PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Ensi kertaa asialla


SirpaMK
12.02.19, 23:57
Hei!
Olen ihka uusi sukututkimusta aloitteleva. Törmäsin heti mielenkiintoiseen ongelmaan. Mieheni vaarin veli on Viktor Robert Ilomäki. Syntyi 22.3.1877 Jämsässä, mistä muutti Länkipohjaan ja sieltä Eräjärvelle. 16.9.1900 hänet on merkitty muuttaneeksi Eräjärveltä Helsinkiin. Arpanumero on 17.

Olen nyt ollut yhteydessä sekä Helsinkiin että Helsingin pitäjään, niistä ei löydy saapuneista. Olin myös yhteydessä Osoiterekisteriin, ei löydy sieltäkään.

Vuonna 1922 hän on antanut isälleen lahjaksi hopeisen muistokirjoituksella varustetun savukekotelon, joten tuolloin hän on ollut elossa. Isä Salomon on kuollut vuonna 1931 ja kuolinilmoituksessa mainitaan kaksi miniää, joista toinen on mieheni mummu. Toisen arvelen olevan tämän mystisen Viktorin puoliso, koska mieheni vaari oli vain kerran naimisissa. Mihin on kadonnut Viktor? Isän perukirjassa häntä ei mainita. Otin yhteyttä Jyväskylään, missä oli kopio perukirjasta, mutta siinä ei ollut liitteenä virkatodistusta.

Loppuuko tämä innostukseni nyt tähän, kun Viktor on hävinnyt kuin tuhka tuuleen? Osaisiko joku neuvoa, kuinka jatkan?

VSimula
13.02.19, 01:07
Hei, Nyt täytyy muistaa, että liikutaan 100 vuoden "karenssialueella". Kansalliskirjaston digitoidut sanomalehdet ovat kuitenkin julkista tietoa. Voisit ehkä etsiä Valkealasta:


https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/534397?term=Viktor&term=Ilom%C3%A4ki&page=3


terv. Veikko

Juha
13.02.19, 07:27
Valkealan kaveri on ihan eri mies, ei mitään tekemistä kysyjän etsimän henkilön kanssa. Tarkistin Valkealan rippikirjasta.



Juha

Antti Järvenpää
13.02.19, 09:07
Ei ole mitenkään outoa, että henkilöllä on muuttokirja jonnekin, mutta hän päätyy aivan jonnekin muualle. Kun näin on käynyt, ei voi kuin odottaa, että henkilö sattumalta pullahtaisi jostakin esille.

Itselle tulee ensimmäiseksi mieleen, että on saattanut lähteä maasta vaikkapa Amerikkaan tai Venäjälle. Monastihan nämä vaikkapa Amerikkaan menneet roikkuivat vuosia täkäläisissä kirkonkirjoissa, mutta jos on muuttokirjalla lähtenyt jostakin seurakunnasta, eikä ole koskaan ilmestynyt jonnekin toiseen, niin silloin on voinut kadota kokonaan kirkonkirjoista.

Toisena tulee mieleen nimenmuutos. Nimiä muutettiin aika ahkerasti 1900-luvun alussa, jolloin henkilö voi löytyä jollain aivan toisella sukunimellä. Sukunimilakihan tuli voimaan vasta 1921 ja sitä ennen ihmisten nimet saattoivat vaihdella useinkin.

Sukututkimuksessa käy varmasti jokaiselle niin, että jää haaroja, jotka eivät aivan helposti selviä, jolloin ei auta muu kuin odottaa, jos vaikkapa osuisi vaikkapa jonkun toisen sukututkijan silmiin tai tulisi esiin jossain aivan toisessa yhteydessä. Itse asiassa sukutukimuksen suola on hiukan haasteellisemmat löydettävät.

