PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Lars Olofsson Ångerman till Pahkavuori


Auhele
10.10.18, 20:36
Uskelan kirkkopitäjän vuoden 1634 henkikirjojen mukaan aateliston yhdeksästä säteristä ainoastaan kolmea, Kärkän, Närvelän ja Pahkavuoren säteriä asui herrasväki itse (tieto kirjasta ”Joki yhdisti ihmiset”). Pahkavuoren säterin oli näihin aikoihin saanut haltuunsa Pohjan Sjösängistä kotoisin oleva ratsumies Lars Olofsson Ångerman.

Esiäitien polkua seuratessani olen joutunut parissa kohtaa turvautumaan päättelyyn, joten voin olla eksynyt matkalla, mutta tällä hetkellä olen päätynyt Lars Olofsson Ångermanin tuntemattomaan vaimoon. Tietääkö kukaan Larsin vaimon nimeä? Larsin ja Pahkavuoren asiat siis kiinnostavat, kuten Pahkavuoren arvoitus: mitä kautta Pahkavuoren säteri päätyi Lars Olofsson Ångermanille?
http://sukututkijanloppuvuosi.blogspot.com/2010/03/pahkvuoren-arvoitus.html

Salon kirkon inventaariokirjan mukaan Wälbördigs Lars Olofsson Ångerman till Pahkawåri toimi kirkon esimiehenä (föreståndare) vuosina 1635-52. Vuonna 1650 Lars Olofsson till Pahkawåri lahjoitti kirjoja Salon kirkolle edesmenneen poikansa Johan Larssonin muistoksi.
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=9739770
Jo aikaisemmin Lars oli lahjoittanut kirkolle uuden oven, tinakannun ja tinalautasen.

Olen silmäillyt Halikon käräjäpöytäkirjoja Larsin nimeä etsien, ja sen verran olen saanut selville, että Lars on ollut elossa ainakin vielä vuonna 1653, mutta vuonna 1657 mainitaan jo kuolleeksi.

Jos Larsin vaimo on edelleen tuntematon, niin vuoden 1637 Sauvon talvikäräjiltä ehkä löytyy johtolanka. Kuvasta 246 alkavassa jutussa oikeutta hakee Lars Olofsson till Pachworij
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3786187
ja seuraavalla sivulla jutun loppupuolella lukee ”Lars Olofssons hus Mor bror Hans Eskelsson”
(Lars Olofssonin vaimon äidin veli Hans Eskelsson).
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3786188

Henrik Impola kertoo kirjassaan ”Frälset och dess rusttjänst i Finland på 1500-talet”, että Eskil Krämerillä ja Anna Christersdotterilla (hustru Anna till Pahkavuori) oli ainakin kaksi lasta: poika Hans Eskilsson, joka omisti Pahkavuoren säterin vuonna 1600, ja tytär Kerstin Eskilsdotter, joka peri Pahkavuoren ja Kaukelman veljensä jälkeen, ja oli naimisissa ensin vouti Sven Bertilssonin kanssa ja sitten Jacob Hansson Silfverpatronin kanssa. Kerstinin ja Jacobin jälkeen Pahkavuori ja Kaukelma siirtyivät Lars Olofsson Ångermanin haltuun noin vuonna 1634.

Mitä mieltä olette, onko Sauvon käräjillä mainittu Lars Olofssonin vaimon eno Hans Eskelsson sama kuin Hans Eskilsson Krämer? Ja olisiko Hansilla ja Kerstinillä voinut ollut pikkusisko, jonka tytär olisi perinyt Pahkavuoren?

Terveisin
Auhele

Aimo
10.10.18, 21:55
Gabriel Anrep ilmoittaa Lars Olofsson Ångermanin puolison olevan Margaretha Claesdr till Packvuori, jonka vanhemmat Claes Christersson Jägerhorn till Spurila ja Anna Johansdotter (Stålarm).

http://runeberg.org/anrep/2/0397.html

En minäkään asialle mitään muuta lähdettä tiedä. Onko tämä osoitettu paikkansapitämättömäksi vai muuten vain epäluotettavaksi ?

Aimo

Auhele
11.10.18, 17:05
Hei! Kiitos vastauksesta! Hienoa, että löytyi vaimon nimi, josta jatkaa ihmettelyjä. Jos Lars oli Margaretan toinen mies, niin varmaan Larsillakin oli aikaisempi vaimo, jonka enon nimi oli Hans Eskilsson. Ehkä tätä enoa pitääkin etsiä ennemmin Pohjan suunnalta.


t. Auhele