PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Lägrad


ehjelt
30.09.18, 19:43
Hei

Jos aviottomana syntyneen äidin kohdalla rippikirjassa lukee lägrad, niin poikkeavatko äidille lankeavat seuraamukset jotenkin verrattuna siihen, että merkintä olisi salavuoteus tai huoruus? Lägrad-tapauksissa en ole huomannut mitään merkintää ripittäytymisestä tai synninpäästöstä. Onko mahdollista, että lägrad-naisen ei katsottu tehneen syntiä vaan hänen olleen väkivallan kohteena vastoin omaa tahtoaan?

Tällä on sikäli merkitystä, että minulla on aihetta olettaa, että lägrad-merkinnän tehnyt pappi on itse ollut aviottoman lapsen isä. Hän oli lasta tehtäessä vielä poikamies, mutta jos merkintänä olisi ollut salavuoteus, niin pappi olisi joutunut suorittamaan synninpäästön lapsen äidille koko seurakunnan edessä ja eturivissä olisi istunut papin muutama viikko aikaisemmin vihitty puoliso.

ehjelt
12.10.18, 19:55
Kommentteja odotellessa löysin tällaisen selityksen. Se antaa ymmärtää, että ainakin laissa lägrad -naisia kohdeltiin lievemmin kuin salavuoteuteen syyllistyneitä.

I lagen stod det också bland annat att den ”lägrade kvinnan” inte fick utmärkas som mindre ärlig, att föräldrar och husbondfolk skulle såväl dölja kvinnans tillstånd som ta vård om henne fram till förlossningen och att ingen skillnad fick göras mellan äkta och oäkta barn vid dopet.