Olarra
13.02.19, 09:50
Ovatko miniöiden nimet tiedossa? Oliko miniöillä lapsia? Voisivatko lasten kummit tuoda valaistusta asiaan? Jos sen toisen miniän nimi tiedetään, niin ovatko hänen liikkeensä jäljitettävissä ja siten löytyisi ehkä tietoa myös kadonneesta...

SirpaMK
13.02.19, 12:10
Kiitos tähänastisista vastauksista. Toinen miniä on mieheni mummu, siis Viktorin veljen vaimo. Heillä on vain yksi lapsi, mieheni isä ja hänkin jo edesmennyt. Ei ole enää suvussa ketään, keneltä kysyä.

Amerikasta löytyi Mainesta samanniminen, mutta muut tiedot eivät täsmänneet. Eilen kävin siirtolaisinstituutin sivuja tutkimassa. Matkustajaluettelohaku antoi kaksi Amerikkaan lähtenyttä. Toisen nimi oli Vihtori I. ja toinen Viktor I. Molemmat olivat lähteneet vuoden 1910 alussa, 19.1 ja 23.2. Pääsenkö sitä kautta tutkimaan heidän syntymäaikojaan, kun passihaku ei antanut mitään tietoa! Venäjälle tai Australiaan/UUteen Seelantiin lähteneissä ei ollut tämännimisiä.

Toki nimen vaihtokin on mahdollinen. Olisiko ottanut saman nimen kuin muu perhe, joka myöhemmin otti talon nimen, vaikka hän ei muuttanutkaan enää muun perheen mukana Längelmäelle? Mistä siihen nimenmuutokseen pääsisi käsiksi?
En vielä luovuta!

Antti Järvenpää
13.02.19, 19:18
Siirtolaisinstituutin sivuilta saa hiukan lisää tietoa kun maksaa parikymppiä. Sillä saa sitten katsella maksullisia tietoja vuoden verran. Muistaakseni jossakin näytössä näkee kenen kanssa on matkustanut, jos on sattunut olemaan matka seuraa. Samaten näkee laivojen tiedot ja voi hakea hieman useammalla kentällä esim. muistaakseni haettavan syntymävuoden mukaan.

Jossakin Suomen Sukututkimusseuran sivujen syövereissä on linkki nimenmuutos tietokantaan. Joku ehkä osaisi neuvoa suoran tien sinne.

Kun ihmiset menivät Amerikkaan nimi on voinut saada monia muotoja, joten esimerkiksi mormonien tietokannasta kannattaa hakea kaikilla mieleen juolahtavilla tavoilla.

Juha
13.02.19, 19:20
Tarkistin noi nimenmuutokset - ei löydy mitään

Se nimenmuutostietokanta on nykyään Sukuhaussa sukuhaku.genealogia.fi



Juha

SirpaMK
13.02.19, 21:02
Olin tänään yhteydessä Siirtolaisinstituuttiin. Amerikkaan on muuttanut samanniminen henkilö vuonna 1910, mutta kyse ei ole tästä meidän suvun Viktorista, sillä tämä muuttanut henkilö oli syntyisin Jurvasta, meidän on syntynyt Jämsässä. Passihakukaan ei antanut mitään tulosta.

Eikä ole siis muuttanut nimeäänkään. Hmm...Ei siitä taida olla mitään apua, jos tilaan Eräjärven srk:sta (nykyään Orivedellä) virkatodistuksen, sillä eikös se pääty heidän osaltaan siihen, kun on muuttanut pois seurakunnasta?

Siirtolaisinstituutista sain vinkin, että arkistojen portti voisi olla seuraava kohde, mutta en sieltäkään löytänyt mitään. Ehkä en osannut tehdä hakua oikein?

