PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Eura Kiukainen Laihia-Siikainen, kadonneet isät


Benedictus
25.02.19, 22:19
Tämä on salapoliisitehtävä kaikille halukkaille.


Arvoisa isoisäni Edvard Kamberg syntyi 150 vuotta sitten neitseellisesti, ilman isää.

Koska en usko tuohon syntyteoriaan, olen haeskellut isäehdokasta monilla tavoin.
Äitinsä Maria Siikaisten Hirvijärven Tunturien sukua, ei koskaan kertonut isää tai ainakaan mihinkään lähteeseen ei häntä ole mainittu eikä edes jälkeläistö ole tietoa saanut.
Edvard syntyi 9.12.1869 Marian poikana. Oli selfmade man ja kuoli huomattavan varakkaana 1937 Kankaanpään Luomajärven Mäkelässä.



Koska mistään virallisesta ja epävirallisesta lähteestä ei ole löytynyt hänen isäänsä, teetin DNA testin itsestäni.


Family tree DNA:n Big Y 700 testi antoi tulokseksi haploryhmän N-M231/N-BY13835.


Sama testi antoi lähiosumiksi kaksi henkilöä.
1. henkilö oli Johan Gustaf Lindholm s.1834 Siikaisten Saarikoskella.
-Hän sattuu olemaan myös isätön.
Hänen haploryhmänsä on N-Y7300.
Testin mukaan geneettinen etäisyys on 3.



2.henkilö on Euran Kiukaisten Laihian vävy Erik Larsson, kuollut 1658.
Häneen geneettinen etäisyys on 7.
Erik Larssonin haplo on N-Y13835 kuten minullakin.


Tämän salapoliisityön eräs kummallisuus on se, että sekä Siikaisten Saarikoskea, Kankaanpään Luomajärven Mäkelää että Euran kiukaisten Laihiaa tai paremminkin Keskiperettä yhdistää eräs suku juuri noilta ajoilta.
------------------------------

7.10.1802 vihitään Kiukaisissa Bodess. Isak Jacobsson Nakkilan Leistilän Sepältä ja Justina Andersdotter Kiukaisten Mäkilän Keskipereltä.


Tämä pariskunta muuttaa 4.10.1818 Pomarkun Kivijärvelle.
Mukana lapset:
1.Justina- avioitui Siikaisten Vuorijärven Alisen Erikille, jonka veljenpoika nai Edvardin tädin.
2.Isak Otto, joka jäi Kivijärven Vanhantalon isännäksi.
3.Vilhelm, joka avioitui Siikaisten Saarikosken taloon 1833.
4.Johan Adam, joka nai Kivijärven Uuteentaloon.
5.Vilhelmiina, joka nai Siikaisten Petkeleen talon isännän Davidin.


Lisäksi Kivijärvelle muutti 25.10.Bondessonen Henrik Eurasta. Kuka oli tämä muuttaja, mistään en ole löytänyt häntä?


http://hiski.genealogia.fi/hiski/9yzthi


Kuten huomataan on Wilhelm muuttanut Saarikoskelle vuotta ennen Johan Lindholmin syntymää.
Vielä kummallisemmaksi asia muuttuu, kun selviää, että Vilhelmiinan puoliso Davidin kuoltua naittaa tyttärensä Anna Gretha Davisdotterin Luomajärven Mäkelän pojalle Johan Erikssonille.


Johan Erikssonin isä Erik Henriksson Mäkelä nai vuorostaan poikansa anopin leski Vilhelmiina Isaksdotter Vanhatalo-Petkeleen.Erik Henriksson jäi asumaan syytinkille Mäkelään vaimonsa Vilhelmiinan kanssa.



Jotta asia ei olisi liian helppo, muuttivat Mäkelän Johan Eriksson ja Anna Gretha naapuritaloon ja myivät Mäkelän 1863 Edvard Kambergin äidin Marian veljelle Isakille ja tämän isälle Jacobille.


Edvardin äiti Maria asui siis 1860-luvulla Luomajärven Mäkelässä, jossa asui myös edellisen suvun syytinkivaari Euralaissyntyisen vaimonsa Wilhelmiinan kanssa.


Voitaisiin kysyä onko tämä sattumaa?


Olisi helppo väittää, että Kivijärven Vanhantalon miehet ovat olleet asialla, mutta heidän vanhin isälinjansa vie Nakkilan Herralan Cnut Johanssoniin, joka otti Herralan autiosta 1673, eikä oikein sovi Laihian Erik Larssoniin, ellei ole tämän isälinjaista sukua jotain kautta.

virpinissila
26.02.19, 09:34
Eurasta muuttanut Henrik on varmaankin Sorkkisten Kaupin poika, joka on saanut muuttokirjan Eurasta Pomarkkuun 21.10.1818 http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=7177467 ja sitten sisään muuttaneissa Pomarkussa 25.10.1818.

Tuttuja sukuja, Leistilän Seppäkin moneen kertaan aikaisemmilta vuosilta, mutta en nyt suoralta kädeltä saa kiinni sen kummemmin näistä. Aikoinaan selvitin Genoksessa (4/2008: 178, tuomiokirjatekstin käännös Ulla Koskinen) Laihian vävyn Erik Larsinpojan alkuperän Yläneen Heinijoen Laurilasta.


Virpi Nissilä

Benedictus
26.02.19, 11:32
Kiitokset Virpi Nissilälle.
Tuo Henrik oli siis Sorkisten Kaupin poika. Onkohan Kaupin mieslinjasta tietoa, voisiko liittyä Laihiaan tai Heinjoen Laurilaan?

Olikohan hänellä jokin yhteys KeskiPeren sukuun, koska muutti Kivijärvelle heti heidän jälkeensä ja varmaankin juuri Vanhaantaloon?


