etäserkku. Kannattaa siis keskittyä niihin kaukaisimpiin etäserkkuihin rajoittamalla yhteisen jakson pituus ad 1+ sentti-Morgania (cM), jos haluaa karistella kannoiltaan lähipiirin eli samaa murretta tai kieltä puhuvat...

Jos siis tietää biologiset vanhempansa, kannattaa tehdä ensisijaisesti autosomitesti. FamilyTreeDNA:ssa mainitaan olevan paljon suomalaisia, mutta valitettavasti liian monet heistä ovat turhankin suomalaisia ja häveliäitä ilmaistaakseen nimensä tai gedcom-tiedostonsa mukaisen sukunimiluettelon. Minä en ymmärrä, mitä hyötyä on tehdä testi, kun sen tuloksista voi hyötyä vasta jakamalla ne kaukaisten sukulaistensa kanssa. Ainakaan minulle ei riitä se, että John F Kennedy ja Mauno Koivisto ovat sukulaisiani. Rohkaisenkin kaikkia esiintymään omalla nimellään tai ainakin luetteloimaan sukunsa nimet (esim. jonkin sukututkimusohjelman gedcom-tiedoston avulla) - muuten kukaan ei hyödy mitään - ja ne salaiset tiedustelut kyllä ovat jo selvillä suvuistamme ennen kuin edes ehdimme antaa labraan näytteemme...

- Kun George Buch valittiin aikoinaan presidentiksi, oli käytössä reikäkortit. Vaali oli täpärä ja jouduttiin uusintalaskutoimituksiin, joitten seurauksena reikäkortteihin tuli ylimääräisiä reikiä niin, että suuri osa äänistä jouduttiin hylkäämään. Tällöin eräs irvileuka totesi, että uusintalaskut olivat aivan tarpeettomia: CIA oli näet laskenut äänet jo ennen kuin änestäjät olivat ehtineet mennä koppeihin...
PH

Halo
30.10.19, 17:56
Halo-Pekka kiittää kaukaista serkkuaan Hiltus-Pekkaa. Yhteisiä sukulaisia löytyy mummoni Hilja Krögerin kautta, mutta varmaankin muistakin savolaisista suvuista, kuten vaikkapa Sikaset. Olen perinyt sukunimeni naisen kautta, olen siis äpärä, kuten Hiltunen määrittelee asian. Ja sukuani selvittäessäni olen käyttänyt ylivoimaisesti eniten aikaa siihen, olenko "oikeasti" Halonen. Petter Bränroth muutti sotilasnimensä Haloseksi, kun hän muutti Pohjanmaalta Suonenjoelle. Uskon vahvasti Petterin isälinjan olleen Savon Halosia, vaikka tuskin koskaan saan vahvistusta asialle.

Y-DNA-testi ei ole mikään turhake, sillä sen avulla voidaan jäljittää isän sukulinjaa vaikka kuinka kauas. Isä- ja äitilinjojen avulla voidaan päätellä koko kansakuntamme historiaa. Jokainen yksittäinen geeniaines puolittuu jokaisessa sukupolvessa, ellei se saa lisäystä sukusiittoisesta lisääntymisestä. 1400-1600-luvulla Suomeen tulleen sotilaan geenit ovat näihin päiviin tultaessa huuhtoutuneet menemään lähes kokonaan. Mutta siitä huolimatta minulla on oikeus olla kiinnostunut tuosta yksittäisestä sukulinjasta lukuisten muiden sukulinjojeni joukossa.

Autosomaalisten testien perusteella olisin tyypillinen itäsuomalainen suht runsailla itäisen Välimeren geeneillä. MyHeritagen etnisyystestin mukaan olisin hieman kreikkalainen, mikä tuskin pitää paikkansa. Varsin pätevältä vaikuttavan Eurogenes K13 -testin mukaan:

Using 4 populations approximation:
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
1 Belorussian + East_Finnish + East_Finnish + East_Finnish * 4.905564
2 East_Finnish + East_Finnish + East_Finnish + Southwest_Russian * 5.033866
3 East_Finnish + East_Finnish + East_Finnish + Estonian_Polish * 5.157781
4 East_Finnish + East_Finnish + East_Finnish + East_Finnish * 5.169595
5 East_Finnish + East_Finnish + Erzya + Finnish * 5.205267
6 Belorussian + East_Finnish + East_Finnish + Finnish * 5.278883
7 East_Finnish + East_Finnish + Finnish + Southwest_Russian * 5.317118
8 East_Finnish + Erzya + Finnish + Finnish * 5.327867
9 East_Finnish + East_Finnish + East_Finnish + Erzya * 5.332845
10 East_Finnish + East_Finnish + East_Finnish + Lithuanian * 5.357148