Antti Järvenpää
14.02.19, 08:32
Olen kaivellut jonkin verran näitä Amerikkaan menneitä. Aika usein henkilön nimi on joku aivan toinen kuin mikä on kirkonkirjoissa. Moni ehkä ennakoi jo uuteen maahan menemistä ja yksinkertaisti nimensä. Esimerkiksi Ilomäki nimestä voisin hyvin keksiä ainakin 2 varianttia Ilo ja Mäki, jotka oman kokemukseni mukaan olisi aivan mahdollisia, mutta nimi on voitu vaihtaa joksikin aivan toiseksikin, joka on vaikea arvata. Sitten on niitäkin, jotka ovat menneet Amerikkaan, mutta eivät ole siirtolaisinstituutin tietokannoissa syystä tai toisesta.

Kerron tämän siksi, että kun sukunimilaki tuli Suomessa voimaan vasta 1921, niin sitä ennen nimet saattoivat vaihdella paljonkin ja nimen ottaminen ja muuttaminen oli henkilön oma asia. Matkaa saattoi hyvinkin edistää se, että matkustaja asiakirjoissa oli jo valmiiksi se nimi jota uudella mantereella ajatteli käyttää. Tällöin vähintäänkin ääkköset olivat hankalia.

Tämä ehkä varoituksena, että ei ehkä kannata heti luovuttaa jos henkilö ei löydy suoraan nimellään.

Hiukan sama asia koskee muuttokirjoja. Kun henkilö on lähtenyt jostakin kunnasta ja pitäisi ilmestyä johonkin toiseen kuntaan, niin muuttokirjausten väliä voi olla joskus aika tavalla. Jos henkilö on kadoksissa, kannattaa kahlata muuttokirjauksia ainakin vuoden verran.

Uskoisin, että lähes jokaisella sukututkijalla on kkokemusta siitä, että henkilö on päätynyt jonnekin aivan muulla kuin mitä lukee lähtevän seurakunnan muuttaneissa. Yleensä nämä tapaukset ovat sellaisia, että etsii henkilöä päinvastoin - siis on tullut jonnekin jostakin, ja kun sitten katsoo sieltä lähtevästä seurakunnasta, niin kirjaus on johonkin aivan toiseen seurakuntaan. Näin varmaankin kävi jonkin verran ja syyt, jos ne sattuisi tietämään, voisivat olla monenlaisia. Seurakunnat kuitenkin kirjasivat henkilöitä kirjoihinsa aivan siitä riippumatta mitä muuttokirjoissa luki. Pappia kiinnosti ilmeisesti lähinnä se, ettei muuttokirjassa ollut mitään mihin hänen piti puuttua.

Luultavasti jokaisella sukututkijalla on ainakin yksi selvittämätön tapaus, joka sitten selviää sattumalla tai jää ikuisesti selviämättä. Joskus joku ystävällinen sielu on pannut asian korvansa taakse, ja kun henkilö sattuu eteen, muistaa sitten tiedon alkuperäistä kyselijää iloisella uutisella, että kadonnut sielu on löytynyt.

Tapani Kovalaine
14.02.19, 09:59
- - - Isä Salomon on kuollut vuonna 1931 ja kuolinilmoituksessa mainitaan kaksi miniää, joista toinen on mieheni mummu. Toisen arvelen olevan tämän mystisen Viktorin puoliso, koska mieheni vaari oli vain kerran naimisissa. Mihin on kadonnut Viktor?

Loppuuko tämä innostukseni nyt tähän, kun Viktor on hävinnyt kuin tuhka tuuleen? Osaisiko joku neuvoa, kuinka jatkan?
Viktor on vielä kadoksissa. Oljenkorsi etsimisessä voi olla vuoden 1931 kuolinilmoituksessa mainittu Salomonin miniä. Jos tiedon miniähenkilön nimestä voisi julkistaa tähän viestiketjuun, niin laaja parviäly voisi sen jälkeen onnistua Viktorin etsinnässä.

SirpaMK
14.02.19, 22:57
Täytyy antaa periksi tässä kohtaa ja todeta, että tämä sukuhaara jää nyt ainakin toistaiseksi kesken tutkinnan. Jos joku keksii, miten virkatodistusketju voisi minua auttaa asiassa, niin mielelläni vielä senkin lehden kääntäisin.

