Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : mihin muuttaa Petter Frisk Heinävedellä
Aulanko Vesa
12.12.18, 16:32
Heinäveden Carhintaipaleelta muutta sotilaan poika Petter Frisk s.1773
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=8764473
En ole onnistunut keksimään paikaa minne menee. Mitähän tarkoittaa lyhennys paikan nimen jälkeen?
Petterin vanhemmat sotilas Matts Frisk ja Anna Lydikätär asuinpaikaksi on vihittäessä 28.12.1767 merkitty Rantasalmen Asickala. Lasten (Matts s. 1771 ja Petter) syntyessä asuinpaikka oli Carhintaipal.
Tapani Kovalaine
12.12.18, 17:55
Flyttar till Teemasaari i moderförsamling.
Katekismuksen kaavaa noudattaen: Mitä se on?
Muutti Rantasalmen emäseurakunnan alueella olevaan Teemasaaren kylään.
Aulanko Vesa
12.12.18, 18:35
hei Tapani
kiitokset taas nopeasta vastauksesta
hyvää Joulun odotusta
vesa
Terho Asikainen
14.12.18, 09:34
Kylien nimet ovat nykyisissä kartoissa Karhilantaival ja Tiemassaari.
Savolaiset diftongit ovat toisinaan tuottaneet päänvaivaa viranomaisille. Koska mainittua Rantasalmen ja Joroisten rajalla olevaa saarta on ylimuistoisista ajoista asti kutsuttu paikallisten kielessä nimellä "Tiemassuarj", jossakin vaiheessa virallisella taholla ajateltiin, että nimen kuuluisi oikeasti olla "Teemassaari", jonka savolaiset olisivat sitten viäntäneet mieleisekseen.
Kylä oli tienviitoissa ja kartoissa vielä 1970-luvulla Teemassaari. Sitten siellä asukkaat itse totesivat, että saarelle oli kyllä johtanut tie jo melko pitkään, mutta teenviljelyä alueella ei puolestaan ollut tiettävästi harrastettu.
Niinpä kylän nimi muutettiin virallisesti muotoon Tiemassaari.
terveisin Terho
Heikki Särkkä
14.12.18, 09:59
Eiköhän tuo "tie maasta saareen" ole vain kansanetymologia ja saari on aluin perin ollut Tiemasten asuttama. Nykyään Tiemanen ei enää ole käytössä oleva sukunimi, mutta muistelen joskus nähneeni sen henkikirjoissa.
Terho Asikainen
14.12.18, 11:44
Eiköhän tuo "tie maasta saareen" ole vain kansanetymologia ja saari on aluin perin ollut Tiemasten asuttama. Nykyään Tiemanen ei enää ole käytössä oleva sukunimi, mutta muistelen joskus nähneeni sen henkikirjoissa.
Tarkennan vielä, että en puhunut viestissäni kansanetymologiasta. Tuo 1980-luvulla seudulla kuulemani perustelu nimenmuutokselle oli savolaista huumoria.
Tarkistin Savon historian 1500- ja 1600-lukua koskevien osien liitteiden sukunimitaulukot: niissä ei mainita sukunimeä Tiema(i)nen. Mutta jos nimi on esiintynyt esimerkiksi Keski-Suomessa tai jossakin muualla savolaisekspansion tuloalueilla, olisikin kiinnostava kysymys, voisiko se viitata suvun alkuperään Tiemassaarella.
Rantasalmella on ymmärtääkseni paljon myös saamen kieleen palautuvia paikannimiä.
terveisin Terho
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.