Erik Larssonilla on laaja jälkeläistö, jonka mieslinjoja on levinnyt suurelle alueelle Satakunnassa. Toisaalta ei ole poissuljettu, etteikö esiisäni voisi olla Erik Larssonin veljien tai isien jälkeläinen.

Geeni etäisyys 7 kuitenkin rajaa tuota aikalähelle nykyaikaa, eli ei voi olla kyse mistään keskiaikaisesta yhteydestä.


Mitähän tuollainen 7 geeneettinen etäisyys voisi olal ajallisesti?

Calonius
02.03.19, 01:24
Nakkilan Leistilään olen törmännyt omissakin tutkimuksissani. Jossain ketjussa siitä täällä kirjoittelinkin.

----

Millä markkeritasolla nämä geneettiset etäisyydet 3 ja 7 ovat? Se on nimittäin hyvin olennaista tietää. Jokaisella tasolla otetaan aina uusia STR-markkereita tarkasteluun, mutta pidetään edellisten tasojen markkerit mukana.

Minäkin olen tehnyt Big Y -testin muutama vuosi sitten, mutta se testi on muuttunut tässä ajan saatossa enkä ole ihan varma, mitä kaikkea tuossa uudessa on ja miten se näyttää eri tasot. BigY-testin pihvi on tietenkin snipit eli SNP-pistemutaatiot, mutta etenkin nykyään kyseinen testi antaa myös suuren määrän STR-markkereiden arvoja (siitä tuo 700 testin nimessä). Siinä testissä taitaa tulla kaikki nämä perinteisemmät paneelit mukana eli markkerit 1 ... 111.

Luultavasti testi näyttää oletuksena ensin markkeritason Y111, joka tarkastelee siis kaikkia markkereita 1...111. Sillä tasolla 3 on kyllä hyvin läheinen. Näin ulkomuistista ja näppituntumalta Y111 GD3 osuman kanssa jakaa yhteisen isälinjaisen esi-isän keskimäärin noin 200 vuoden päässä ja Y111 GD7 sitten noin 450 vuoden päässä. Jos kyse on esim. Y67-tasosta, mennään kauemmas - GD3 vastannee noin 300 vuotta ja GD7 noin 700 vuotta. MUTTA... STR-mutaatiot ovat hyvin arvaamattomia ja hajonta ikärviossa on suurta.

Sellainenkin arvio on kiertänyt, että Y67-tasolla yhden STR-mutaation ero vastaa keskimäärin noin 70 vuotta.

FamilyTreeDNA:ssa on Y-DNA-osuman kohdalla linkki TiP-laskuriin, jossa tätä etäisyyttä vuosissa voi arvioida. Netistä löytyy myös (ehkä hieman parempiakin) laskureita, joihin syötetään kahden testatun markkeriarvot ja ohjelma antaa etäisyyden vuosissa.

PekkaLehtonen
02.03.19, 10:08
Kun tuo tuntematon esi-isä on noin lähellä, niin kannattaisi tehdä myös serkkutesti, sillä tuon esi-isäsi sukulaisten kautta on ehkä jo niitäkin vertailtavaksi. Sitten vaan paljon osumien sukuketjujen selvittelyä pitäen ehkä samalla mielessä BigY testistä tulevia signaaleja. Voi vaikka selvitäkin, voi olla ettei. Ainakaan heti.

Benedictus
03.03.19, 11:05
Kiitos kommenteista.
Olen teettänyt serkkutestin ja sitäkautta löytyikin tuo toinen lähisukulainen, mutta jonka esiisä on kans avioton eli ei auta taaksepäin.


Yritän nyt haravoida vuoden 1869 alun mieshenkilöitä lähialueelta, sillä äiti Maria on ilmeisesti asunut kotonaan lapsen teon aikaan.

mernis
03.03.19, 14:47
Kiitokset Virpi Nissilälle.
Tuo Henrik oli siis Sorkisten Kaupin poika. Onkohan Kaupin mieslinjasta tietoa, voisiko liittyä Laihiaan tai Heinjoen Laurilaan?

Olikohan hänellä jokin yhteys KeskiPeren sukuun, koska muutti Kivijärvelle heti heidän jälkeensä ja varmaankin juuri Vanhaantaloon?


Erik Larssonilla on laaja jälkeläistö, jonka mieslinjoja on levinnyt suurelle alueelle Satakunnassa. Toisaalta ei ole poissuljettu, etteikö esiisäni voisi olla Erik Larssonin veljien tai isien jälkeläinen.

Geeni etäisyys 7 kuitenkin rajaa tuota aikalähelle nykyaikaa, eli ei voi olla kyse mistään keskiaikaisesta yhteydestä.


Mitähän tuollainen 7 geeneettinen etäisyys voisi olal ajallisesti?

Mahdotonta sanoa, millainen ajallinen etäisyys voisi olla geneettisiin etäisyyksiin perustuen, kun ei ole tiedossa mikä testi (Y111, Y67, Y37 jne.) on kyseessä.

BigY:n tuottama haploryhmä N-BY13835 on kuitenkin YFullin arvion mukaan noin 900 vuotta vanha. Mikäli Laihian jälkeläisen ja sinun testisi ei ole tuottanut puuhun tuota uudempaa oksaa, ei kovin läheisestä yhteydestä ole kyse.

Mikäli STR testi on esimerkiksi tasoa Y67 ja etäisyys GD3, voi yhteinen esi-isä olla suhteelisen tuore tapaus tai vaikka tuhannen vuoden päässä. Minulla on yhdellä kitillä todennettu GD0 etäisyydelle testattu yhteys, jossa yhteinen esi-isä eli 1600-luvulla. Toisella kitillä on veljenpoika etäisyydellä GD2.