PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Anna Maria Jung (n. 1696-1750), sekä kaksi Mennander-sukua


Sangen
28.06.19, 12:51
Todennäköisyys ei riitä sukulaisuuden takeeksi ilman todisteita. Kysyn silti, että mitä mieltä olette siitä mahdollisuudesta, että Lempäälän Kukkolan ratsutilallisen Jonas Spoofin (1697-1772) ensimmäinen vaimo Anna Maria Jung olisi sukua Maria Katarina Jungille (1795-1848). Maria Katarina Jung oli ensimmäisessä liitossaan kirkonmies Karl Fredrik Mennanderin (1787-1827)(Kuhmalahden Annalan-sukua) kanssa. P. 2. oli Frans Henrik von Knorring.

Mennander sivupolku: Itseäni on askarruttanut myös tuo Mennander-sukunimen ilmaantuminen tuohon Annalan sukuun. Käsitykseni mukaan isäntä Lauri Matinpoika Annalan (1705-1755) lapsista muutama otti käyttöönsä Mennander-nimen, eli että kyseistä nimeä ei esiintynyt Vehkapuntarin Annalan suvussa tätä aikaisemmin. (?) Jo aiemmin Rauman suunnalla Mennander sukunimi oli otettu käyttöön Saksasta Suomeen tulleen, pappissuvuksi kehkeytyneen suvun piirissä. Kalannin Männäisten mukaan tuon Mennander-nimen kerrotaan syntyneen. Olen jotenkin kuvitellut, että Mennander-nimi olisi päätynyt Annalan talon pojille tuosta toisesta suvusta, mutta miten? Lauri Matinpojan pojista yksi Mennander-nimeä käyttänyt päätyi lopulta Kangasalan kautta Maarian pitäjänapulaiseksi ja Maariassa hän kuolikin (Jakob Mennander). Hänet oli vihitty papiksi Turussa, joten yhteys Mennander-pappissukuun ehkä löytyikin. Mutta silti kysymys jää, että miksi juuri Mennander? Oliko kyseessä ehkä ihailu tuota menestynyttäkin pappissukua kohtaan?
Liekö sattumaa vai ei, niin tuo alussa mainitsemani, pappismies niin ikään ja edellisen papin, Jakobin, poika, Karl Fredrik Mennander oli nimikaima vuotta ennen syntymäänsä kuolleelle Ruotsin ja Turun arkkipiispalle ja professorille Carl Fredrik Mennanderille, (jonka poika Carl Fredrik teki myös merkittävän yhteiskunnallisen uran ja aateloitiin).
Tuo Annalan suvusta syntyjään ollut kappalainen Karl Fredrik Mennander työskenteli jonkun aikaa myös Turun Ruotsalaisessa seurakunnassa, joten yhteyksiä pääkallopaikalle oli. Jotain meni kuitenkin pieleen ja työskennellessään Turun Suomalaisessa seurakunnassa 3. kappalaisena hänet pidätettiin virantoimituksesta. Vain hiukan vajaa 40-vuotiaana hän mielenhäiriössä ampui itsensä. Olivatko odotukset olleet liian kovat? Oliko hänestä toivottu kaimansa veroista suurmiestä? Emme tiedä.

Kuhmalahden Mennanderit ja Kalannin Mennanderit kohtaavat kiinnostavasti eräällä sukupuun oksalla. Jo mainittu Maria Katarina Jung ja pikkusiskonsa Aurora Sofia Jung (1811-1892) kumpikin naivat Mennanderin, mutta eri suvuista. Auroran puoliso oli Jonas Henrik Mennander, neljän sukupolven päässä serkustaan, arkkipiispa Carl Fredrik Mennanderista.

Pappi Karl Frederik Mennanderin (Annalan suvusta), äiti oli Maria Katarina Sjöstedt (Kalannin Mennanderit tulevat Sjöstedt-sukuun Widbom-suvun kautta) ja isä oli jo mainittu pappi Jakob. Äidin äiti oli Maria Kristina Spoof, jonka äiti, otsikon nainen, oli Anna Maria Jung. Anna Marian isää tai äitiä ei tunneta. Genoksessa julkaistiin 1955 tutkimusta erään Jung-suvun taustoista:
Genos 26(1955), s. 42-52 (Släkten Jung)(https://www.genealogia.fi/genos-old/26/26_42.htm)
Genos 26(1955), s. 76-80 (Släkten Jungs första säkert kända stamfar och hansbarn)(https://www.genealogia.fi/genos-old/26/26_76.htm)
Ruotsista Ahvenanmaan kautta sukua päätyi Suomen puolelle Isovihan aikana, mutta otsikon Anna on syntynyt sen verran aikaisin, että hänen olisi pitänyt syntyä Ruotsin puolella. Ihan täydellistä isäehdokasta Genos-artikkeli ei edes ehkä tarjoa. Viinikauppias Dominicus Jung olisi sopiva, mutta hänen sanotaan hukkuneen 1690. (Teoriassa, kun otsikon Annan tarkka syntymäaika on epävarma, Anna olisi voinut syntyä 1690.) Dominicuksen isä Lars Jungh vaikuttaa olleen monella tapaa kyvykäs mies, joka työskenteli mm. de la Gardie perheelle. Uplannin maakunnassa, Veckholmissa, eläneellä Larsilla ja puolisollaan Görvel Dominicuksentyttärellä (1636-1720) oli 15 lasta, joista vain kahdeksan tunnetaan. Yhden tuntemattomaksi jääneen pojan tytär voisi hyvin olla otsikon Anna. Jäderin kirkkoherra Johan Larsson Jung (edellisen Larsin poika) olisi täydellinen isäksi, mutta hänelle ei ole Anna-nimistä tytärtä merkitty. Ensimmäinen lapsensa on merkitty syntyneeksi 1704. Ehkä esikoistyttären tiedot katosivat?
Summaus: Tämän ääneen pohdintani aloitti se, että otsikon Anna Maria Jungin lapsenlapsenlapsi (Karl Fredrik Mennander) meni Jung-sukuisen tyttären kanssa naimisiin. Siksi ajatus, että kyseessä ehkä sama suku.
Kuinka yleinen sukunimi Jung oli tuolloin? Oliko useita Jung-sukuja tarjolla? Alussa mainittu Jonas Spoof kuului mielestäni sellaiseen sukuun, jonka ammatit ja asema voisivat hyvinkin sopia tuon Genos-artikkelissa esitetyn Jung-suvun jäsenen puolisolle.

Ystävällisin terveisin,
Sangen