PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Vieremän Heikkiset


Taimentupa
07.01.19, 16:31
Lars Heikkinen, syntynyt 6.2.1857 Vieremällä, mutta millä kylällä ja ketkä olivat hänen vanhempansa ja oliko hänellä muita sisaruksia? Hän meni naimisiin Miina Josefiina Pasasen kanssa (6.7.1884) ja lapsiakin perheeseen syntyi, kaukaisia sukulaisia minullekin.
Lars oli renkinä Vieremän Valkiamäellä samassa talossa (Valkiamäki No 8), missä mummini äiti, Olga Maria Kumpulainen (s.16.1.1852) oli piikana.
Lars maksoi jo eläkettä Olgalle mummini siskosta, Adolfiina Kumpulaisesta (s.10.12.1880),
mutta kielsi isyytensä mummiini, Tiina Maria Kumpulaiseen (s.22.2.1884) kun Olga haastoi hänet käräjille. Todistajina isyyden puolesta oli kylän merkkihenkilöitä, mm. yksi talollinen. Käräjien päätös oli kuitenkin kielteinen.
Olga synnytti vielä tytön, Riitta Johannan (s.18.5.1891). Kaikki tytöt ovat kirkonkirjoissa äpärinä. Olga ei mennyt koskaan naimisiin, mumminikin kulkee eri dokumenteissa kylänloppulaisen tyttärenä.
Sukututkimusta teen, jotta pääsisin näiden ahkerien, elämässään heikoista lähtökohdista huolimatta, hyvin pärjänneiden tyttöjen isän jäljille ja löytäisin uusia sukulaisia.
Hiskistä olen katsonut ja siellähän näkyy vain vuoteen 1854 saakka kastetut, joten en pääse asiassani eteenpäin.

Pienetkin vihjeet ovat arvokkaita, kiitos jo etukäteen!

Pekka Sukeva
07.01.19, 18:54
Katso Iisalmen maaseurakunnan syntyneet ja kirkonkirjat. Sieltä pitäisi löytyä

Kaija Salminen
07.01.19, 19:00
Hei!

Onneksi Hiski ei ole ainoa tietolähde. Jos Hiskin tiedot päättyvät, kannattaa siirtyä Kansallisarkiston ja SSHY:n digitoituihin kirkonkirjoihin, jotka usein jatkuvat pitemmälle kuin Hiski. Kansallisarkiston Digitaaliarkiston käyttöä helpottaa Digihakemisto os. http://digihakemisto.appspot.com/ . SSHY:n tuoreimpien kirkonkirjojen avautuminen edellyttää jäsenyyttä.

Iisalmen (johon Vieremä kuului aikaisemmin) kastettuja löytyy KAn Digitaaliarkistosta vuoteen 1872 saakka. Lauri (Lars) Heikkinen näkyy täällä: http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=74019526, kolmas kaste helmikuussa. Lauri on avioton lapsi, äiti on lampuodin tytär Maria Lovisa Heikkinen, Vieremäjärven talosta nro 2. Äiti etsitään ko. talosta siirtymällä Laurin syntymäaikaan pidettyyn rippikirjaan. Se on Digihakemistossa seuraava: Rippikirjat 1851 - 1860, I Aa :19, Porokylä - Viitaa. Listasta löytyy Vieremäjärvi 2. Tässä ko. sivu (digikuva eli jakso 507, rippikirjan sivu 2457): http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=6461427
Sivulta selviää, että Maria Lovisa on syntynyt 30.10.1834 ja vanhemmat ovat Johan Heikkinen ja ELsa Brita Kettunen, vähän ylempänä syntymäaikoineen. Samalla sivulla ovat myös Juhon (Johanin) vanhemmat. Tällä systeemillä pääset etenemään taaksepäin, siksakkia kastettujen luettelon ja rippikirjojen välillä. Aviottomien lasten isien löytyminen onkin sitten kokonaan toinen ja paljon hankalampi juttu. Toivottavasti saat näillä eväillä juonesta kiinni. Onnea etsinnälle!

Yst. terv. Kaija Salosta