PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Syntymäajat


AnneH
23.05.19, 11:54
Hei, voisikohan joku kertoa kuinka yleistä on syntymäaikojen muuttuminen henkilöä kirjattaessa toisen paikkakunnan rippikirjoihin? Entä voiko nimi muuttua sellaisessa tilanteessa?
Tiedosta kiitollinen AH

Hannele Kalpio
23.05.19, 15:52
Hei
Eipä ole tilastoa yleisyydestä, mutta useita vastaantulleita tapauksia kyllä. Kaikissa muuttokirjoissa ei edes ole tarkkaa syntymäaikaa vaan esim. vuosi. Kun usein muutti melkein mikä tieto hyvänsä saattoi tulla kirjatuksi väärin. Myös syntymäpaikaksi usein kirjattiin se paikkakunta jolta siirtyi ja nimien kirjoitusasukin saattoi muuttua.

Terveisin Hannele

Julle
23.05.19, 16:20
Hei, voisikohan joku kertoa kuinka yleistä on syntymäaikojen muuttuminen henkilöä kirjattaessa toisen paikkakunnan rippikirjoihin? Entä voiko nimi muuttua sellaisessa tilanteessa?
>

Hei!


Aina voi muuttua! Eteen on tullut käsinkirjoitettujen epäsuorien rivien molemmilta puolilta otettuja tietoja, henkilö voi olla samalla nimellä kahteen kertaan samalla sivulla eri syntymävuodella, mutta eri perheestä, vuosi voi heittää yhdellä vuodella jompaan kumpaan suuntaan, syntymäaika on otettu joltakin toiselta henkilöltä samalta sivulta tai jopa toiselta sivulta tms.

AnneH
23.05.19, 17:13
Kiitos teille. Vähän olin tuota ajatellut, kun alkuun ei henkilöitä löytynyt ollenkaan rippikirjassa mainituilla syntymäajoilla. Kun koko perhe kuitenkin muutti aina yhdessä ja kaikkien ensimmäisessä rippikirjassa mainitut syntymäajat pysyivät samana, oli helppo päätellä, että kysymys oli samoista ihmisistä. Myöhemmin sitten löysin isän ja äidin syntymät, mutta en niinä päivinä kuin Turun ruotsalaisen seurakunnan rippikirjassa mainitaan. Jo Paraisilla tyttöihmisenä oli äidin syntymäaika muuttunut hänen veljensä syntymäajaksi. Suurin ihmettelyni on kuitenkin siinä, että äidin nimi muuttuu perheen Kullaalle muuttaessa Stinasta Annaksi. Kaikki muu pysyy edelleen samana. Toivottavasti olen edelleen oikeilla jäljillä. Kysymyksessä on Timmermann Matts Sjöblom Paraisilta ja hänen vaimonsa Stina Ersdotter, hänkin Paraisilta, ja koko heidän yhdeksän lapsinen perheensä. Osa lapsista tosin kuoli jo pienenä Turussa. Kullaalta perhe muutti Poriin ja ainakin kahdesta kaksospojasta tuli merimiehiä: Johan Linus ja Petter Vitalis Sjöblomista. Onkohan kukaan muu mahtanut tutkia näitä henkilöitä? Olisi kiva kuulla, jos joku tietää, miksi äidin nimi muuttui. Vai tuliko kuvioihin uusi äiti samalla syntymäajalla? Kiitollisena kaikesta tiedosta AH