SirpaMK
14.02.19, 23:05
Vielä tuohon äskeiseen... Isä Salomonin kuolinilmoituksessa (k.1931) on mainittu vain seuraavasti: suruksi ja kaipaukseksi minulle, 2 tyttärelle, 1 pojalle, 2 miniälle ja 3 vävylle sekä lastenlapsille. Ilmoituksessa mainittu poika on mieheni vaari ja siis tunnistettu tapaus ja toinen miniä siis mieheni mummo. Toinen miniä on arvoitus, jonka siis arvelen olleen Viktorin vaimo. Yksi tyttäristä on kuollut 26-vuotiaana, mutta ehti jo avioon ja hänellä oli myös pieni poika.
Kiva, että jaksatte kannustaa vielä tähän etsintätyöhön :-)

Essimi
14.02.19, 23:28
Family Search löytää useita Viktor/Victor Ilomaki -nimisiä henkilöitä:
https://www.familysearch.org/search/

Rekisteröityminen on helppoa ja ilmaista.

Juha
15.02.19, 07:39
Kävin ne jo läpi suurimmalta osin ja kukaan ei sovi kuvioon.


Kysyjälle tiedoksi, että voit huoletta kertoa tarkempia tietoja - henkilötietolakia ei sovelleta vainajiin jne. Mutta toisaalta upeaa, että haluat itse etsiä !



Juha

TerLies
15.02.19, 09:26
Kysy kansallisarkistosta jos löytyisi Viktorin isän perukirja. Siinä olisi varmaankin maininta Viktorista https://www.arkisto.fi/fi/palvelut/tietopyyntopalvelu

SirpaMK
15.02.19, 10:35
Aina kun olen jo päättänyt luovuttaa, löytyy jokin kannustava viesti, mihin vielä päätän tarttua.
Siis: Viktorin isän (Salomon Kauppila) perukirja vuodelta 1932 (kuoli 9.3.1931) on minulla tässä edessäni. Siinä ei mainita Viktoria, ainoastaan kolme muuta lasta (1 poika ja kaksi tytärtä) ja yhden jo vuonna 1910 kuolleen tyttären poika, jotka kaikki ovat olleet läsnä perukirjoituksessa.
Soitin Jyväskylässä sijaitsevaan Jämsän tuomiokunnan arkistoon ja kyselin, olisiko siellä olevassa perukirjassa virkatodistusta, mutta ei ollut.

Hämmennystä minulle tässä aiheutti se, että isän kuolinilmoituksessa on mainittu kaksi miniää. Siitä olen siis "näppärästi" !!! päätellyt, että Viktor olisi ollut naimisissa :-).
Yksi muukin poika on ollut, Kustaa, s. 14.12.1888 Länkipohja, mutta hän on kuollut myös nuorena 28.2.1914. Yhdessä virkatodistuksessa hänen kohdallaan lukee: Kirjoissamme ei merkintää lapsista. Mistään Längelmäen kirkonkirjoista en löydä merkintää hänen kuolemastaan, ilmeisesti liian "tuore tapaus", sillä kuolleitten luettelot mitkä löysin, päättyvät jo edellisen vuosisadan puolelle. Hänen kohdallaan en ole myöskään löytänyt merkintää avioliitosta. Voisihan toki olla, että hän on ehtinyt naimisiin, mutta eikö siitä pitäisi olla jossain merkintä?

Isä Salomon Ilomäki on ottanut talon nimen Kauppila Längelmäeltä talon ostettuaan. Koska se on tapahtunut, siitä en ole löytänyt tietoa. Muutettuaan Eräjärveltä Längelmäelle vuonna 1901 (23.1.?), muuttokirjassa sukunimenä on siis vielä Ilomäki. Viktor on lähtenyt omille teilleen jo ennen tuota hetkeä, 16.9.1900, ja kirkonkirjan mukaan muuttanut Helsinkiin. Siihen loppuvat tiedot hänestä.

