PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Punapakolainen Tukholman kautta Tanskaan


Marja P.
02.09.08, 13:14
Hei,
Sain vihdoin ja viimein isäni isoisää koskevia papereita Petroskoista. Papereiden joukossa oli hänen itsensä kirjoittama Elämänkerta. Elämänkerrasta käy ilmi, että hän on kansalaissodan jälkeen paennut Tukholmaan, jossa oli n. 2-3 kk. Tuona aikana hän toimi tov. Useniuksen apuna.
Olot Tukholmassa kävivät sellaiseksi, että hänen oli lähdettävä pois. Hän lähti väärin passein Kööpenhaminaan ja asui siellä 7 vuotta. N. vuonna 1924 - 1925 tanskasta karkoitettiin ulkomaalaisia poliittisia emigrantteja, jotka ottivat osaa kommunistisen puolueen toimintaan. Näin ollen isäni isoisä päätyi Neuvostoliittoon Petroskoihin.

Olisinkin kysynyt, että onko kenelläkään tietoa näistä "punapakolaisista", jotka ovat olleet Tukholmassa ja Tanskassa? Löytyykö jotain kirjallisuutta liittyen noihin asioihin?

Marja Pylvinen

Olarra
03.09.08, 15:17
onko kenelläkään tietoa näistä "punapakolaisista", jotka ovat olleet Tukholmassa ja Tanskassa? Löytyykö jotain kirjallisuutta liittyen noihin asioihin?

Taitaa olla aihe, josta ei tutkimuksia ole juuri tehty. Mainintoja voisi löytyä muista kirjoista. Asiasta löytynee tietoa Ruotsissa ja Tanskassa julkaistuista noiden maiden kommunistipuolueiden historioista ja sitten noiden maiden pakolaispolitiikkaa koskevista tutkimuksista. Niitä voi esim. googlata. Punaisten puolen muistelmakirjallisuutta on myös aika paljon ja sieltä voisi löytyä jokin maininta, jos tietäisi nimiä, jotka ovat tuota reittiä kulkeneet. Gyllinghän taisi olla nimekkäimpiä Ruotsiin menneitä ja suoriutui sitten hänkin Venäjälle, jossa päätti päivänsä petturiksi leimattuna ja murhattuna. Hänestähän on Arvo Ylärakkolan tekemä elämäkerta. Sinänsä kiintoisa aihe jollekulle tutkittavaksi. Ruotsinpuolen punaisten yhteydet suomalaisiin punaisiin olivat vilkkaimmat Tornionjokilaaksossa, jossa puhuttiin suomea. Myöskin ruotsalaisten toiminta punaisella puolella taitaa olla tutkimaton alue. Ruotsalaisten vapaaehtoisten toiminnasta valkoisella puolella kirjallisuutta on paljonkin.

Asiasta voisi kysyä myös jollakin tanskalaisella sukututkimussivustolla - siis vinkkejä kirjoista, joissa käsitellään Tanskan kommunistien historiaa tai Tanskan pakolaispolitiikkaa 1918 - 20-luvulla. Suomen etsivä keskuspoliisi kai piti silmällä rajojen taakse paenneita punaisia, sieltäkin voisi löytyä jotain, oletko katsonut EK:n kortit?
t. Olavi A.

Marja P.
04.09.08, 10:40
Kiitos vinkeistä.
Olen kyllä saanut EKn kortit. Niissä ei ollut mitään tietoa siitä, että isäni isoisä olisi mennyt Tanskaan. Tieto oli, että on oleskellut Tukholmassa, mutta olivat saaneet siis jonkin verran väärää tietoa.
Täytynee ottaa yhteyttä Tanskaan, jos sieltä vaikka löytyisi jonkinlaista tietoa. Voipi olla vaan vähän vaikea jäljittää, jos on väärällä passilla mennyt Tanskaan.
Olisi kyllä mielenkiintoista löytää joitakin teoksia, joissa on niistä punapakolaisista, jotka ovat olleet Tanskassa.

Kyllä tutkiminen on sitten mielenkiintoista =)

- Marja

Kalevi Wiljanen
05.09.08, 07:52
Kirjassa Gränsfall, utväxlingar och gränstrafik på Karelska näset 1918 – 1920, Max Engman, käsitellään yleisellä tasolla punapakolaisia Ruotsissa ja Tanskassa. Kirjassa on myös laaja lähdeluettelo.
K Wiljanen

Marja P.
05.09.08, 16:52
Hei,
Onkohan Raja. Karjalankannas 1918-1920; Engman, Max sama kirja suomeksi kuin
Gränsfall : utväxlingar och gränstrafik på Karelska näset 1918-1920?

- Marja -

Kalevi Wiljanen
06.09.08, 07:40
Hei
Tiettävästi on. Ruotsinkielisessä kirjassa ei mainita suomenkielisen kirjan nimeä.
K Wiljanen