PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Aatelinen teki serkkunsa kanssa lapsen onko harvinaista?


SukuniTutkija
22.09.18, 16:25
Karin Eriksdotter (Bielke) 1500-luku.
Yksi tuohon aikaan elänyt Karin Eriksdotter on ollut Lars Mattson Teit miehen kanssa naimisissa. Toinen Karin Eriksdotter oli Erik Erikson Bielken sisko, josta löytyy tietoa Bielke aatelistauluista. On outoa että tuon nuoremman Karinin taustaa ei mukamas tiedettäisi.

Kuka Karin Eriksdotter on Lauri Matinpojna kanssa naimisissa?

Minun tietojen perusteella, tuon Karinin Erik isä, on ollut aviottomassa suhteessa serkkunsa kanssa. Äiti on joku tuon Bielke perheen tyttäristä.
Kuva.1/4 http://aijaa.com/Amjz09
Kuva.2/4 http://aijaa.com/QzJBxM
Kuva.3/4 http://aijaa.com/0HJZbX
Kuva.4/4 http://aijaa.com/vyedLa
(http://aijaa.com/vyedLa)
Se on myös liian läheinen sukulaissuhde ja sen takia Erikin vaimoa ei mainita edes aatelistaulussa.
Voi olla että he ei ollut naimisissa, joten Erikin vaimon nimeä ei löydy senkään tähden Bielke suvun aatelistaulusta.
https://www.adelsvapen.com/genealogi/Bielke_af_%C3%85ker%C3%B6_nr_8#TAB_19
(https://www.adelsvapen.com/genealogi/Bielke_af_Åkerö_nr_8#TAB_19)
Jostain Ruotsin valtionarkistosta, aikalaiskirjoituksista, voi vielä löytyä tietoa Bielke suvun tuosta kohdasta. Kun kaikki Bielke suvun tuon ajan paperit lukee läpi. Linkit tähän aloitukseen on vuodelta 2009 ja aloituksen tiedot eivät ole päivitetty, tarkennettu ja korjattu.

Jos korkeassa aatelisarvossa oleva nainen on ottanut puolisoksi alempisäätyisen papin niin, nainen ja hänen jälkeläiset on menettänyt korkean aatelisarvon, nimen ja säädyn. Karinin äiti (katso aijaa linkin kuvat, Karinin äiti on joku perheen tyttäristä) ja Karin ei perinyt Bielke nimeä, koska Teit ei ollut kaikkein ylhäisintä aatelista sukua. Liian läheinen sukulaissuhde on haluttu salata.

Vaikka Teit miehet olivat Kustaa Vaasan poikien kotiopettajia ja asuivat Kustaa Vaasan luona.

Lars Mattsson Teitin puoliso on Karin Eriksdotter. https://www.adelsvapen.com/genealogi/Teet_nr_550
Heidän poika Jacob Teit kertoo avunpyyntö kirjeessä Vapaaherra Hogenskild Bielkelle että hänen on äitinsä äidin äiti on samaa sukua kuin Vapaaherra Hogenskild Bielke.

Toisella on suora isälinja ja toisella on suora äitilinja, jossa muutaman sukupolvi taaksepäin yhdistyy henkilöiden yhteiset esivanhemmat (katso kuvat aijaa linkeistä).

A.G.Ahlqvistin tiedonantoon (Hist.Bibliot. 1877, s. 146) Jaakko Teitin kirjeistä Vapaaherra Hogenskild Bielkelle, ja tekee selkoa kirjeen sisällyksestä:

- Teitti: "Vaikka minä mies parka olen köyhä, kurja ja viheliäinen ja köyhistä vanhemmista lähtenyt, ovatpa ne kuitenkin kunnialliselta vuoteelta syntyneet aviosäädyssä, ja äitini-äidin äiti lähtenyt samasta suvusta ja syntyperästä, kuin Teidän ankaruutenne on lähtenyt isän kannalta."

Jaakko Teitti on kirjoittanut kirjeensä tilanteessa, jossa hän itse on oikeudessa ja ”anoo nöyrillä lauseparsilla Vapaaherra Hogenskild’in suosiota”.

