PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Anastasie Mannerheimin viimeinen leposija


Giösling
06.08.19, 14:30
Sukututkijoille tuttu ketjureaktio alkoi Anastasie Mannerheimin horjuvalla käsialalla kirjoittamasta kirjeestä, joka oli osoitettu hänen luonaan Englannissa käyneille suomalaissukulaisille. Anastasien käsiala oli vaikeaselkoista, toisin kuin hänen seuraneitinsä Olive Rooneyn, viestin kääntöpuolelle kirjaamat, täsmälliset Yorkshire buddingin valmistusohjeet. Tarjoilu oli maistunut vieraille ja sen reseptiä kaivattiin. Kiinnostuin alkuperäisdokumentista ja hankin sen kokoelmiini.

Etsiessäni netistä lisätietoja marsalkan tyttäristä, törmäsin kuvaan, joka oli otettu St Mary:n kirkkomaalta (Norton) lähellä Favershamia Kentissä. Kuvan keskellä seisoi ruhtinas Andrei Aleksandrovich Romanovin (1897-1981) hautamonumentti, jonka oikealle puolelle oli sijoitettu Anastasie Mannerheimin graniittiristillä varustettu lepopaikka ja vasemmalle ruhtinas Andrein Nadine-puolison muistopaasi.

Miksi Anastasie oli haudattu ruhtinaan viereen? Kuka oli juuriaan Nadine?

Andrei Aleksandrovichin vanhemmat olivat keisari Nikolai II serkku, suuriruhtinas Alexander Mihailovich (julkaisuja mm. “Venäjän suuriruhtinaana”, “Kerran suuriruhtinas, aina suuriruhtinas”) ja keisarin sisar suuriruhtinatar Ksenia. Andrei oli siten vallankumouksesta selvinneitten Romanovien senioreita, sekä äitinsä, että isänsä puolelta. Hän vietti elämänsä viimeiset vuodet Kentin Nortonissa sijaitsevalla maatilalla, joka oli hänen Nadine-puolisonsa peruja suomalaiselta äidiltään. Itseasiassa Nadine kuului Porvoon-seudulta juurensa juontavaan Borgström-sukuun. Provender-nimisen tilan oli vuokrannut alunperin leskenasunnokseen varakonsuli Carl Emil Borgströmin leski Costance Carolina o.s. Paterson. Hänen Sylvia Marquerite-tyttärensä sen sitten osti omiin nimiinsä v. 1912. Siitä lähtien tila on peritynyt äidiltä tyttärelle. Sen nykyinen omistaja on ruhtinatar Olga, Romanovien sukuyhdistyksen puheenjohtaja.

https://en.wikipedia.org/wiki/Princess_Olga_Andreevna_Romanoff

https://en.wikipedia.org/wiki/Provender_House

Anastasie vietti Rooneyn kuoleman jälkeen entistä enemmän aikaansa Romanovien seurassa. Itseasiassa hän ja ruhtinas Andrei olivat jo lapsuudenystäviä Pietarista. Nadinea ja Anastasieta taas yhdistivät suomalaiset juuret. Lepopaikalle löytyi näin looginen selitys.

Borgströmeistä on kirjoitettu tällä palstalla aiemminkin. Oma sormituntumani on se, että suvun syvin juuri on Artjärven Hietanassa (vrt. Frondenius-suku) patriarkaalisesti ja Pernajan Rikessä matriarkaalisesti (Anna Staffansdr suku). Jälkimmäisten kautta syntyy varhainen sukilinkki myös Solitandereihin.

Vahvistuksia/kumouksia?

Giösling
07.08.19, 08:30
Jälkijunassa:

on oikeastaan hätkähdyttävää huomata, että Romanovien sukuyhdistyksen pää on itseasiassa myös "Porvoon" Borgströmejä, kuin sekin, että "kilpailevan linjan” nykyinen pää on suuriruhtinatar Maria Vladimirovna. Marian isä, Vladimir Kirilovitch, syntyi Porvoossa 30.8.1917 hänen vanhempiensa hakiessa turvaa Haikon von Etter-suvun luota. Kruununperimystä säätelevän Paavalin-lain (Pauline Laws) viimeinen “erotuomari” oli suomalainen kreivi, keisarillisen hovin ministeri, Woldemar Freedericksz, kuten oheisista Wikipedia-entryistä huomataan:

https://en.wikipedia.org/wiki/Pauline_Laws

https://en.wikipedia.org/wiki/Woldemar_Freedericksz

Memorandumissaan 14.6.1911 hän painottaa:

The Lord Emperor has seen fit to permit marriages to persons not possessing corresponding rank of not all Members of the Imperial Family, but only of Princes and Princesses of the Blood Imperial...Princes as well as Princesses of the Blood Imperial, upon contracting a marriage with a person not possessing corresponding rank, shall personally retain the title and privileges which are theirs by birth, with the exception of their right to succession from which they shall have abdicated before entering the marriage. In relation to the categorization of the marriages of Princes and Princesses of the Blood Imperial, the Lord Emperor has seen fit to recognize only two categories in these marriages: (a) equal marriages, i.e. those contracted with persons belonging to a Royal or Ruling House, and (b) unequal marriages, i.e. those contracted with persons not belonging to a Royal or Ruling House, and will not recognize any other categories.

