PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Täyssinän rauhan raja Kaavilla


vhae
31.08.08, 23:27
Kysymykseni sivuaa sukututkimusta siten,että kartalla
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/osoitehaku.html?cx=3574019&cy=6987621&scale=200000&tool=siirra&lang=FI
luulisin olevan n. 75% esivanhempiani.
Kysymys on Täyssinän rauhan rajasta, missä lienee kulkenut Kaavin ja Juankosken välillä? Esim. JULKU:n ITÄRAJAN SYNTY teoksessa mainitaan Vehkataival ja Kellotaival, vähäisen ymmärrykseni mukaan taival (muotka) tarkoittaa reittiä, jota pitkin vene vedettiin vesistöstä toiseen tai kosken ohi. Olisiko vene vedetty ensin Kotajärveen?

Veli Häkli

sukutut642
01.09.08, 12:14
Raja on voinut kulkea Kellolahden pohjukasta Kotajärven kautta tai sitten se on mennyt Akonpohjaan (siis Akonveteen), josta taitaa olla lyhempi matka Vehkalahteen. Akonveden ja Vehkalahden välillä kun on kaikenlaista pikkujärveä. Kaavin historia kertoo, että raja vedettiin Ohtaansalmelta Kaavinkoskelle, missä oli rajamerkki - tuhottiin Kaavinkoskea perattaessa - ja sieltä Kaavinjärven Kellolahden pohjukkaan ja siellä oli myös merkkikivi. Sekin tuhottiin 1800/1900-luvulla. Epäillään, että kiviä tarvittiin viereisen navetan seinään.
Nykyinen sillan luona oleva siirtokivilohkare kivi on eräänlainen replika, se ei ole aito, vaikka siinä onkin muistolaatta. Siis Kellolahdesta raja kulki Vehkalahteen (mitä kautta, en mene vannomaan) ja yllätys yllätys siellä on merkkikivi järvessä! Sillä oli nimikin: Paksu Martti (korjatkaa jos muistin väärin). Ja Vehkalahdesta mentiinkin sitten Pisalle, mutta Pisan merkithän ovat tunnettuja.

vhae
01.09.08, 16:22
Tämä on nyt vain arvailua, kun ko. rauhan asiakirjat lienevät epämääräisiä. Kuntien raja saattaisi olla "muistona" tuolta ajalta eli Kotajärvestä Pieneen Vehkalahteen, jossa tuo Martinkivi sijaitsee. Voisiko Vehkataival/Kellotaival olla Kellolahden pohjukka-->Kotajärvi-->Pieni Kotoinen-->Pieni Vehkalahti. Toisaalta miksei Kellolahdesta Akonpohjaankin. Ainakin ikivanha jääkausien jälkeinen uoma, jota pitkin Kaavijärvi on muinaisuudessa laskenut Akonveteen päin, on pois suljettu, jos rajamerkki on sijainnut Kellolahden pohjukassa.

Tapani Kovalaine
01.09.08, 16:28
Tuon karttalehden tuntemia nimiä seuraten raja olisi aivan hyvin voinut kulkea Kaavinjärveltä Kellolahteen, Kotasalmeen, Kotajärveen, Tammaniemeen, Kallenahoon, Pieneen Kotoseen, Heinäojaan, Vehka-ahoon, Kivilahteen, Pieneen Vehkalahteen, Vetotaipaleeseen, Vuotjärveen ja Pisanmäelle.

vhae
01.09.08, 17:36
Henk.koht. kiinnostaa, olisiko raja mennyt Kellolahden pohjukasta Kotajärveen vai Karpinlamminpuron suuntaan Akonpohjaan, tämän "propleemin" ratkaisusta riippuu, onko syntymäpaikkani tuolloin ollut Ruotsin vai Venäjän puolella (no, olkaamme siis suomalaisia). Järvien korkeudet merenpinnasta nykyään Kaavinjärvi 101,Karpinlampi 113.5,Akonvesi 81.8.
Kotajärvi 125.3 olisi venettä vedettäessä "ylämäkeen", mitähän vesien korkeudet oli tuolloin n . 400 vuotta sitten. Yksi seikka Akonpohjan suunnan puolesta, paikassa http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/osoitehaku.html?cx=3567624&cy=6992166&scale=16000&tool=siirra&lang=FI
näkyypi Venäjänlahti, rajoista jää paikannimiin muistoja.

Tapani Kovalaine
01.09.08, 21:34
Marttikivi on suojeltu Pienessä Vehkalahdessa, joten se on karttoihin näkyvästi merkitty. Löytyy myös googlaamalla GTK:n sivuilta:

"Luonnon muistomerkkejä Kartoituksessa löydettiin harvinaista pallokiveä kalliosta Nilsiän Sydänmaalta. Pienen Vehkalahden serpentiniittipahkuista on mannerjäätikkö repinyt ja kuljettanut suuria pultereita kaakkoon monien kilometrien päähän. Yksi serpentiniittijärkäle, Täyssinän rauhan rajamerkiksi kelpuutettu Marttikivi seisoo rantaviivalla Venäänniemen nokassa Pienellä Vehkalahdella. "

Jotensakin tuo Akonpohja olisi merkinnyt koukkausta länteen päin ja olisi siten voinut päästä rauhanrajan nimiluetteloonkin, jos sinne olisi raja kulkenut. Miksi Marttikivi on Pienessä eikä Isossa Vehkalahdessa? Luontevalta tuntuu näin vuonna 2008, että Kotajärven kautta on ehkä löytynyt paras vesitieyhteys pohjoiseen...

veliolli
03.09.08, 21:40
Entäpä miten raja jatkuu Nilsiän Pisanvuorelta? Se jatkunee Syvärijärveä pitkin Atrojoen suulla olevalle Sompsankoskelle jatkaen edelleen jokea seuraten Korpijärvelle, josta se kulki Tiilikkajärvellä olevalle rajakivelle.
Kysymys. Mikä lienee Sompsankosken rajamerkin kohtalo? Tekihän raja siinä kohdassa noin 90 asteen mutkan. Kaipa rajamerkki tuhoutui uittoreitin koskenperkauksessa?

Veli Nykänen

Martti Esa
20.03.09, 11:00
Pisalta pohjoiseen raja ei missään tapauksessa mennyt Syvärin järveen. Se meni koillista kohti Puntinjoen suulle ja sitä myöten Keyritynjoen risteykseen ja pohjoiseen Keyritynjärveen, joka on 20 km pitkä Rautavaaran kk. etelään. Tosin olen jostakin lukenut, että rajankäynti on Pisalta pohjoiseen jäänyt kesken. Syynä lienee ollut uupumus, korpimaisemat ja valtuuskuntien erimielisyys rajan sijainnista.

Kaavinjärven ja Pisan välinen raja lienee kiistatta kulkenut, sillä paikalla mistä tutkijat sen historiankirjoissaan kertovan kulkeneen. Akonvedelle se ei missään tapauksessa ole mennyt. Kellolahti nimisiä paikkoja on kaksi : Vuotjärvessä on Kellolahti, myös kylänä, mistä on aika lyhyt maamatka Vehkalahti järveen. Tämä Vehkalahti on kapea pitkähkö järvi, missä peruskartassa on merkattu kivi (onko se tämä se Martinkivi ja Venäjänniemi). Kun ei ole tässä karttaa esillä en muista onko se pieni vai suuri Vehkalahti, mutta järven eteläpäästä ei taasen ole pitkää maamatkaa Kaavinjärven Kellolahteen, vai onko se Kelloselkä.

Martti Hakkarainen Lähtöisin Säyneisestä eli "ruakki Kuavilta"