Olisi uhkarohkeaa ja röyhkeää vedota näinkin täsmennettyyn ja jotenkin läheiseen sukulaisuussuhteeseen, jollei sellaista olisi. Teitti (jatkaa myöhemmin kiittäen Jumalaa siitä): ”että oikeus vielä on olemassa ja että minä mies parka hyvillä syillä osoitin itseni (kunnian ohessa) samasta suvusta alkuni saaneen äitini kannalta”

SukuniTutkija
22.09.18, 16:28
Vuoden 2009 vanhassa keskustelussa on vanhentunutta ja väärää tietoa.
Siinä on väitetty että Teit suku olisi ollut mitätöntä rälssiä ei pidä paikkansa. Tuohon asemaan Teit on päässyt koska he olivat läheistä sukua kuninkaallisille (katso aijaa kuvat).

Teit sukua asui Kustaa Vaasan luona ja Teit suvun mies oli Erikin ja Juhanan kotiopettajana. Siis todella lähellä valtaapitäviä, aivan Ruotsin kuninkaiden ja valtiojohtajien arjessa ja syömässä heidän ruokapöydässä.

Ruotsin kuningas Kustaa Vaasalla ja hänen pojilla ollut luottamus Jacob Teittiin koska hän on tehnyt merkittävän valitusluettelon aatelisten ja ylhäisten väärikäytöksistä.
Myös Jacob on ollut vartioimassa vangittua kuningasta ja saatamassa leski kuningatarta Suomen puolelle.

Miten Teit sukua on ollut tekemisissä Ruotsin kuningas Kustaa Vaasan ja hänen poikiensa kanssa?

….....Esim.1.....
Jacob (Jaakko) Laurinpoika Teit Suoritti 1554-57 merkittävän valitusluettelon aatelisten ja ylhäisten väärinkäytöistä (Suomen puolella).

Jacob Teitin valitusluettelo mikä on säilynyt Ruotsin Kuninkaallisessa kamariarkistossa , on maamme 1500-luvun olojen ja jopa sukututkimuksenkin tärkeimpiä lähteitä.

- Jacob kuului Eerik XIV mahtavan suojelijan , Yrjänä Pietarin pojan kannattajiin ja oli jäsenenä ns. kuninkaan lautakunnassa 1563-68.

- Jacob oli Tukholman kuninkaan kamarissa, kirjuri, kuninkaallinen sihteeri.

- Jacob vartioi Tukholman linnassa ex-kuningas Juhana Herttuaa.

- Minä vuonna Jacob on tuon köyhyys avunpyyntö kirjeen lähettänyt? Ilmeisesti vankeuden jälkeen kun on ollut kotiarestissa.
Erik XIV kukistuttua 1568 Jaakko Teit joutui uuden hallituksen pidättämäksi ja vankeuteen Tukholmassa, mutta pääsi viimein 1571 vapaaksi ja oleskeli sitten valvonnan alaisena Suomessa Turussa, Porissa ja Raumalla.

Voi olla että miehellä on ollut huono taloudellinen tilanne 1571 ja sen jälkeen. Mutta hänet mainitaan useissa eri tuomarin kirjurin töissä tuon vankeuden jälkeen. Jacob kuoli ruttoon 1588 ja on haudattu Turun kirkkopihan multiin (tuomiokirkon?).

- Jacob oli saattamassa kuningas Erik XIV lesken Kaarina Maunontyttären Ruotsista Suomeen 1577, Turun linnasta 22.6.1577 Kangasalalle, Liuksialana kartanoon.

......Esim.2......
Andreas (Antti) Laurinpoika Teit (Jacobin veli), kirkkoherra, rovasti, laivanvarustaja. Hän osallistui 1560 kuningas Juhana Herttuan Englannin matkalle. Kun Juhana Herttua kävi siellä veljensä kuningas Erik XIV:n (1560-1567) edusmiehenä kosimassa Maria Stuartia (tosin huonolla tuloksella).