Onko kenelläkään kokemuksia, kuinka ahkerasti seurakunnissa pöyhitään arkistoja, jos teen sinne virallisen virkatodistuksen etsintäpyynnön Viktorista ja/tai Kustaasta sukututkimusta varten? Luovuttavatko hekin helposti, että ei löydy tietoja vai onko heillä paremmat tietolähteet ja -kanavat?

Paljon kiitoksia etsintääni jo osallistuneille. Teillä monella on paljon erilaisia lähteitä käytössänne ja valtavan paljon tietoa! Se innostaa aina jatkamaan, kun epätoivo alkaa hiipiä kehiin.

Antti Järvenpää
15.02.19, 11:05
Eräs 1877 syntynyt Viktor Kauppila on mennyt Amerikkaan, kun tuli mieleen kokeilla myös Kauppila nimellä. Tämän henkilön voisi joku sellainen tsekata tarkemmin, joilla on maksetut tunnukset siirtolaisinstituuttiin.

jukkaukkola
15.02.19, 15:26
Tuolta löytyy monta Victor Kauppilaa,löytyneekö oikea,itsellä ei ole tunnuksia.


Victor Kauppila - Ancestry.com (https://www.ancestry.com/search/?name=victor_kauppila)

TerLies
15.02.19, 16:56
Löyti uutinen Kustaan kuolemasta https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/804341?page=2&term=Kustaa&term=Kauppila

SirpaMK
15.02.19, 18:36
Onpa mahtavaa, kiitos paljon!!!

Tänään olin yhteydessä Jämsän srk:n arkistoon, ja sieltä löytyi tieto, että Kustaa on kuollut naimattomana ja lapsettomana. Oli mielenkiintoista saada tietää Kustaan kuolinsyy!

Nyt on siis ainoa mahdollisuus, että isä Salomonin kuolinilmoituksessa (v.1931) mainittu toinen miniä on Viktorin vaimo. Kuka hän on ja missä on Viktor...:-). Syntymäaika on 22.3.1877 Jämsä, ja todistettavasti ollut elossa jossain vielä vuonna 1922 (lähettänyt isälleen hopeisen savukerasian, missä on muistokirjoitus). Viimeinen tiedossa oleva kirjaus hänestä on Eräjärven poismuutaneissa (sivu 36) tieto 16.9.1900 Helsinkiin (mistä ei löydy, ei myöskään Helsingin pitäjästä eikä osoiterekisteristä).

Pekka Sukeva
15.02.19, 18:51
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=23489&pnum=566


Helsinki muuttaneet 1900 no 3102


Lahti Viktor Robert Salomonsson s 1877


siville 2 kirjaan 923


Laita jos olet kysynyt jo Helsingistä, soita ja pyydä tutkimaan k.o. henkilö

Pekka Sukeva
15.02.19, 19:16
Helsingissä vihitty huhtikuu 1904


Leipuri Viktor Robert Lahti ja neito Karolina Lehto


Etsi sanomalehdestä "Viktor Robert Lahti"

Pekka Sukeva
15.02.19, 19:31
Hämeen sanomat 11.6.1929 no 132


Kuollut 6.kesäkuuta 1929 leipurimestari Wiktor Robert Lahti 52 vuoden 2 kk ja 14 pv ikäisenä.


Tästä saadaan syntymäajaksi


22.3.1877.


Suremassa vaimo Liina (Karoliina)

Antti Järvenpää
15.02.19, 20:09
https://www.genealogia.fi/hakem/luettelo060s.htm

Tästä sitten löytyy vahvistus, että Viktor Robert Lahti on Jämsässä syntynyt ja etsitty henkilö. Kävin kerran ne muuttaneet läpi mielestäni lokakuun loppuun, mutta niin vaan vilahti silmistä ohitse.

