PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Hämeenlinnan ohjelmaa


Teerijoki
12.09.08, 09:25
Hämeenlinnan sukututkimusseuran ohjelma syksyllä 2008

Torstaina 18.9.Helsingin yliopiston Suomen ja Skandinavian historian dosentti Ilkka Teerijoki: ”Pitäjänmakasiinit – 1700-luvun omaperäinen yritys nälänhätien torjumiseksi”. Maatalousyhteiskunnan aikaan katovuodet aiheuttivat toistuvasti rahvaalle hätää ja viranomaisille päänvaivaa. Viljan saatavuuden varmistamiseksi yritettiin monenlaisia keinoja, joista yksi omaperäisimmistä oli 1700-luvulla käynnistetyt lainajyvästöt eli pitäjän­makasiinit. Valtiovallan vähäisen hallintovirkamieskunnan vuoksi pitäjän­maka­siinit jätettiin paikallisen väestön omaan hallintaan, mutta johtuiko tästä vai jostain muusta syystä se, että ne eivät vastanneet odotuksia. Viljan varastointiin liittyneet koukerot paljastavat piirteitä 1700-luvun yhteiskunnasta ja sen ajan ihmisten ajatus­maailmasta.
Torstaina 23.10.Vanhainkodinjohtaja Pirkko Kyllönen: ”Waivaistaloelämää”. Esitelmässä luodaan katsaus vaivais- ja köyhäinhoitoon Hämeenlinnan seudulla.
Torstaina 20.11. mahdollinen syyskokous. FM Lasse Hurrila: ”Sukututkimusta rippikirjoista geeneihin”. Seuran hallituksen jäsen Lasse Hurrila kertoo esitelmässään omista sukututkimuksistaan ja siitä, miten sukututkimus on muuttunut 30 vuodessa.
Kokous- ja esitelmätilaisuudet pidetään Hämeenlinnan maakunta-arkiston luen­to­salissa, os. Arvi Kariston katu 2 A (III krs) alkaen klo 18.00 ja päättyen viimeistään klo 20. Seuran kokous- ja esitelmätilaisuudet ovat kai­kille avoimia ja maksuttomia tilaisuuksia. Osa tilaisuuksista voidaan järjestää yhteis­työssä Hämeenlinnan maakunta-arkiston kanssa.

Seuran hallituksen jäsenet antavat ilmaista sukututkimusneuvontaa kaikkina esi­tel­mä­iltoina klo 17–18 maakunta-arkiston tutkijasalissa (II krs.). Paikalla on sukututkimus­neuvojien lisäksi henkilö, joka esittelee halukkaille internetistä löytyviä sukututkimus­sivustoja.