PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Svedjebom vai Widjebom /Vihanti / Ylihärmä


otsoniva
11.06.19, 17:48
Suvussani #Uitto on Ylihärmässä asunut Johan Johansson Svedjebom (Svedjebon), joka on merkitty syntyneeksi Vihannissa 1786. Vihannista ei kuitenkaan (eikä paljon mistään muualtakaan) löydy tuolla nimellä ketään. Widiebomeja Vihannissa on ollut, mutta ei heissäkään näyttäisi olevan tuolloin syntynyttä Johan Johanssonia.
http://hiski.genealogia.fi/hiski/8n8dfu?fi+0644+vihityt+248

joukon66
12.06.19, 14:35
Tuohon ei taida auttaa muu kuin että seuraat tämän mystisen Johanin taustoja kirkonkirjoista mahdollisimman kauas taakse aina Vihantiin saakka. Ja tarkempi syntymäaika auttaisi myös asiaa.

otsoniva
12.06.19, 15:56
Johan Johansson Svedjebom putkahtaa rengiksi Ylihärmään viim. 1815 ja syntymäpaikaksi on merkitty Vihandi, mutta kun ei ole tietoa mistä ko. henkilö on oikeasti Ylihärmään tullut eikä tarkkaa syntymäpäivämäärää ole. Samana syntymävuonna on Vihannissa syntynyt parikin Johan Johanssonia, mutta molemmat kuolivat pieninä.
Svedjebom ei taida olla syntymänimi, Widjebomista vääntynyt se voisi olla. Mutta kun ei Vihannin Widjebomeistakaan löydy oikeanikäistä Johania. Ylihärmään muuttaneiden listalta ei löydy. Widjebom on toisaalta sotilassukua ja 1809 oli Suomen sota, löytyisköhän sitä kautta:confused:

joukon66
13.06.19, 07:29
Itse olen tutkinut tuota ruotusotilassukua ja tällä hetkellä olen samaisessa sotilastorpassa! En ole löytänyt suoraa vihjettä sotilaiden osalta ongelmaasi, mutta yksi epämääräisyys löytyi. Eräs Johan Johanin poika on yhden Widjebohm-sotilaan tyttären (Brita) poika, mutta hän on syntynyt Saloisisten Mattilanperällä Vihannin rajalla v. 1786. En tunne tämän henkilön myöhempiä vaiheita, mutta tuskinpa tämä kuitenkaan ole etsimäsi henkilö.

Todennäköisesti jokin etsimäsi henkilön tiedoista ei täsmää ja ymmärtääkseni et voi seurata rippikirjoista hänen edellisiä merkintöjään? Voi olla, että hän on myös jonkin ensimmäisen Widjebohm-sotilaan pojan poika, joista minulla ei ole kattavaa tietoa. Jotkut sotilaan pojista ovat kadonneet mystisellä tavalla, joten sekin on mahdollista, että heillä olisi joku tuon niminen poika. Vaikuttaa nimittäin siltä, että kysessä on kenties joku irtolainen, joka on ajautunut sinne Yli-Härmään.

otsoniva
13.06.19, 14:44
Kiitos vastauksesta ja tiedoista. Yritänpä ottaa vainun tuosta Britan pojasta ja selvittää mitä hänelle tapahtui. Sen verran harvinainen nimi Svedjebom/Widiebom on, että olisiko Johan sitä ihan omasta päästäänkään keksinyt. Jos jotain löytyy, niin ilmoittelen. Kiitos paljon.

otsoniva
13.06.19, 15:52
Brita Andersdr ja Johan Pärssonille syntyi todellakin 25.2.1786 kaksospojat, Johan ja Petrus. Johan on kirjattu kuolleeksi jo 24.2.?, siis päivää ennen syntymää ja Petruskin saman vuoden heinäkuussa. Tämä oli siis umpikuja.

joukon66
13.06.19, 18:18
Nyt ei ole enää montaa vaihtoehtoa jäljellä:

-Joku perustiedoista on väärin.
-Jos syntymäaika on vain v. 1786, sekin voi olla väärin muistettu, mutta sopivaa ei ole löytynyt. Yhtä metsästin, mutta ei käynyt.
-Suomen sodan ajasta ei voi olla kyse, koska ko. sotilassukunimi lyhennettiin jo n. 1791 muotoon Wide.
-Kyse on jonkun aikaisemman sotilaan jälkeläisestä, mutta voi olla työlästä lähteä seulomaan.
-Ko lasta ei ole merkitty syystä tai toisesta kirkonkirjoihin tai olisiko lehtolapsi?

otsoniva
13.06.19, 20:09
Kiitos vaivannäöstä. Kohtuullisen varmaa taitaa olla vain etunimi ja patronyymi. Ylihärmään tupsahtaa toinenkin Svedjebom. Myöhäisempi Uiton suvun jäsen vaikuttaa vaihtaneensa nimensä tähän "hienompaan" versioon. Liekö samoin käynyt ensimmäisenkin Svedjebomin kohdalla; on valinnut nimekseen tietämänsä, hienolta kalskahtavan nimen, vaikka kirjoitusmuoto menikin vähän niinkuin sinnepäin. Ei varmaan ole ollut vaikeaa, jos on vaihtanut paikkakuntaa.

joukon66
14.06.19, 07:15
Itse ainakin pitäisin tuota kytkentää Widjebomiin houkuttelevana varsinkin, jos hän on todella syntynyt Vihannissa. Tuli mieleen se, että yleensä, jos syntymäajasta tiedetään vain vuosiluku, niin se viittaa epämääräiseen taustaan. Kenties hänellä ei ollut papin todistusta muuttaessaan ja kertoi nimensä ja syntymätietonsa epämääräisesti tai hyvä, jos tiesi niitä kovin tarkkaan? Tai sitten jos oli papin todistus, oliko nimi merkitty epäselvästi ja miksi pappi ei tiennyt tarkempaa syntymäaikaa? Joka tapauksessa välillä tulee tällaisia mysteeritapauksia, joihin on enemmän spekulaatiota kuin varmoja vastauksia. Minusta hän vaikuttaa vahvasti irtolaiselta ja niiden taustat voivat olla hämäriä. Huomioitava on myös se, että hän on saattanut kulkea monien välietappien kautta Yli-Härmään, jolloin taustatiedot voivat hämärtyä.