PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Beckström Siikainen


Masari
31.01.19, 11:05
Genos 3/2017- Havaintoja Pohjan sodan vuosina Ruotsissa majailleista suomalaissotilasta osa 8 - mainintaan Upsalasta:
Syntyneitä Upsalassa:
Johan s.1.7.1721 - kummina ratsumies Gustaf Beckström
Johan s.23.1.1721 - vanhemmat UHRvR:n eronnut ratsumies Gustaf Beckström ja Kierstin Henriksdotter
Vihityt Upsalassa:
19.3.1721 UHRvR:n eronnut ratsumies Gustaf Beckström ja Kierstin Henriksdotter

Merikarvian Siikaisissa asui ex ratsumies Gustaf B ja vaimo Kerstin Andersdotter. Heille syntyi Anna Merikarvialla v.1733 lapsi ja äidin nimi tässä on Kirstin Henriksdotter.

Voisiko kyse olla samasta pariskunnasta ?

raimoensio
31.01.19, 12:25
Olen kirjoittanut Merikarvian ja Siikaisten henkilöluettelon ensimmäisen rippikirjan (1750) perusteella ja siihen olen kirjoittanut mm seuraavat tiedot:
s. 56. Siikainen

er. rak. Kustaa Beckström 56 helmik. 27. [Kustaa Tuomaanpoika Kast. 1694-02-27 Mk Siikainen; K. 1759-11-29 Mk. - 1. Pso: Kirsti Antintytär(1699; K. 1733-08-23 mk). - Pso: 1734-06-03 Leena Pertintytär]

vmo Leena Pertintytär 58 [Kast. 1689-01-27 Mk; isä: Pertti Eliaanpoika (Räbbi)

tr Liisa Kustaantytär 20 elok. 9.

tr Anna Kustaantytär 17 elok. 23.

Ikä ainakin näyttäisi sopivan ja vaimojen patronyymit ovat usein mitä sattuu. Tämän Siikaisten Kustaan veli oli Pori porvari Erik Holmberg (katso Genos)

raimoensio
31.01.19, 12:53
Vuoden 1725 henkikirjassa Siikaisissa mainitaan Kirstin casserat ryttare hustru

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=26101050

Ja tämän Siikaisten tilan omistaa juuri tuo porvari Holmberg

https://www.genealogia.fi/genos-old/69/69_189.htm

Masari
31.01.19, 17:37
Eli Gustafin veli Erik oli samaan aikaan pakolaisena Ruotsissa kuin Gustaf.

Erikin vaimon sukunimi oli Beckman, mutta tuskinpa siinä on yhtymäkohtaa Gustafin sukunimeen.

raimoensio
31.01.19, 17:47
Katselin Henkirakuunarykmentin Ahlaisten ruotuja, mutta ei ihme etten löytänyt kun nyt vasta huomasin tuon termin UHRvR.

Teidätkö sieltä tarkemmin? Niissähän joskus sanotaan kotimaakunta.

Masari
31.01.19, 20:33
UHRvR - Uudenmaan ja Hämeen läänin ratsuväkirykmentin on mainttu tuossa
Genoksen artikkelissa enkä ole tutkinut alkuperäislähteitä.

Kuulostaa hieman erikoiselta rykmentiltä merikarvialaiselle.

raimoensio
01.02.19, 23:03
Tässä linkissä

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=26728923

on oikeusjuttu vuodelta 1730, jossa Ahlaisten rusthollin omistaja Eric Inberg haastoi Kustaa Tuomaanpojan Siikaisista, koskien jotain tapahtumia vuodelta 1722?
Siikaisten talo (Martintalo) oli ilmeisesti rusthollin akumentti.

En kuitenkaan osaa tuota juttua lukea!

Matti A. Nieminen
02.02.19, 12:40
Hei

Tässä jutun sisältö pääpiirteissään:

– Kapteeni Eric Inberg valitti eronsaaneesta ratsumiehestä Kustaa Tuomaanpojasta, joka oli 1721 asettunut asumaan Siikaisten taloon, joka oli Ahlaisten rakuunarusthollin augmentti. Inberg kertoi, että Kustaa oli hyökännyt hänen kimppuunsa 19.1.1730, kun hän oli hakenut tältä vuoden 1721 verorästeistä takavarikoitua karjaa. Kustaa oli lyönyt poikki köyden, jolla karja oli sidottu ja vienyt mukanaan kaksi mullia. Lisäki Kustaa oli väittänyt, että yhden takavarikoidun lehmän oli karhu tappanut. Inberg vaati näistä syistä Kustaalle lainmukaista rangaistusta. Lautamies Iisakki Juhonpoika Merikarvialta todisti Inbergin kertomuksen asiasta oikeaksi.

