PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Vanha perintösaatava Vehkalahden (Sippolan) Liikkalasta 1673


sippu630
18.07.19, 21:16
Vehkalahden Uudessakaupungissa 13–14/1 1673 pidetyissä Vehkalahden ja Valkealan (ja osan Kymiä) talvikäräjissä oli esillä seuraava juttu:

''Määrättiin lainlukija kahden lautamiehen kanssa jakamaan perintö kaikkien perillisten kesken Liikkalassa sikäläisen edesmenneen Eerik Yrjönpojan jälkeen, ja pitää vaimo Marketta Yrjöntyttärelle kanssasisaruksineen luettaman osaksi ainoastaan hänen perintöosansa hänen äitinsä jälkeen, joka vuosi sitten on kuollut; isänperinnön, joka on langennut 18 vuotta sitten ja josta hän ei ole [ajoissa] mitään kannetta nostanut, on hän menettänyt, maanlain perintökaaren 15. ja 16. lukujen nojalla.''

Perintökaaren 16. luvun nojalla kanne olisi pitänyt nostaa kolmen vuoden kuluessa.

Olen kirjassani Seppien sukua Liikkalasta : Seppä, Seppälä, Ahola, Licin, Liceen, Licenius (2019) unohtanut viitata tähän juttuun, tai sitten olen jättänyt viittauksen pois, kosken ole ollut varma, onko mainittu Eerik Yrjönpoika lainkaan Liikkalan Seppälän sukua, kylässä kun oli samoihin aikoihin toinenkin samanniminen isäntä.

Nähtävästi jutussa mainitut Eerik Yrjönpoika ja Marketta Yrjöntytär ovat olleet sisaruspuolia, joilla on ollut sama isä, Yrjö (joka kuoli n. 1655), mutta eri äiti eli Yrjön toinen vaimo (joka kuoli n. 1672). Talosta lähtenyt ja muualla naimisissa elävä Marketta on jutussa kantajana ja velipuolivainaan Eerik Yrjönpojan perilliset ja (täys)sisarukset vastaajina.

Tämä kävisi hyvin yhteen sen kanssa, että muiden lähteiden valossa Seppälän Eerik Yrjönpoika (kirjani taulussa 5 sivuilla 84–86) varmaankin oli kuollut jo 1673 ja hänen isänsä Yrjö Eerikinpoika (taulussa 4 sivuilla 82–83) voisi hyvinkin olla kuollut juuri 1655. Näin Yrjö Eerikinpojan tauluun olisi lisättävä toisesta aviosta syntynyt tytär Marketta Yrjöntytär. Ilmaus ''kanssasisaruksineen'' viittaisi siihen, että Yrjön toisesta aviosta on jäänyt muitakin lapsia Marketan lisäksi. On toki mahdollista, että Yrjö Eerikinpoika olisi ollut vain kerran naimisissa, niin että Eerik Yrjönpoika ja Marketta Yrjöntytär olisivat olleet täyssisaruksia. Silloin heidän äitinsä olisi ollut arviolta 90-vuotias kuollessaan.

Periaatteessa jutussa mainittu Eerik Yrjönpoika ja hänen n. 1655 kuollut Yrjö-isänsä voisivat olla myös Liikkalan Tanin Eerik Yrjönpoika ja tämän isä Yrjö Taninpoika (joka eli vielä 1647), mutta Seppälä tuntuisi kuitenkin olevan todennäköisempi vaihtoehto.