PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Perniö Laitila (Laiterla) Snickarsista


TaRa
08.10.19, 15:57
Laitilan syntyneissä Petter/Per Matssonilla ja Maria Jöransdrilla on useita lapsia 1688-1703.
Henkikirjoissa heistä on kuitenkin 1.merkintä vasta 1704 (http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=1203539)Snickarissa, mutta Per Matsson mainitaan siellä maakirjoissa jo 1685.
(http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=1203772)

Henkikirjoissa 1684-1703 Snickarin isännäksi on merkitty Per Mårtensson, hänelläkin vaimona Maria, mutta syntyneistä ei löydy lapsia.


Em. SAY merkinnät täsmäävät alkuperäisiin lähteisiin.




Onko jollakulla valaistusta tähän kuvioon:
- Jos Per Matsson tuli Snickariin vasta 1704 niin missä perhe oli aiemmin lasten syntyessä Laitilassa? Ainakaan heitä ei mainita muissakaan Laitilan taloissa.

- Vai onko mahdollista että Snickarin isännän nimi on 1684-1703 kirjattu virheellisellä partonymillä Mårtenssoniksi esim. siitä johtuen että häntä edeltäneen isännän nimi oli Mårten Eriksson?

Seija Randell
09.10.19, 09:47
Ihan hihasta vedettynä voisi sekin olla mahdollista, että patronyymi Mårtensson olisi ihan vaan kirjaajan virhe? Samoin kastetuissa yhden lapsen äidin etunimi on väärin. Ei se nyt niin tarkkaa ollut; kunhan lapsi tuli oikein merkityksi.
Rippikirjat tosiaan alkavat niin myöhään, ettei niistä ole apua.
Oletko katsonut lasten kummeja? Esikoisen kummeista yksi on Kivelästä, ja muut Laitilasta. Yhden vaimon patronyymi on sama kuin lapsen isän. Asuiko Kivelässä isän tai äidin sukua?
Eikö sitä ole sanottu, että henkikirjat saattoivat olla jäljessä eli ei nimet saatettiin muuttaa vasta monen vuoden kuluttua?

Jos lapset ovat syntyneet Laitilassa, niin selityksen täytyy olla se, että henkikirjaan ei ole nimiä muutettu.

TaRa
09.10.19, 13:14
Kiitos kommenteista.


Kummit olen tutkinut, ja heitä on runsaasti Laitilasta, mikä tukee sitä oletusta että perhe tosiaan asui siellä. Mahdollisia Perin vanhempia tai sisaruksia en heistä kuitenkaan löytänyt.

Kivelästä kummina ollut Jöran Mikaelsson saattaisi nimen perusteella olla Marian isä, mutta Maria-nimistä tytärtä ei Kivelän henkikirjoissa näy.


Minullakin oli tieto että isäntien nimet saattoivat "jäätyä" veroluetteloissa, mutta lähinnä kai maakirjoissa eikä niinkään henkikirjoissa. Mutta ehkä Per maksoi kiltisti verot, eikä itse ollut edes tietoinen että hänen patronyminsä oli kirjattu väärin. Erikoista silti, että olisi mennyt kymmenen vuotta ennen kuin nimi korjaantui.