Halo
31.10.19, 10:14
"On ilmeistä, että kielisukulaisillamme unkarilaisilla on mongoolien kansanvaelluksen (n. v 300) seurauksena uralilaisen kielensä lisäksi Y-haploa, jota saattaa esiintyä noin 1700 vuoden kuluttua k.o. ryntäyksestä vielä Suomessakin, mutta suuresti muuntuneena kummassakin populaatiossa niin, että Y-haploista on turhaa yrittää päätellä yhtään mitään. Y-testiä suosittelenkin lähinnä niille, jotka arvelevat tai tietävät olevansa "äpäriä"."

En ymmärrä, miten tuo edellinen teksti liittyy esittämääni kysymykseen. Mongolien kansainvaelluksella ja todistetusti Ruotsin armeijassa palvelleilla ja Suomeen asettuneilla R1a-miehillä ei ole juuri mitään asiayhteyttä. Äitini syntyi Sortavalassa ja isäni suku on pääasiassa Suonenjoelta ja Leppävirralta. Olen sukujuuriltani lähes 100 % itäsuomalainen, jolla on kaimani kanssa monia yhteisiä savolaisia sukujuuria, kuten Laitiset, Kauhaset ja Hyväriset.

Haluan tietää kuka kelmi oli isoisoisäni isä, ja todennäköisin vaihtoehto näyttää olevan joku savolainen isäntä tai renki, jonka isoisoisä tms. oli slaavilainen/unkarilainen/balttilainen sotilas. Tuon voin päätellä sillä perusteella, että tietyissä R1a- ja R1b-ryhmissä on ollut juuri näitä palkkasotilaita. Koska ei ole tietoa Suomeen asettuneista unkarilaisista, on parempi kiinnittää huomiota Puolasta ja Baltian ympäristöstä tulleisiin sotilaisiin, ja ehkä juuri ratsusellaisiin. Unohtamatta vaikkapa inkeriläisiä ja vepsäläisiä. Jos sukuni olisi tullut Savoon jo 1700 vuotta sitten, tunnettaisiin samaan isälinjaan kuuluvia huomattavasti enemmän kuin se isoisoisäni Suonenjoella syntynyt serkku, jonka isää ei tiedetä.

ttulkki
31.10.19, 19:46
Piispa Sorolaisen suku on ainut jonka itse tiedän esimerkkinä sellaisesta suvusta, jolla on yhteys Unkariin: http://runeberg.org/frfinl/0104.html

Halo
01.11.19, 11:11
Ericus Jacobi tuli Suomeen siis Liivinmaalta, joka on ollut osa Puola-Liettuaa. Muutenkin minua on kiinnostanut liivinmaalaiset suvut, ja olen lukenut, että Suomeen olisi tuotu ryhmä ratsusotilaita Liivinmaalta. Nyt en löydä kyseistä tietolähdettä.

Heikki Särkkä
05.11.19, 14:12
Tällainen löytyi vihityistä, kun ammatiksi panee husaarin (hussar):
Uusikaarlepyy - Nykarleby - vihityt

Miehen ammatti: HUSSAR => Hussaren of ungersk:Reg: Kuul. Vihitty Kylä Talo Mies Vaimo Kylä Talo
http://hiski.genealogia.fi/historia/sl.gif (http://hiski.genealogia.fi/hiski/enhlwq?fi+0589+vihityt+181) 5.6.1743 Hussaren of ungersk:Reg: Iwan Feket qv: Lijsa Johans:d:r Staden

Halo
05.11.19, 15:17
Hain tietoa husaari Iwan Feketin sukunimen merkityksestä. Moinen liikanimi sopisi isäni sukuun, vaikkei se välttämättä liittyisikään tähän husaariin.

"Hungarian and Jewish (from Hungary) : nickname for a dark-haired or swarthy person, from Hungarian fekete ‘black’."

