PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Liperin ja Kiteen Turuset


Petri Sihvonen
19.10.19, 09:42
Olen tutkinut Turusia ja vanhimmat tiedot ovat ortodoksi Turusten suvussa vuoteen 1681 Liperin Oravisaloon (Hypönniemi). Tähän sukuun liittyvät nimet Trofim, Timi (Dmitri), Hodar ja Pavel jotka ovat olleet ilmeisesti samaa perhekuntaa. Toinen Turusten suku päätyy Anttiin joka syntyi Rääkkylän Oravisalossa 1685. Onko kukaan tutkinut Turusia Liperin, Kiteen (Rääkkylän) alueelta ja samalla tehnyt isälinjaisia DNA tutkimuksia. Ole miettinyt onko Liperin-Kiteen alueella ollut esimerkiksi kyliä joissa on asunut Turusia ja erityisesti ortodoksinimisinä. Veijo Salonheimo on selvittänyt Venäjälle muuttaneista Turusista: Mikitta mainitaan 1632 muuton Liperistä Valdaille ja Gavrila ”Turujev” 1645 muutti Kiteen Rokkalasta.

Petri Sihvonen
10.11.19, 16:33
Tutkin Liperin Oravisalon (Hypönniemi) ortodoksista Turusten sukua. Löysin lähteen: Asiakirjoja Karjalan historiasta 1500- ja 1600-luvuilta osa II jossa oli Käkisalmen läänin maakirja vuodelta 1637 puhtaaksikirjoitettu ruotsiksi ja venäjäksi. Pohdin, että Oravisalossa vuonna 1681 Trofim ja Timi (Dmitri) ovat tulleet Oravisaloon muualta. Tutkin missä Turusia on mainittu vuonna 1637. Liperistä löytyi vain yksi: Zacharko Turoief Liperin Karpansalmelta (Liperinsalo). Kiteeltä Oravalahdelta mainitaan Jussi Turunen. Kaksi muutama koko Käkisalmen läänissä olivat Staffan Turonen Pielisjärveltä ja Jörian Turronen Sortavalasta. Osaan venäjää ja Zacharko Turoief sukunimi kyrillissä kirjaimilla on Turuijev. Mietin voisiko Karpansalmi olla ortodoksi Turusten ”kotipesä”, tosin Sotkuman (Outokumpu) Viinjärvessä on Turustenlahti, Viinijärven alue on myös ollut ortodoksi aluetta Suur-Liperin alueella.