.....Esim.3.....
Mårten (Martti) Matinpoika Teit (Lauri Matinpojan veli ja Jacobin ja Andreaksen setä) Hän oli 1541 Kustaa Vaasan poikien kotiopettaja. Hän asui Juhana Herttuan luona, jolle hän opetti myös suomenkieltä.

SukuniTutkija
22.09.18, 16:29
On väitetty että Bielke suvulla ei ole ollut yhteyttä Suomen puolelle.
Se on väärää ja virheellistä tietoa edes väittää että Bielke suvulla ei ole ollut yhteyttä Suomen puolelle.

Bielken kartanoita ja tiloja ja Bielke sukua Suomen puolella.

1544 Tytär Anna Klemetintytär Hogenskild. Niilo Pietarinpoika Bielke ja toinen avioliitto, poika Hogenskild Bielke (HLTH1 sivu 722).
1549 Lahisten (ja samalla Rautajärven) kartanon omistaja
1549-90 Anna Hogenskild, valtaneuvos Nils Bielken leski. (SKS).
1587 Hogenskildille lisää 4 rälssiä, joista yksi oli Rautajärvi. Kyliä Kohijoki, Ämmäis, Vahdermetsä. Luopioisissa 11 taloa. (AM-A).

Lähde; Rautajärven ja Kantolan kartanoiden historiaa http://www.sukuvika.fi/kartanot.php

SukuniTutkija
22.09.18, 16:30
Miten Lauri Matinpoika Teit ja hänen jälkeläiset voisi avioitua aatelistaustaisen kanssa. Jos Laurin Matinpoijan esivanhemmat ja Teitin suku olisi ollut aivan aateliton ja köyhä suku?

Venäläisiä vastaan käymien sotien takia varmaan Suomen puolella eläneet Teit suvun miehet ja muut Suomen puolella eläneet aateliset, on menettänyt maitaan ja omaisuutta venäläisiä vastaan käytyjen sotien takia (katso Teittinen sukuseuran kirja). Toisin kuin Bielke suvun varakkaat jäsenet Ruotsin puolella.

Vaikka aatelisella Teit suvulla oli jossain vaiheessa kartano ja maata niin. Teit suvun köyhyys on ilmeinen kun vertaa Ruotsin puoleiseen Bielke suvun haaraan. Joilla taas on ollut linnoja ja joidenka jälkeläisistä ja esivanhemmista löytyy googlaamalla kuninkaallisia. Joidenka sukupuut vielä löytyy ja jotka ovat jääneet myös historian kirjoihin.

Katso Lauri Matinpojan lasten puolisoiden sukuja. Löytyy ylhäisiä ja aatelista sukua. Heidän keskuudessa oli miehiä joista tuli pappeja, joissa on myös alenevaa säätyläiskiertoa.

–--Teitin vaimo.1 Karin Eriksdotter
lapset:
1. Antti Laurinpoika Teit puoliso: Slang (?)
1. Olli Laurinpoika puoliso: N.N.
1. Jaakko Laurinpoika puoliso: Elin Laurintytär (isä: Tukholmalainen porvari) 1. Malin Laurintytär puoliso: N.N.
1. Inkeri Laurintytär puoliso: Lydik Niilonpoika Jägerhorn af Härtonäs, Porvoon Kuninkaankartano kirjuri 1558, muonamestarina 1578, läänin Vouti 1578-84, k. Porvoossa läänissä 1588.

–--Teitin vaimo.2 Margaretha Hansdotter
lapset:
2. Pentti Laurinpoika puoliso: N.N.
2. Dordi Laurintytär puoliso: Henrik Hannunpoika Ekelöf, kirkkoherra, nimismies
2. Martti Laurinpoika puoliso.1: Anna Perttelintytär puoliso.
2: N.N. 2. Melker Laurinpoika puoliso: N.N.
2. Anna Laurintytär
puoliso.1: Enevaldus Sigfridi Borgstadius, kirkkoherra, koulumestari
puoliso.2: Tönnes Nyland, porvari, pormestari Viipurissa, Viipurin suurin ”importööri”.
2. Katarina Laurintytär puoliso: Jöns Matinpoika Iivanainen (Teetgren nr:557), pappi, kirkkoherra,

---Teitin vaimo.3 Margareta Perssdotter
lapset: ?