Selvästi sanottu!

Freedericksz taas kuului samaan sukuun, kuin paronitar Zoe Frederics, joka avioitui Axel Wolmar Gottlund nuoremman kanssa, kuten Skotte-ketjuissa on jo todettu.

Hauskoja yhteensattumia!

JHissa
07.08.19, 16:18
Katolinen hiippakuntalehti Fides No. 11 • 10.11.2017 s. 8
Anastasie − Mannerheimin katolinen tytär
Osa I: Vanhemmasta, Anastasiasta, tuli englantilainen nunna
https://cdn.katolinen.fi/uploads/2017/12/f2017-11.pdf
Katolinen hiippakuntalehti Fides No. 2 • 9.2.2018 s. 10
Anastasie − Mannerheimin katolinen tytär
Osa II: Valtavan onnellinen karmeliittasisar
https://cdn.katolinen.fi/uploads/2018/02/f2018-02.pdf (https://cdn.katolinen.fi/uploads/2018/02/f2018-02.pdf)
Katolinen hiippakuntalehti Fides No. 6-7 • 8.6.2018 s. 8
Anastasie − Mannerheimin katolinen tytär
Osa III: Maailmansotien aika
https://cdn.katolinen.fi/uploads/2018/06/f2018-0607.pdf
Katolinen hiippakuntalehti Fides No. 9 • 14.9.2018 s. 14
Anastasie − Mannerheimin katolinen tytär
Osa IV: Vaeltaja, köyhä, maanpakolainen, orpo
https://cdn.katolinen.fi/uploads/2018/09/f2018-09.pdf
Katolinen hiippakuntalehti Fides No. 11 • 9.11.2018 s. 10
Anastasie − Mannerheimin katolinen tytär
Osa V: Nöyrä, vaatimaton ja lämmin pyhän Teresan tytär
https://cdn.katolinen.fi/uploads/2018/11/f2018-11.pdf

Julle
07.08.19, 17:22
< Miksi Anastasie oli haudattu ruhtinaan viereen? Kuka oli juuriaan Nadine?

Anastasie vietti Rooneyn kuoleman jälkeen entistä enemmän aikaansa Romanovien seurassa. Itseasiassa hän ja ruhtinas Andrei olivat jo lapsuudenystäviä Pietarista. Nadinea ja Anastasieta taas yhdistivät suomalaiset juuret. Lepopaikalle löytyi näin looginen selitys.
>
https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000005433998.html

Tyttäristä tietoa enemmänkin!

Giösling
08.08.19, 08:46
Kiitos lisätiedoista ja linkeistä! Fides onkin uusi tuttavuus ja mielenkiintoinen sellainen! Anastasie Mannerheimista on annettu kattavin haastatteluin näköinen kuva: hän oli harras hyväntekijä ja suuri Suomen ystävä. Isä oli molemmille Mannerheimin tyttärille etäinen palvonnan kohde. Surullista, että Suomen lapsien ystävällä (vrt. Mannerheimin lastensuojeluliitto) oli niin vähän aikaa omille tyttärilleen!

Noin yleisesti sanoisin, että nykyihmisillä on taipumus pukea arvomaailmansa myös esipolviensa ylle. Näin esim. Anastasie Mannerheimin suhde seuraneitiinsä/ taloudenhoitajaansa Olive Rooney'hin saa siihen kuulumattomia piirteitä. Ajan kontekstissa: naimattomilla aatelisnaisilla oli yleisesti seuraneitejä, joiden velvollisuus oli huolehtia emäntänsä hyvinvoinnista, niin Suomessa, Venäjällä, Englannissa, kuin Mannermaallakin. Eräs Anastasien piiriin liittyvä esimerkki on Anna Tanejev-Vyrubova, keisariperheen uskottu, joka vietti vanhuutensa Helsingissä uskollisen naispalvelijansa hoivaamana. Viime vuoden puolella oli puhetta Annan haudalle tarkoitetusta suuresta puurististä, joka katosi ja löydettiin Suomenlahdelta (Loviisan edusta). Nyt Hietaniemeen on pystytetty komea marmoripaadella ja metalliristillä varustettu hautamonumentti Annalle, josta on muodostunut suomalaisten ja venäläisten ortodoksien pyhiinvaelluskohde.
https://en.wikipedia.org/wiki/Anna_Vyrubova#/media/File:Anna_Vyrubova_Grave_(Hietaniemi_Cemetery_Orth odox_Section)_02.jpg

Kukaan Anastasie Mannerheimin henkilökohtaisesti tunteneista ei sijoita häntä "sateenkaarelaisiin", eikä Olive Rooney myöskään jaa hautaa Anastasien kanssa Kentissä.

Mainitsen vielä Woldemar Freederickszistä sen verran, että kanadalainen Paul Gilbert on julkaissut hänestä näyttävän numeron Russian Royalty-aikakausilehdessään.
http://www.angelfire.com/pa/imperialrussian/royalrussia/2015a.html

Eikö olisi jo aika saada kunnollinen elämänkerta tästä suomalaisesta vaikuttajasta, joka kutsui privaatisti viimeistä tsaariparia hellittelynimellä “lapsukaiseni” (“mes enfants”)?