PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Jääsken tuntijat - saisiko apua


Seija Randell
25.10.19, 09:28
Laitan nyt paremmalla nimellä haun erityisesti Jääsken alueen tuntijoille. Aiemmassa haussa mainittu Sara Elisabet Lindqvist on vielä 1815 Perniössä, s. 1798, mutta menee naimisiin (HisKi) 1822 asuessaan piikana Jääskessä. Löysin sivu sivulta hakemalla sivun torppareitten yms. sivulta, eikä siitä ilmene asuinpaikkaa. Vihkimerkinnässä paikaksi ilmoitetaan Nygård, jolla nimellä löytyy yksi sivu ko. rippikirjasta, mutta sillä sivulla on vain pari sukunimeä.

Ollettaisin, että pitäjässä on muu tai muitakin paikkoja, joihin tuo "Uusitalo"-nimi sopii, mutta nimeä ei rippikirjassa ole käytetty.

Olisiko kyseessä joku armeijaan liittyvä paikka? Mies oli under officerare Antreassa vihittäessä, ja Sara Elisabet itse oli rakuunan tytär (isä kuollut Torniossa).

Henkilö on kiistatta sama. Myöhemmissä rippikirjoissa mm. Heinolassa syntymäaika ja nimi ihan sama ja mainittu syntyneen Perniössä. Kiinnostaa vaan tämä muutto kauas.

Linkki tuohon Jääsken sivuun
https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=2305&pnum=288

Seija Randell
25.10.19, 09:39
Sara Elisabetin alapuolella mainittu Johan Fredrik Andolin saattaisi olla Hiskistä löytyvä 28.8.1801 Turussa syntynyt mies, myöhemmin ilmeisesti vihityistä Viipurista löytyvä saltmätare. Andolin-sukunimeä tiedän Karunasta, ja Hiskin kastetuistakin on kovasti Turun seutuun painottuva.

Ja olisiko Eva Olin Kemiössä 1792 tai Vihdissä 1797 syntynyt?

Mikä on saanut nämä nuoret lähtemään kauas Itä-Suomeen? Missä he Jääskessä ovat?

tkukkonen
26.10.19, 20:10
Eräs tutkimani henkilö oli kotoisin vihittäessä Nygård Falckista. Nygård oli "her häradshöfd" eli kihlakunnan voudin kotipaikka. Siellä oli palkollisia, joihin tutkimani Helena Falck luultavasti lukeutui. Siellä oli ilmeisesti Katariinakin, hänen siskonsa. Uskoisin että tämä paikka oli kirkonkylässä tai sen lähellä ainakin. Kylämerkinnät ovat Jääskessä valitettavan hoipertelevia ainakin 1700-luvulla eikä tilojen nimissäkään ole kehumista. Nygård ei ollut ajan kanssa kestävä nimi.