– Kustaa tunnusti vieneensä mullit, mutta yritti väittää, ettei vastannut talosta vuonna 1722, vaikka oli kuitenkin korjannut talosta koko vuoden sadon. Kun Kustaalta tiedusteltiin, kenen immissiolla hän oli asettunut tähän taloon, hän ei kyennyt esittämään mitään sijoituskirjaa, vaan kertoi asettuneensa sinne omavaltaisesti.

– Inberg ilmoitti, että jos Kustaa jäisi taloon, se veisi perikatoon koko talon, sillä Kustaa tulisi olemaan tavalla tai toisella haitaksi veljelleen Martille, joka hallitsi taloa. Siksi hän vaati, että Kustaa ajettaisiin pois talosta.

– Oikeuden päätös: Kustaa Tuomaanpoika yritti kyllä väittää, ettei häntä voida rasittaa vuoden 1722 verorästeillä, koska ei ollut vastannut talosta silloin, vaan oli vain Ruotsista kotiintulonsa jälkeen sinne asettunut asumaan, mutta ei voinut kieltää, etteikö olisi korjannut saman vuoden satoa. Myös nimismies Höckert todisti, että Kustaa oli tunkeutunut talon haltijaksi ja siten myös verorästit kuuluvat hänen maksettavakseen. Väkivalloin vietyjen mullien vuoksi Kustaa tuomittiin kuninkaan kiellon rikkojana 40 markan sakkkoon. Kertomus karhun tappamasta lehmästä ei ollut totta.

– Inbergin vaatimasta Kustaan häätämisestä oikeus totesi, että mikäli Kustaan veli Martti, joka saamansa immission turvin hallitsee taloa, valittaa Kustaan olevan jollain tavoin esteenä hänen työlleen ja elinkeinonsa harjoittamiselle, voi hän kääntyä kruunun palvelijoiden puoleen saadakseen apua asiassa.

– Kustaa tuomittiin vielä maksamaan Inbergin oikeudenkäyntikulut viisi hopeataalaria.

Tämän jutun lisäksi Kustaa Tuomaanpoika Beckströmillä oli useita riitajuttuja Ulvilan käräjillä, mm. veljeään Marttia vastaan.

Terveisin
Matti Nieminen

raimoensio
02.02.19, 16:20
Kiitos taas kerran Matti.

Tämä varmaan vastaa siihen alkuperäiseen kysymykseen, että Ruotsissa vihitty Kustaa on juuri tämä sama.

Palvelu UHRvR:ssä voi olla täysin sattumaa; rekryytit sijoitettiin sinne missä oli miehistä pulaa.

Kuitenkin joku sukututkija aikanaan oli sitä mieltä, että Röörlanti on Sauvossa ja Tuomas Mikonpoika olisi sieltä kotoisin. Tätä kuitenkin epäilen, vaikka Kustaan veljenpoika olikin Kemiössä pappina.

Katselin noita UHRvR:n rullia, mutta ei osunut Kustaa silmään, ja voi olla että on ollut siellä sellaisena jaksona, johon ei osunut pääkatselmusta.

Masari
03.02.19, 10:53
Kiitos käännöksestä, kommenteista jne.
Tämä selittää sen miksi Gustafin vaimon
sukua ei ole löytynyt.

Jossakin on mainittu Tuomaksen olevan kotoisin
Kaasasta - en ole nähnyt lähdemerkintää. Voisiko tuosta
Holmberg sukunimestä löytyä jotakin viitettä
Tuomaksen sukutaustasta?

raimoensio
03.02.19, 11:18
Laitan liitteeksi vanhan jutun, joka on myös Siikaisten kunnan netisivulla:

http://www.siikainen.fi/images/pdf/siikaisten_asutus2.pdf

Siis Tuomas Mikonpojan kotipaikkaa ei tiedetä. Kaasan Mikko Markunpojan lapset näkyvät hyvin SAY:ssa ja sinne Tuomas ei sovi. Olen ehdottanut ja etsinyt ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta; lähinnä Lapväärtin suurpitäjästä, mutta en ole löytynyt sopivaa. Kristiinakaupunkilainen porvari Holmberg näkyy Merikarvian kirkon tileissä.
Henkikirjoissa ei suinkaan ole lähellekään kaikkia henkilöitä. Esim. mainituissa tileissä näkyy useita henkilöitä, joita ei näy missään muualla. Koska Matti ja Mikko näkyvät ensin kalastajina Otamoilla (=Röörland?), niin nyt on tullut mieleen olisivatko sittenkin jostain Mouhijärveltä päin kun alue on vanhastaan mouhijärveläisten eräaluetta.