PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Anna Joachimintytär Flemingin isä


Pekka Hiltunen
07.10.19, 18:37
On esitetty arveluja siitä, että Anna Fleming ei olisi ollut Erik XIV:n jalkavaimon Agda Pietarintyttären ja Joachim Flemingin tytär, vaan että kuningas olisi naittanut raskaaksi saattamansa Agdan Klaus Flemingin veljelle. Joachim Flemingin kuoleman seurauksena Klaus Flemingistä tuli Anna-tyttären holhooja. Joissain kirjoituksissa on lisäksi Erikin ja Agdan tyttäreksi esitetty Lucretiaa (1564-1574), joka on syntynyt Joachim Flemingin kuoltua 1563. Kyseessä lienee kuitenkin ollut Juhana Herttuan saman niminen tytär, ehkä Magnus Herttuan lapsi tai Agdan ja tuolloin jo edesmenneen Joachim Flemingin tytär "post festum".

Otin pienen otoksen FamilyTreeDNA:n autosomitestin etäserkuistani. koska Flemingit esiintyvät esivanhemmissani äidinisäni suvuissa Lounais-Suomessa, ja toisaalta isäni suvuissa esim. eteläsavolaisissa, Hieronymus von Birckholtzin jälkeläisissä eräissä Asikaisten suvuissa. Otin kromosomivertailuun ensin 10 sellaista matchiä, joilla nimiluetteloissaan esiintyi Fleming tai siihen liittyviä sukuja, mutta ei eteläsavolaisia nimiä. Sen jälkeen otin vertailuun 10 sellaista etäserkkuani, joilla esiintyi eteläsavolaisten nimien joukossa Asikaisia. Vertailuista ilmeni, että valtaosalla molemmista ryhmistä löytyi yhteinen, 1+ cM:n jakso kromosomin nro 12 lyhyestä harasta noin 2/3:n matkan kohdalta kromosomin alkupäästä sentromeeriä kohti täsmällen samassa kohdassa ja jokseenkin saman kokoisenakin jaksona. Päättelin, että ne alle kolmasosaa edustaneet henkilöt, joilta k.o. jakso puuttui saattavat edustaa joko rekombinantteja, virheellisiä sukujohtoja tai "vääriä Asikaisia", jotka eivät liity Christer Asikaisen jälkeläistöön.

Varsin suppean aineiston perusteellakin saatoin päätyä pitämään erittäin todennäköisenä sitä, että Anna Joachimintytär Flemingin isä todellakin oli Fleming-sukua eikä Erik XIV:n tytär.
PH