SukuniTutkija
22.09.18, 16:45
Kuninkaallistaustainen Karin Eriksdotter Bielke nai alempaan säätyyn kuuluvan, aatelistaustaisen papin, huovien päällikön Matti Laurinpoika Teitin. Julmaa kertoa mutta kuka ylhäisaatelinen kuningas sukutaustainen olisi halunnut puolisoksi Karinin, kun aikalaiset tiesivät Karinin isä ja äitilinjasta (molemmista linja Bielke sukuun). Papistoon kuuluva ja aatelistaustainen Teit kuitenkin avioitui Karinin kanssa.

Kuningas Juhana III vaimo Gunilla Bielke oli silloin kuningatar (Drottning Gunilla av Sverige 1568-1597) kun Teit suvulla oli ongelmia Vasa suvun poikien valtataistelussa.
Gunilla Johansdotter (Bielke af Åkerö), född 25 juni 1568, död 25 juni 1597, var Sveriges drottning mellan 1585 och 1592

https://www.geni.com/people/Gunilla-Bielke-Queen-of-Sweden/6000000000699070330
https://fi.wikipedia.org/wiki/Gunilla_Bielke (https://fi.wikipedia.org/wiki/Gunilla_Bielke)
https://sv.wikipedia.org/wiki/Gunilla_Bielke
https://en.wikipedia.org/wiki/Gunilla_Bielke

Kaikki Teit sukuun kuuluvat ei silloin ollut kuningas Juhanan tai Gunilla Bielken suosiossa. Jacobin velipuoli: Pentti Laurinpoika Teit (Bengt Larsson Teit).
Piti Upplannassa palopuheita kuningas Juhana III vastaan. Tuomittiin kuolemaan mestauksella v. 1563. Jaakko Teit kirjoitti: "Minun köyhän veljeni kaula sahattiin".
https://www.geni.com/people/Bengt-Teit/6000000005436673177?through=6000000005436673029

Vasa suvun riidoissa mestattiin myös Hogenskild Bielke (1538–1605).
Hän yritti toimia välittäjänä myös Sigismundin ja Kaarle-herttuan riidassa, mutta herttuan voitettua hän joutui vuonna 1600 syytetyksi Linköpingin valtiopäivillä, jossa hänen veljensä Ture mestattiin ja Klaus sai armahduksen.

Bielke jäi ensin vankeuteen mutta hänet kuitenkin mestattiin 1605 uusien todisteiden perusteella.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Hogenskild_Bielke

…............................................... ........
Miksi avioliitossa olleet Matinpoika Teit ja Karin Eriksdotterin avioliitosta ei ole tietoa vaikka Jacob kertoo heidän olleen avioliitossa? Missä tiedot voivat olla? Kuningas Juhana III vaimo Gunilla Bielken aikana mestattiin Teit sukua ja myös Hogenskild Bielke.

…............................................... .........
Kuningatar Gunilla Bielken isän isä Axel Erikson, on Erik Eriksonin (Karinin isä) veli.
https://www.adelsvapen.com/genealogi/Bielke_af_%C3%85ker%C3%B6_nr_8 (https://www.adelsvapen.com/genealogi/Bielke_af_Åkerö_nr_8)
https://www.adelsvapen.com/genealogi/Bielke_af_%C3%85ker%C3%B6_nr_8#TAB_19 (https://www.adelsvapen.com/genealogi/Bielke_af_Åkerö_nr_8#TAB_19)
https://www.adelsvapen.com/genealogi/Bielke_af_%C3%85ker%C3%B6_nr_8#TAB_21 (https://www.adelsvapen.com/genealogi/Bielke_af_Åkerö_nr_8#TAB_21)

Jaakko Teit vain anoo lähäiseltä serkultaan suosiota ja apua koska molemmat sukua toisilleen ja ovat olleet sotkeuneita Vaasa suvun poikein valtataisteluun.