Matti Lund
05.11.19, 15:33
Tällainen löytyi vihityistä, kun ammatiksi panee husaarin (hussar):
Uusikaarlepyy - Nykarleby - vihityt

Miehen ammatti: HUSSAR => Hussaren of ungersk:Reg: Kuul. Vihitty Kylä Talo Mies Vaimo Kylä Talo
http://hiski.genealogia.fi/historia/sl.gif (http://hiski.genealogia.fi/hiski/enhlwq?fi+0589+vihityt+181) 5.6.1743 Hussaren of ungersk:Reg: Iwan Feket qv: Lijsa Johans:d:r Staden

Nämä Hattujen sodan tuomat unkarilaiset ovat oma tapauksensa. Unkarilaisten lisäksi oli moldavialaisia ja romanialaisia osastoja Venäjän armeijassa. He pitivät jonkin aikaa linnaleiriä Etelä-Pohjanmaalla ja tutustuivat hyvin paikalliseen väestöön ja sattui ihan vilpitöntäkin ystävystymistä. Yksi unkarilainen upseeri jopa teki lahjoituksen Laihian kirkolle jne.

Tapahtui molemminpuolista sekoittumista, kun joitakin naisihmisiä lähti unkarilaisten mukaan, kun nämä poistuivat. Tietysti myös muutama nainen teki lehtolapsen Venäjän armeijan sotamiehen tai upseerin kanssa. Erona aikaisempaan on, että kun aikaisempina miehitysaikoina venäläiset sotamiehet olivat kotoisin lähinnä Karjalan-Moskovan-Pietarin sektorilta, 1742-43 huomattava osa tuli etelämpää eli aina Romaniasta asti.

Dokumentaatiota löytyy, jolla nämä voidaan pitäjäkohtaisesti hyvin kartoittaa.

Terv M Lu

Halo
06.11.19, 09:54
R1a on Suomessa yleisimmillään Vaasan ympäristössä. Iso osa taitaa olla sotilaiden jälkeläisiä.

Matti Lund
06.11.19, 12:16
R1a on Suomessa yleisimmillään Vaasan ympäristössä. Iso osa taitaa olla sotilaiden jälkeläisiä.

Sen perusteella, mitä tunnen täkäläisiä R1a:n kantajia, se on enimmäkseen paljon laajempaa ja vanhempaa perua.

Vuosien 1742-43 tapauksia on mielestäni käsiteltävä poikkeuksellisina, mutta totta ne ovat.

Luulen että Etelä-Pohjanmaalla ja varsinkin Vaasan seudulla vain hyvin marginaalinen joukko on saanut R1a:nsa tuomisina Venäjän armeijassa olleilta sotamiehiltä tai upseereilta. On tietysti ollut myös emigrantteja, jotka eivät ole tulleet sotajoukkojen mukana. Oletettavasti kaiken kaikkiaan N -haplot vetävät pitemmän korren ellei murskaavan ylivoiman Venäjän sotajoukkojen tuomisina Pohjanmaalle.

Terv M Lu

Halo
06.11.19, 13:09
Suomen R-isälinjojen (R1a ja R1b) FB-ryhmässä ovat jäsenet kertoneet sukujensa alkuperistä. Monella on esi-isinä Ruotsin armeijassa palvelleita sotilaita, kuten ruotsalaisia, puolalaisia ja skotteja. Toinen erityisen suuri ryhmä näyttää olevan heimoveljemme itärajan takana, vaikka siellä on tietenkin N1c paljon yleisempi.

Ruotsissa R1a:n osuus on yli 20 %, ja ainakin neljännes Suomen R1a-isälinjoista kuuluu skandinaaviseen ryhmään Z284. Väkiä on mennyt ees-taas lahden yli, mutta tunnetusti tässä muuttovirrassa on siis myös R-linjoihin kuuluneita sotilaita.

Venäjän armeija Suomessa 1700-1800-luvuilla on oma mielenkiintoinen lukunsa. Etnisten venäläisten joukossa on N kolmanneksi suurin Y-haploryhmä R1a:n ja I:n jälkeen. Asioista minua paremmin perillä olevat tietävät kertoa keitä ja mistä olivat nämä Venäjän sotilaat. Ilmeisesti heitä oli suht runsaasti Ukrainasta? Erityisesti kiinnostaa Suonenjoen tienoilla palvelleet sotilaat, vaikka uskon oman esi-isäni tulleen Savoon todennäköisesti 1600-luvulla.

