PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Herastuomari


HMV
13.05.19, 20:54
Hei,
Mistä löydän Ruokolahdella vuonna 1906 toimineita herastuomareita?

Olarra
16.05.19, 11:27
En ihan ehkä ymmärtänyt millaista tietoa haet, mutta laitan jotain, kun ei kukaan muu ole vielä vastannut.

Herastuomari on arvonimi, joka myönnetään ansioituneelle lautamiehelle. https://fi.wikipedia.org/wiki/Herastuomari

Nykyisin lautamiehet valitsee kunnanvaltuusto. https://fi.wikipedia.org/wiki/Lautamies

Lautamiehet maaseudulla toimivat aikoinaan kihlakunnanoikeuksissa. https://fi.wikipedia.org/wiki/Kihlakunnanoikeus

Jos siis haluat selvittää Ruokolahden alueella asuneita lautamiehiä, joille oli myönnetty herastuomarin arvo, niin aloittaisin selvittämällä se koska Ruokolahden kunta on perustettu. Ennen kunnan aikaa asiat käsiteltiin seurakunnan yhteydessä. Jotain voi selvittää ihan Hiskinkin avulla laittamalla ammattikenttään hakusanaksi lautamies tai herastuomari. Joitakin osumia Ruokolahdelta tulee, kun Hiskissa on Ruokolahtea jopa 1900-luvun alkuvuosiin asti. Ihan vuoteen 1906 asti Hiski ei ulotu, mutta ehkä etsimäsi henkilö (?) asui alueella jo aiemminkin. Tässä eräitä ajatuksia asiasta.

HMV
16.05.19, 12:03
Kiitos, vastauksesta.

Perimätiedon mukaan lapsen isä oli herastuomari. Kirkonkirjoihin on merkitty lapsen kohdalle äpärä. Olemme tehneet Y-linjasta tutkimuksen. Täydentävä tieto esivanhempieni kohdalta.

Olarra
16.05.19, 12:24
Sitten voisi etsiä lautamiehet Ruokolahdelta ja lähikunnista Hiski-hakuna, sillä ensin oltiin lautamiehenä ja sitten vasta saatiin herastuomarin arvo.

HMV
16.05.19, 12:34
Kiitos,
On tämä sellaista salapoliisityötä :)

Jukka H
17.05.19, 17:45
Kihlakunta oli normaalisti useampia kuntia kattava oikeudenkäytön alue. Ruokolahti lienee kuulunut Jääsken kihlakuntaan. https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Suomen_kihlakunnista#Viipurin_l%C3%A4%C3% A4ni