Sen tähden mitä Jaakolle on käynyt Jaakko vielä siis...
”anoo nöyrillä lauseparsilla herra Hogenskild Bielken suosiota”

(hän anoo serkkunsa suosiota, joka on asunut Suomessa joka on Jaakolle sukua äidin isän isän kautta ja Karin äidin kautta).

Hogenskildin ja Jaakon yhteinen esiisä on Ture Turensson Bielke s.1425 k.1489.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Hogenskild_Bielke
https://sv.wikipedia.org/wiki/Hogenskild_Bielke
https://en.wikipedia.org/wiki/Hogenskild_Bielke
Bielke nr:8 Tab.25
https://www.adelsvapen.com/genealogi/Bielke_af_%C3%85ker%C3%B6_nr_8#TAB_25 (https://www.adelsvapen.com/genealogi/Bielke_af_Åkerö_nr_8#TAB_25)

TapioV
22.09.18, 20:48
On väitetty että Bielke suvulla ei ole ollut yhteyttä Suomen puolelle.
Se on väärää ja virheellistä tietoa edes väittää että Bielke suvulla ei ole ollut yhteyttä Suomen puolelle.

Bielken kartanoita ja tiloja ja Bielke sukua Suomen puolella.

1544 Tytär Anna Klemetintytär Hogenskild. Niilo Pietarinpoika Bielke ja toinen avioliitto, poika Hogenskild Bielke (HLTH1 sivu 722).
1549 Lahisten (ja samalla Rautajärven) kartanon omistaja
1549-90 Anna Hogenskild, valtaneuvos Nils Bielken leski. (SKS).
1587 Hogenskildille lisää 4 rälssiä, joista yksi oli Rautajärvi. Kyliä Kohijoki, Ämmäis, Vahdermetsä. Luopioisissa 11 taloa. (AM-A).

Lähde; Rautajärven ja Kantolan kartanoiden historiaa http://www.sukuvika.fi/kartanot.php


Tässä Teittejä koskevassa sarjassa levitetään virheellistä tietoa. Bielke-suvulla ei ollut maata Suomessa ennen kuin ritari Henrik Bitzin leski Anna Hansintytär Tott meni naimisiin Klemet Hogemskildin kanssa. Hogenskild Bjelken laaja maaomaisuus oli tullut hänelle Bitzien kautta Tavast-suvulta. Toinen virhetieto: Henrik Hansinpoika Ekelöf ei ollut kirkkoherra. Kyllä voudit pitivät tarkan eron aateloidun suvun jäsenen ja pappissäädyn jäsenen välillä. Lisäksi on tarpeetonta spekuloida Teittien yhteyksistä kuninkaisiin. Hoviin yhteys syntyi Kustaa Vaasan aikana, kun kuningas kutsui Martinus Teetin poikiensa kotiopettajaksi. Hänen ansiostaan muutkin Teitit pääsivät palvelemaan kuningasta. Teitit eivät tarkasti ottaen olleet lainkaan rälssiin kuuluvia. Heillä ei ollut hallussaan rälssimaata. Mats Jönsinpojan vaimo oli kyllä kotoisin Sarvilahdesta (Creutz), mutta hän ei saanut perinnönjaossa rälssimaata vaan veromaata. Creutzien vaakunan muunnosta he tosin käyttivät. Miten lie Jaakko Teitin sukulaisuuskin Ruotsin ylhäisaatelisiin. Uskallan epäillä.
T.V.

Timo W
23.09.18, 07:51
Gunilla Bese s.n 1473-75


https://fi.wikipedia.org/wiki/Gunilla_Bese


http://genealogics.org/getperson.php?personID=I00487414&tree=LEO



TEIT, Jakob
 s.n 1520

http://www.blf.fi/artikel.php?id=3805

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jaakko_Teitti


Väitetty Karin Eriksdotter Bielke Ajallisesti ei sovi tähän kuvioon.


