PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Oravala-Oravainen-Orava/ Kello


tellervoranta
08.09.19, 10:19
Hei

Mietin tuota Kellon Oravala no23/4 fyysistä paikkaa sekä sitä onko Oravalassa asuneet Oravala, Oravainen ja Orava-nimiset.

Kellon 1400-luvun kartassa on Oravainen sijoitettu aika lähelle Kalimenojaa.

Missä se on sijainnut 1700-luvulla ja myöhemmin. Ainakin Oravanimisiä on asunut Ristikankaassa ja siitä kai Jokikylään päin.

Mietin tässä esivanhempiakin Johan Pekanpka. Huru + Walborg Simontr Oravala.Kuinka lähellä kotinsa ovat sijainneet.

tellervoranta
08.09.19, 20:40
Yritin löytää kartan, mistä näkisin Oravalan/Oravan, vaan ei vielä natsannut. Kartat ovat niin kummallisia paloja.Tässä nyt jotain Puttaasta.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=6183239

TapsaR
09.09.19, 10:35
Hei!
Ei kai 1400-luvun karttaa Kellosta ole säilynyt? Tarkoitatko Osmo Jussilan Kellon-Haukiputaan kotiseutujulkaisu II:ssa (s.7) olevaa piirrosta oletetusta rantaviivasta 1450-luvulla? Siihen on sijoitettu numerolla 25 Oravainen Hätälän ja Inkilän väliin. En ymmärrä, mistä Jussila on tuon Hätälän paikan määrittänyt? Ja mielestäni Inkilä ja Orava ovat väärässä järjestyksessä.
Tuossa http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=6181749 näkyy Oravala Koiralan ja Inkilän välissä, ei siis kovin lähellä Kalimenjokea.

Muuten, useat kellolaiset eivät pidä siitä, että Kalimenjokea kutsutaan ojaksi. Vanhoissa kartoissa se on joki, niinkuin linkin kartassakin.

Em. julkaisussa, samassa jutussa (s.19), on 1600-luvun kartta Iin pitäjän merenrannikosta. Sen alatekstissä Jussila on sanonut Kalimea ojaksi (Nuoruudessani niin tehtiin Takkurannallakin!).

Oheisessa liitteessä, eli palasessa isojaon pohjana olleesta kartasta, Oravan talon paikka näkyy selvemmin.


Tapio

tellervoranta
10.09.19, 15:18
Terve ja kiitti kartoista.

Kirjoitin Haukiputaan seurakunnan historiakirjan kuvasta, kartan piirtänyt Irene Ryyppö.(näin räntätty). Tosiaan rantaviiva 1400-luvun puolivälistä. Oravainen sijoitettu Inkilän ja Nikin väliin
Lähellä Kalimenojaa lisännyt allekirjoittanut.

Enpä Oulun ja Kiimingin Alakylän tietä kulkiessa ole huomannut ohittavani jokea enkä juuri ojaakaan, vaan eihän se todista, etteikö Kalimenjokea ole. Liekö joen ylityksen kohdalla sijainnut Tuiranhovi, mitä asuttanut mm. Tuiranhovin Jaska, isän kaksinkertanen serkku.

Taitaa olla niin, että nimi Oravala on siinä 1800-paikkeilla muuttunut Oravaksi.

Eipä sieltä Kellosta pitkäkään matka ole Huruun tai Honkaseen, jos käpyttelee metsäpolkuja. Kellolaisten maita on Kiiminkijoen pohjoispuolellakin, ihan entisen kotini takana.(myös huvila). Kun isossa jaossa Alakylän isännät ovat halunneet suoniittyjä Haukiputaan puolelta (ns.enklaaveja) niin kellolaiset ovat vaatineet metsämaita ihan asutuksen liepeiltä

tellervoranta
12.09.19, 17:01
Hain Tuiranhovin Jaskan ja vaimonsa tiedot sukutaulusta.Voin myös Fb-n sukusivullemme laittaa nämä.En laita kuitenkaan kuolinaikaa enkä lapsia perheineen.

Jaakko Matinpka Honkanen s.15.6.1892.(Kiiminki). Vanhemmat Matti Heikinpka Timonen eli Honkanen ja Brita Sofia Mettovaara.

Vaimon tietoja piti etsiä kun en tiennyt paikkakuntaa. Löytyi Haukiputaalta.

Jenny Maria Mustonen s.12.1.1901. (Haukipudas). Vanhemmat Kalle Kustaa Tuomaanpoika Mustonen ja Amanta Kaisantytär Rekilä.

Honkasen Kustaanpuolelta on säilynyt valokuva, missä ovat veljekset Kustaa ja Jaakko vaimoineen sekä lapsia.