PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tulkinta-apuvälineitä ortodoksisiin metrikoihin ja muihin kirkonkirjoihin


Aki Pitkäkoski
16.11.18, 21:47
Hei!

Etsin tietoa suositeltavista artikkeleista tai kirjoista ortodoksiseurakuntien metrikoiden ja muiden ortod. kirkonkirjojen tulkitsemiseen, esim. rakenne, terminologia jne. Lähinnä vähemmän kokeneelle, jotta alkaisivat avautua.
Venäjän kielen käsialaopas voisi olla myös tarpeen.

kyseleepi
--aki--

Tuula Cu
17.11.18, 09:47
Jos olet Facebookissa, siellä on ryhmä Ortodoksinen sukututkimus (toivottavasti muistan nimen ihan oikein), jossa opintojaksoja eri asiakirjojen tulkintaan. Tiedostoissa paljon apuvälineitä, tietenkin voi myös kysyä. (Tämä ryhmä on yksi syy minulle olla FB:ssa...)



Tuula Kiisken Genoksen artikkeli:

https://www.genealogia.fi/genos-old/69/69_12.htm


Tässä kirjassa pätevä osio:
https://kauppa.genealogia.fi/product/37/sukututkimus-askel-askeleelta


Oikean seurakunnan löytymiseen:

https://www.genealogia.fi/genos-old/3/3_85.htm


Uudemmissa Väinö Sointulan Sanastoissa sukututkijoille on mukana myös venäjänkielinen sukututkimussanasto.


Tuula K

Inkeri
17.11.18, 10:15
http://www.karjalansivistysseura.fi/sampo/sites/default/files/dokumentit/rippikirjat-seloste.pdf

Tässä Karjalan sivistysseuran ohjeita.

Inkeri

Aki Pitkäkoski
17.11.18, 16:03
Kiitos saamistani hyvistä vinkeistä!

Aki Pitkäkoski
17.11.18, 17:58
Aloin selata metrikoita Katiha-Karjalatietokannan opastamana, mutta en oikein päässyt niistä perille.

Esimerkiksi tietokannassa on Suojärvellä (ort.) Syntyneiden ja kastettujen luettelon mukaan Moisenvaaralla syntynyt 10.7.1911 Mihail Makkonen, kastepäivä 1.8.1911. Tietokannan mukaan tieto pitäisi löytyä kastetuista sivulta 9 ja riviltä 7.
https://katiha.xamk.fi/View.action?item=1053S19110005924&register=SY&ref=results

Kun katson mielestäni oikeasta kirjasta sivulta 9, on siellä ihan jotain muuta.
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=4113535

Millä periaatteella voin Katihan avulla paikallistaa vastaavaan kuvan Kansallisarkiston digitoiduissa?

--aki--

Juha
17.11.18, 18:06
Onko sitten kasteilmoitukset eri asia? Kun niitä ei pääse näkemään vaikka ne Digitaaliarkistossa ovatkin. Eli tuo sivu taitanee tarkoittaa ao. luetteloa


Juha

Inkeri
17.11.18, 20:00
Mainitsemasi "löytämisongelma" saattaa johtua siitä että Katiha on käyttänyt kirjauksissan Suojärven ort. srk:n kirkonkirjojen suomennosta eikä alkuperäisiä kirjoja.

Inkeri

Tuula Cu
18.11.18, 10:44
Oikeaan kuvaan diginarcissa pääset seuraamalla kastettujen (metrikoiden ekana, sitten tulevat vihkimiset ja hautaukset) kuukausia. Sitten kun olet löytänyt oikean kuukauden, jatkat eteenpäin etsimällä oikeannimistä lasta.
Joskus lapsi on kastettu parikin kuukautta myöhemmin (perhe asunut saloilla ja pitkä matka kirkkoon). Syntymäaika on joskus merkitty vain numeroilla, toinen poikittain merkitty on kastepäivä.

Etsimäsi Mihail löytyy tästä, poika numero 55
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=4113559

Kun olet tavaillut nämä tiedot (Katihassa ei ole valitettavasti kummeja mukana, tässä kummina Moisenvaaran talollinen Vasilii Simeonov Koivunen), siirry rippikirjaan. Etsi oikea vuosi ja (toivottavasti) aakkosjärjestyksessä oleva kylä, jossa ovat ensin järjestyksessä talolliset, sitten populit eli tilattomat. Joskus populiksi määritelty löytyykin isomman perheen yhteydestä talollisista ja joskus talolliseksi määritelty löytyy populeista, tämä vaihtelee. On siis katsottava koko kylä ja löydettävä oikeat vanhemmat.

Vuoden 1912 rippikirjan Moisenvaarassa onkin monta Makkos-ruokakuntaa, toinen on Mihailin perhe ja Mihail on mies numero 936.
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=4059098
Edellistä, ekana olevaa ruokakuntaa johtaa leski Ilarion Nikitanpoika, mahdollisesti on Mihailin isän Vasilin veli?

Katihan kanssa löytää suuntaa, mutta jos on käytetty käännöksiä, harmi kyllä sivut johtavat vääriin paikkoihin. Varo kuitenkin etunimistä ja isännimistä päättelyä, sillä samannimisiä on paljon ja sukunimiä ei aina mainita... Välillä kannattaa katsella myös henkikirjoja, joissa on paikoin hyvin samat henkilöt, joskus taas ei.


Tuula K

Aki Pitkäkoski
21.11.18, 14:05
Iso kiitos sinulle Tuula neuvoista! Näillä pääsenkin jo hyvään alkuun.

--aki--