Erik Eriksson, till Benhamra. Täytynyt syntyä 1500 luvun jälkeen.

https://www.adelsvapen.com/genealogi/Bielke_af_%C3%85ker%C3%B6_nr_8#TAB_19

SukuniTutkija
23.09.18, 10:02
1. Tässä Teittejä koskevassa sarjassa levitetään virheellistä tietoa.
2. Bielke-suvulla ei ollut maata Suomessa ennen kuin ritari Henrik Bitzin leski Anna Hansintytär Tott meni naimisiin Klemet Hogemskildin kanssa. Hogenskild Bjelken laaja maaomaisuus oli tullut hänelle Bitzien kautta Tavast-suvulta.
3. Toinen virhetieto: Henrik Hansinpoika Ekelöf ei ollut kirkkoherra.
4. Kyllä voudit pitivät tarkan eron aateloidun suvun jäsenen ja pappissäädyn jäsenen välillä.
5. Lisäksi on tarpeetonta spekuloida Teittien yhteyksistä kuninkaisiin. Hoviin yhteys syntyi Kustaa Vaasan aikana, kun kuningas kutsui Martinus Teetin poikiensa kotiopettajaksi. Hänen ansiostaan muutkin Teitit pääsivät palvelemaan kuningasta.
6. Teitit eivät tarkasti ottaen olleet lainkaan rälssiin kuuluvia. Heillä ei ollut hallussaan rälssimaata. Mats Jönsinpojan vaimo oli kyllä kotoisin Sarvilahdesta (Creutz), mutta hän ei saanut perinnönjaossa rälssimaata vaan veromaata.
7. Creutzien vaakunan muunnosta he tosin käyttivät.
8. Miten lie Jaakko Teitin sukulaisuuskin Ruotsin ylhäisaatelisiin. Uskallan epäillä.

T.V.


Hei Tapio V
Kiitos kommentista ja mielipiteistäsi.

1. Tässä aloituksessa ei leivitetä virheellistä tietoa. Ei ainakaan tarkoituksen hakuisesti.

2. En ole kirjoituksessa edes väittänyt että Bielke suvulla olisi ollut maata Suomen puolella vuosia, useita vuosia tai vuosikymmeniä.
Kyse on siitä että on virheellistä ja väärää tietoa väittää että Ruotsin ylhäisaatelisella Bielke suvulla ja Hogenskild Nilsson Bielkellä, ei olisi ollut yhteyttä Suomen puolelle. Kuten muutamien sukututkijoiden toimesta on tännekin sivulle kirjoitettu. Tuon saman yhteyden Suomen puolelle he olisi löytänyt jos he olisi viittynyt hiukan tuota kohtaa tutkia.

- Gunilla Bese (n. 1475 (https://fi.wikipedia.org/wiki/1475) – 1552 (https://fi.wikipedia.org/wiki/1552) tai 1553 (https://fi.wikipedia.org/wiki/1553) Benhamra, Vadan pitäjä, Ruotsi (https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruotsi)) oli Viipurin linnanpäällikkö (https://fi.wikipedia.org/wiki/Viipurin_linnalääni) 1511-1513.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Gunilla_Bese
Besen vanhemmat olivat valtaneuvos (https://fi.wikipedia.org/wiki/Valtaneuvos) Juhana Bese ja Karin Gädda. Hän saapui Viipuriin (https://fi.wikipedia.org/wiki/Viipuri) 1499 miehensä Eerik Tuurenpoika Bielken (https://fi.wikipedia.org/wiki/Eerik_Tuurenpoika_Bielke) mukana, joka oli saanut läänityksekseen Viipurin ja Savonlinnan. Bielken kuoltua 1511 Bese toimi linnanpäälllikkönä tilanteessa, jossa venäläiset olivat uhanneet rikkoa 1510 solmitun välirauhan. Bese ryhtyi omatoimisesti rauhanneuvotteluihin ja sodan uhka väistyi. Kun Ruotsin valtaneuvostossa (https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruotsin_valtaneuvosto) valtaa pitänyt puolue päätti antaa Bielken läänitykset Niilo Bonpoika Gripille, lastensa etua valvonut Bese kieltäytyi päästämästä tätä Viipuriin. Kirjeenvaihto Hämeenlinnassa (https://fi.wikipedia.org/wiki/Hämeenlinna) oleskelleen Sten Sturen (https://fi.wikipedia.org/wiki/Sten_Sture_nuorempi) kanssa johti siihen, että Bese sai pitää läänityksensä vuoteen 1513, jolloin hän luovutti ne vävylleen Tönne Erikinpoika Tottille (https://fi.wikipedia.org/wiki/Tönne_Erikinpoika_Tott), saatuaan vastineeksi muita läänityksiä Ruotsista.

