PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Lukuapua kaivataan SAY


ekholmar
23.01.19, 17:09
Lukuapua kaivataan SAY:n suhteen. Marttila, Killala (Nikula) 1674-1693

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=1347835

Mitä sivun 99 oikeassa alalaidassa todetaan Samuel Erikssonista?
"Nr 7353, s.1780 ...jne." sinisellä merkattu teksti. Jostain syystä en millään tahdo saada selvää.

Samuel Eriksson on varhaisin isälinjan esi-isäni ja olen jäljittänyt hänet ensin Liedon Pyhällöstä (1694) sattumankauppaa Killalaan, joka on noin 10 km päässä Pyhällöstä. Vaimon ja lasten nimet täsmäävät, eli uskon että on sama henkilö. Ilmestyy Nikulaan 1671, sitä aikaisemmista vaiheista ei tietoa (vielä..)
Kiitos paljon jo etukäteen!

Jernman
23.01.19, 18:01
Siinä on kysymyksessä Killalan Samuel Erichssonin tekemä anomus vapaavuosista talon verotukseen. Talon manttaalin pienennys ja kaksi vapaavuotta.


Alkuperäinen teksti Turun läänin tositekirjassa vuodelta 1681:
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=11016259

ekholmar
23.01.19, 20:32
Kiitos, Jernman nopeasta ja asiantuntevasta vastauksesta ja hyödyllisestä linkistä!
Pitää tutustua alkuperäiseen dokumenttiin paremmin, toki 1600-luvun käsialaa pitää opiskella ensin tarkemmin. Ehkä siitä selviää jotain tarkempaa tietoa Samuelin taustasta.

Miten tulkitset SAY:ssa olevan tekstin ensimmäisen sanan, joka minulle näyttää olevan "Knt." ? Kompaniet? Jos oikein tulkitsen, niin Nikula on eversti Ugglan jonkun komppanian palkkatila. Vai onko kenties kyseesstä "knekt", eli Samuel olisi otettu esim verorästien takia sotapalvelukseen . Eli voisiko olla:

"Samuel Erichsson, Knekt skriven 1677, efter at erhållit afskedh ifrån Knekt tiensten numera hnt (hemmanet?)igen will wedhtaga -- hnt (hemmanet?) förmedlas till 1/2 mantal, samt till hemmanets uppsättelse 2 åhrs frij"

Eli päästyään sotapalveluksesta S.E. on hakenut kahden vuoden verovapautta ja manttaaliluvun alennusta tilan uudelleen viljelyä varten? Ilmeisesti juuri näihin vuosiin osui noilla seuduilla katovuosia ja sotaväenotto lienee ollut kovaa Skoonen sodan takia

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10224/4616/kruunu_aateli_talonpojat.pdf?sequence=3

Jernman
24.01.19, 10:58
Kyllä tekstin tulkintasi ja sen suomennos vaikuttavat oikeilta.


Kiinnostava on antamasi Helda- nettiosoite.

Pekka Hiltunen
25.01.19, 01:03
Kiinnostava on antamasi Helda- nettiosoite.
Juu. Tässähän on oikastaan perusteos Ruotsin-vallan ajan statuksesta Suomen talonpoikaan, torppariin, mäkitupalaiseen tai pummiin suhteutettuna, vaikk´ei se näitten ryhmien elämää oikeastaan osannut edes kajota, kun tuntuu kovin teoreettiselta sosiologialta...
Eleltiin siis kyläkunnittain ja DNA:n perusteella aika laiskan-pulleasti eli sukusiittoisesti. Elämä on simmoista: aina ei viitsi soutaa salmen yli tai hiihtää erämaitten poikki ilman selkeää sihtiä ja jyvää kohdillaan. Sukututkimuksen kannalta on aika vaikeaa sijoittaa mitään konkreettista sanojen sekaan, kun ollaan akateemisissa ajatusmaailmoissa eikä isomummissa.

PH