Pekka Hiltunen
07.11.19, 17:33
Suomen R-isälinjojen (R1a ja R1b) FB-ryhmässä ovat jäsenet kertoneet sukujensa alkuperistä. Monella on esi-isinä Ruotsin armeijassa palvelleita sotilaita, kuten ruotsalaisia, puolalaisia ja skotteja. Toinen erityisen suuri ryhmä näyttää olevan heimoveljemme itärajan takana, vaikka siellä on tietenkin N1c paljon yleisempi.

Ruotsissa R1a:n osuus on yli 20 %, ja ainakin neljännes Suomen R1a-isälinjoista kuuluu skandinaaviseen ryhmään Z284. Väkiä on mennyt ees-taas lahden yli, mutta tunnetusti tässä muuttovirrassa on siis myös R-linjoihin kuuluneita sotilaita.

Venäjän armeija Suomessa 1700-1800-luvuilla on oma mielenkiintoinen lukunsa. Etnisten venäläisten joukossa on N kolmanneksi suurin Y-haploryhmä R1a:n ja I:n jälkeen. Asioista minua paremmin perillä olevat tietävät kertoa keitä ja mistä olivat nämä Venäjän sotilaat. Ilmeisesti heitä oli suht runsaasti Ukrainasta? Erityisesti kiinnostaa Suonenjoen tienoilla palvelleet sotilaat, vaikka uskon oman esi-isäni tulleen Savoon todennäköisesti 1600-luvulla.
30-vuotisen Sodan aikana saattoivat sotilaat vaihtaa isäntää palkan mukaan. Varsinkin Unkarin, ent. Jugoslavian alueen, Bulgarian, Romanian ja ent. Etelä-Venäjän (Keski-Aasian) sotilaat luopuivat uskollisuudestaan Venäjän tsaarille kenties pelkästä leipäpalasesta. Ruotsilla oli hyvin organisoitu armeija ja jopa muonitustakin. Mottiin jääneet, venäläisiä palvelleet saattoivat osoittaa uskollisuutensa uutta kruunua kohtaan vain kääntämällä aseensa piippua 180 astetta. Venäläinen sotavarustelu perustui yksinomaan siviilien ryöväämiseen, mikä näkyy vielä 1700-luvun alussa Isovihan käytänteissä: tsaari ei ruokkinut armeijaansa - ja jopa Aleksanteri Suuri aikoinaan oli tässä Venäjän sotajohtoa edistyneemmällä tasolla. - Kenties näin on vielä tänäänkin?
Minullakin on esivanhempi 1600-luvulta, nimensä perusteella jostain Itä-Friisinmaan vaiheilta, joka on vaihtanut leiriä p.o. sodan tuoksinoissa. Hän jopa sai jatketun verovapauden haavoittumisensa perusteella Lounais-Suomen maatilalleen.

PH

Matti Lund
07.11.19, 18:11
Isälinjani kuuluu R1a:n suurryhmään M458, joka on keskieurooppalainen/länsislaavilainen, ja se on yleisimmillään Puolassa. Kuulun Facebookin suljettuun ryhmään "Suomen Y-DNA R-haploryhmät". Kyseisessä ryhmässä on henkilöitä, jotka ovat Ruotsin armeijassa palvelleiden puolalaisten sotilaiden jälkeläisiä. Ruotsin armeijassa on ollut palkkasotilaita monista muistakin maista, kuten Skotlannista, ja ehkä myös Unkarista.

On mahdollista sekin, että isälinjani olisi jotain vanhaa itäkarjalaista, inkerinmaalaista tai vepsäläistä sukua. Minulla ei ole preferenssiä asialle. Mutta mainitsemani Facebook-ryhmän perusteella nämä suvut tahtovat olla itäisemmissä R1a-ryhmissä CTS1211 ja Z92.

Suuressa Pohjansodassa ruotsalaiset sotajoukot ottivat ennen lopullisen tappiokierteen alkamista huomattavan määrän sotavankeja, jotka olivat tsaarin armeijan puolalaisesta joukko-osastosta. Näistä parisenkymmentä internoitiin Vaasaan. Edesmenneen raatimiehen Hällströmin tyhjäksi jäänyt kaupunkikartano perustettiin heidän vankikasarmikseen. - Minulla on tiedostona jossain heidän nimilistansakin ja joidenkin syntymäpaikat, mutten nyt sitä löydä koneeltani, mikä varmaankin johtuu siitä, että nimet on julkaistu joidenkin muidenkin tutkimuksissa, joten oma säilytys ei ollut niin tärkeää.