Herää vain kyysmys, mistä tuo sukunimi Lahti on tullut. Toisaalta sukunimiä vaihdeltiin tuohon aikaan aika ahkerasti.

Olarra
15.02.19, 21:20
Oppinsa ammattiin Lahti näkyy saaneen itse Brondinilta. Googlen haku k.m. Brondin tuo esiin paljon kiinnostavaa asiaa tuosta Helsingin historiaan keskeisesti kuuluneesta henkilöstä.

jukkaukkola
15.02.19, 22:21
https://www.genealogia.fi/hakem/luettelo060s.htm

Tästä sitten löytyy vahvistus, että Viktor Robert Lahti on Jämsässä syntynyt ja etsitty henkilö. Kävin kerran ne muuttaneet läpi mielestäni lokakuun loppuun, mutta niin vaan vilahti silmistä ohitse.

Herää vain kyysmys, mistä tuo sukunimi Lahti on tullut. Toisaalta sukunimiä vaihdeltiin tuohon aikaan aika ahkerasti.


Nyt vielä tarvitaan SirpMk:lta vahvistus oliko Salomonin kuolinilmoituksessa mainittu toinen miniä nimeltään Liina (Karoliina) ,niin sitten asia on selvitetty ja todistettu,näin foorumin kautta ,vahvistushan löytynee srk:sta

SirpaMK
15.02.19, 22:49
Olette te ihan käsittämättömän taitavia!!!! Tuhannet kiitokset teille kaikille. En olisi kuuna päivänä osannut etsiä nimellä Lahti, kun Viktor oli Ilomäki nimellä Eräjärveltä Helsinkiin lähtenyt ja vanhemmat muuttivat Längelmäelle ja samalla muuttivat nimensä talon mukaan Kauppilaksi.

Aivan 100% varmasti kyse on oikeasta Viktorista. Vaimon nimi ei ole tullut missään paperissa esille. Arvelin vain, että Viktorin vaimosta on pakko olla kyse, kun muita vaihtoehtoja ei ollut. Kuolinilmoituksessa puhuttiin vain kahdesta miniästä, ja toinen oli mieheni mummo Katri.

Viktorilla tai Kustaalla ei lapsia sitten ollut, joten sieltä ei uusia sukulaisia löytynyt, jos sellaiseksi ei lueta tätä Karoliina-vaimoa.

Nyt ymmärrän, mitä tarkoittaa, että tämä sukututkimus koukuttaa ihan täysin. Kaikki muut työt jäävät tekemättä ja aina on vaan kiire koneelle tai johonkin muualle tutkimaan, löytyisikö mitään. Mutta haitanneeko mitään, on niitä huonompiakin harrastuksia :-). Nyt voin nukkua yöni rauhassa kun sekä Viktor että veljensä Kustaa ovat löytyneet. Heidän sisarensa Fanny eli tasan 100-vuotiaaksi, ja hän onkin ainoa, jonka olen tästä sisarussarjasta tavannut.

Oli ilo huomata, että jo näin pian löytyi sukulaisiakin! Tästä jatketaan iloisin mielin. Kiitos!

Antti Järvenpää
16.02.19, 15:07
Joskus ongelmat ratkeavat näin onnellisesti, kun useammat silmäparit etsivät. Joskus voi mennä vuosikymmeniä tai mahdollisesti asia ei ratkea koskaan.

Tämäkin oli siinä mielessä opettavainen, että kun jotakuta hakee, niin ei pidä kiinnittyä sukunimeen, vaan nimeen kokonaisuutena. Muuttokirjauksissa voi lisäksi olla aika iso väli lähdön ja saapumisen välillä. Tässä oli noin 1,5 kk mutta voi joskus olla enemmänkin.

Tässä oli vielä apua historiallisista lehdistä. Kuolinilmoituksesta näkee lapsettomuuden ja sen, että lopulta päätyi Hämeenlinnaan leipurimestariksi.