PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Hietamies, Lemi


Anssi K.
09.02.19, 12:07
En ole sukua aktiivisesti tutkinut, mutta muutaman löydön sukuun liittyen olen tehnyt.

Henkikirjojen perusteella on vaikuttanut siltä, että Olli Heikinpoika (Jukanen) siirtyi isännäksi Uiminniemen kylän toiseen taloon (Hietamies).

1699 henkikirja: http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=10873681
"Erich Henderssons ho, b: Eskill, b. Oloff Hendersson, sold Matzes ho"

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=10873680
"Trumpet: Danberg mh, d: Simon Johansson mh"

1700 henkikirja: http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=10546524
Uiminniemen kylän alkupäähän on ilmestynyt Olli Heikinpoika vaimoineen (Olof Hendersson mh), kylän loppupäässä mainitaan vielä Esko Heikinpoika (Eskill Hendersson). Dan(nen)berg on kadonnut Uiminniemeltä.

Vuoden 1702 henkikirjaan Olli Heikinpojan rinnalle ilmestyy veli Esko Heikinpoika ja kylän loppupäässä ei mainita enää toista Esko Heikinpoikaa.

Asialle saadaan varmistus vuoden 1754 Taipalsaaren ja Lemin syyskäräjien tuomiopöytäkirjasta. Lautamiehenäkin toiminut Olli Heikinpoika osti vuonna 1699 kornetti Hagen vävyltä, Hans Dannenbergilta, Uiminniemeltä (Hietamiehen) tilan.

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-C9Y8-FQZ8-5?i=57&cat=333242 (vaatii rekisteröitymisen)

"...aflidne Cornett Hages Måg Trumpetaren Hans Dannenberg försålt hemmanet til bonden Olof Hendersson Juckanen..."

Samaisessa tuomiopöytäkirjassa mainitaan Olli Heikinpojan vävy, Matti Erkinpoika, joka käsittääkseni myöhemmin tunnettin myös Hietamiehen nimellä talon nimen mukaan.

En tiedä onko Olli Heikinpoika Hietamiehellä tai Matti Erkinpoika Hietamiehellä nykyään jälkeläisiä.

Minnanikunen
26.03.19, 19:43
Hietamiehen taloja on Uiminniemen Peräkylässä edelleen kaksi tai kolme, koska Unto Hietamies on muuttanut Punkasen toiseen taloon. Sukunimi on ainakin voimissaan, mutten tiedä, ovatko he kaikki näitä Jukasen jälkeläisiä.

Olen aina jotenkin luullut/kuullut, että kornetti Hagert, mutta onkin Hage. Hietamiehen (tai Tikan) mailla on kivipaasi, jonka alle sanotaan kornetin olevan haudattuna, koska oli riidoissa pastorin kanssa eikä päässyt tai halunnut haudatuksi kirkkomaahan.

Isoisäni äiti oli os. Hietamies, eli ehkä sitten Jukasten sukua.