Heidät oli vangittu ja kuljetettu Vaasaan jo hyvän ennen vuotta 1710 ja he olivat vankeudessaan Uudenkaupungin rauhaan asti. Joukossa oli muutamia upseereita ja sikäläisiä aatelismiehiä, jotka joutuivat suorittamaan kaikenlaista pakkotyötä erittäin vähäisellä ruokapalkalla, oikeastaan elämään jatkuvassa nälässä ja kerjäämään ruokansa. Näistä löytyy Vaasan raastuvan istunnoista kaikenlaista tietoa.

Näistä huomattava osa jäi sodan jälkeen "suomeen" ja jotkut menestyivät hyvin, avioituivat jne. Joillekin oli syntynyt lehtolapsia jo vankeuden aikana.

Heistä löytyy jälkiä Pohjanmaan R1a:n kantajien joukosta. Niitä on hyvät tai kohtuulliset edellytykset jäljittää. Ainakin myös joku ajautui jonnekin Keski-Suomeen, Vaasassa pysyi useampi.

Luulen, että he edustavat kuitenkin aika marginaalista ryhmää, koska heistä alkavat geenit levitä Pohjanmaan kautta niinkin myöhään kuin noin vuodesta 1710 alkaen. Kun R1a:n kantajia on ilmeisesti tullut Etelä-Pohjanmaalle ja tarkemmin Vaasan seudulle jonkin verran jo aikavälillä 1000...1500, niin siihen mahtuu tapauksesta riippuen 25, 20, 15 tai 10 sukupolvea R1a:n levittämistä, ennen kuin Pohjan sodan puolalaiset tulevat joukkoon mukaan. Täten 1700 -luvun tulokkaiden osuus täytyy jäädä haploryhmissään hyvin pieneksi, jos he ovat lisääntyneet suunnilleen samaan tahtiin.

Toisaalta, kenen kohdalle puolalaisen sotavangin tai Ruotsin armeijan palkkasoturin geenit sattumalta sattuvat, se saattaa vaikuttaa hänen näkökulmastaan lähes koko maailman täyttävältä genomilta.

Vaasan kasarmin lisäksi Uudessakaarlepyyssä oli samaan aikaan vielä isompi venäläisten sotavankien vankikasarmi, jonka vankirullan 44 nimeä näkyvät tässä dokumentissa:

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=42931458
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=42931437

Terv M Lu

Halo
08.11.19, 11:13
Olen alkanut tuntea isäni sukua vasta viime vuosina, joten sen takia tämä aihe on kasvanut mielessäni suhteellisen suureksi. Toki olen mielenkiinnolla selvittänyt kaikkia muitakin sukulinjojani. Moni näistä suvuista tunnetaan jo melkoisen hyvin, mistä voi kiittää suomalaisia sukututkijoitamme.

R-ryhmät ovat Suomessa marginaalisia, koska keskiajan suurista kansainvaelluksista on Suomeen ulottunut vain rippeitä (eniten Etelä-Pohjanmaalle?). Mutta aiheeseen liittyy juuri näitä Lundin mainitsemia mielenkiintoisia yksityiskohtia kohtalaisen läheisestä historiasta. 30-vuotisen sodan aikana palkkasotilaat saattoivat tosiaankin ajatella, että "olen vain töissä täällä", joten työnantajaa voitiin vaihtaa tilanteen mukaan. Romantisoitu kansallistunne on vasta myöhempien aikojen keksintöjä.

Halo
08.11.19, 13:17
Puuttuva linkki sukupuussa on siis loppuvuodesta 1863 syntyneen August Halosen isä. Augustin isoäiti oli Suonenjoen Sydänmaan Eric Hyvärisen ja Catrin Itkosen tytär Maria Helena Hyvärinen. Hänen siskoistaan Liisa oli Johannes Frilanderin vaimo, Susanna Eric Vehviläisen vaimo ja Eva Christina Elias Laitisen Vaimo. Huonoin tuuri taisi käydä juuri Maria Helenalla, joka sai miehekseen hunsvotin ruotusotilaan pojan Petter Halosen.

Helena Halonen oli piikana sukulaistensa Vehviläisten ja Laitisten taloissa, eikä koskaan mennyt naimisiin. August syntyi nälkävuosina, joten ehkä myös hänen äitinsä oli niiden joukossa, jotka lähtivät ruokakerjuulle. En tunne tätä historiaa hyvin, joten onko kellään tietoa, mikä oli tilanne Suonenjoella? Lähdettiinkö kerjuureissuille kauaskin?