PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tutkiiko joku Kerimäen Kulennoisten Mielosia, Kontioita tai Kaksosia?


EevaKPekonen
15.02.19, 15:36
Kerimäen Kulennoisten kylässä olevan ruodun nro 108 isännät olivat Bertil Mieloin, Olof Kåndio ja Petter Kaxoin. Tutkiiko joku nimenomaan Kerimäen Kulennoisten kylän kyseisiä sukuja? Olisiko tutkimuksissa noussut esille tietoja heidän ylläpitämänsä ruodun 108 torpasta?

Pääkatselmus v 1735 jossa isännät mainitaan:

http://sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=17375&pnum=139

Kyseisen ruodun sotilaasta olen kerännyt tietoja monestakin lähteestä. Ruotusotilas Abraham Metso oli v 1735 pääkatselmuksen aikaan jo 47-vuotias, naimisissa ja ollut ruotuväessä 23 vuotta. Kotipaikaksi on merkitty Karjala. Vaimo löytyy useampana vuonna 1700-luvun alkukymmeninä henkikirjoista Kulennoisten kylästä maininnalla "soldat Messos hustro", ei nimeä, ei lapsia.

Kerimäen kirkonkirjoista löydän vain yhden merkinnän joka täsmää: Kulennoisten kylässä sotilas Metsolta on kuollut lapsi kesäkuussa 1707:
https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/HisKi-digiarkisto.php?bid=4423&pnum=4
Muissa merkinnöissä puhutaan Vaarankylästä jossa saman nimiseltä mieheltä on kuollut lapsia, ei viitettä siihen että hän olisi sotilas. Vaimon kuolemasta en löydä merkintöjä.

Vanhan Kerimäen historia 1:1 mainitsee ruodun ja tämän sotilaan. Talojen historioista en löydä lisävalaistusta millä tilalla Abraham tarkalleen ottaen olisi torppaansa pitänyt, jos sellainen hänelle ylipäätään oli rakennettu.

Erilaisista sotilasrullista löydän Abrahamin, mutta ilman erikoismerkintöjä: hän ei osallistu sotaretkiin ulkomaille, en löydä eläkemerkintöjä (kysyin SVARista) hän ei kuole tai haavoitu, ei karkaa, ei saa rangaistuksia eikä hänen kohdallaan näy merkintöjä komennuksista linnoitustöihin. Näin jatkuu 1740 luvun paremmalle puolelle kunnes rullan laitaan ilmaantuu pitkä litania. Se koskee useita ruotuja ja päättelen joistakin sanoista ja historiasta että nuo ruodut ovat jääneet rajan taakse, Venäjälle.

Matti Seppänen
06.03.19, 20:20
Minulla on aineistoa Mielosista, mutta paras aineisto on löytyy toiselta henkilöltä, samoin tiedot Kaksosista. En voi antaa nimiä ilman heidän suostumustaan. Ota minuun yhteyttä sähköpostilla, niin annan yhteystiedot,