- Hogenskild Nilsson Bielken äiti Anna Clemensdotter Hogenskild till Hedensön esivanhempia on asunut Suomen puolella.
isä: Clements Hogenskild til Åkero (Ruotsissa Åkero samaa seutua missä asui Bielke till Åkero?)
äiti: Anna Hansdotter Tott (kutsumanimi ruotsissa ”Finska Anna”).
https://sv.wikipedia.org/wiki/Anna_Hogenskild
https://en.wikipedia.org/wiki/Anna_Hogenskild

3. Dordi Lauritytär Teit ja Henrikki Hannunpoika Ekelöf perheestä kertoo Teittinen sukuseuran kirja, taulussa 818 sivu.357. Kirkkoherrana Ekelöf oli Sipoossa nimellä Henricus Hansson v.1579-90. En ala tuota kohtaa tarkemmin tutkimaan ja komentoimaan. Menee ohi aloitus aiheen.

4. Vaikka on ollut eri säätyjä niin voudit eivät ole päättäneet kehen ihmiset rakastuu, kenen kanssa ovat avioituneet tai keiden kanssa aateliset on tehneet aviottomia lehtolapsia. Säätynsä ja erikoisoikeudet aateliset ovat menettäneet, mutta suku on jatkunut vaikka heidän jälkeläisten nimiä ei ole enään aateliskirjoissa mainita, nimiä ei mainita, ei ole koska eivät ole aatelisia. Ei lapsia tai aatelisia ole sen tähden olla systemaattisesti tapettu jos ovat väärä säätyiset teheeneet keskenään lapsia, tai jopa avioituneet keskenään. Suvun nimi voi lähteä, mutta henki voi säilyä ja jälkeläisten kautta suku jatkua.


5. Teit suku oli palvellut Ruotsin kuninkaita jo Birger jaarlin ristiretkistä lähtien (katso liite.1).
Se jatkui Kustaa Vaasan aikana. Lue Teit suvun sukutaulut 1-7 sivut 36-42. Papit oli kotiopettajia Kustaa Vaasan lapsille. Ei silloin osanut lukea kirjoittaa ja laskea muut kuin ylhäiset ja aateliset ja porvarit.

6. Teittisten sukuseura v.2017 kirjassa taulussa.6 sivu 39 kerrotaan että Laurin Matinpoika Teit oli rälssimies. Teit suvulla on ollut maa omaisuutta (katso liite.1).

7. Teit suvulla on ollut sukuvaakunta käytössä jo ennen Suomenniemen ristiretki aikaa.
(katso liite.1). Tuohon kertomasi kohtaan tuli sukuvaakunta vasta 1600-luvun puolella.

8. Sukulaisuus yhteys käy ilmi Jaakko Teitin aikalaiskirjeestä, Hogenskild Nilsson Bielkelle, toisella oli suora isälinja ja toisella suora äitilinja, yhteisiin esivanhempiin.

ps. Karinin äiti on mahdollisesti joku Peder Turesson Bielken tyttäristä, Barbo, Ingegerd, tai Ursula. Bielke taulusta.23. Perheen lapsista voi etsiä tarkempaa tietoa suvun papereista, Ruotsin arkistosta. On outoa että heistä aatelistauluissa ei jatku suku, "ei jatkuisi" ylhäisaatelinen suku?
https://www.adelsvapen.com/genealogi/Bielke_af_%C3%85ker%C3%B6_nr_8#TAB_23

Teit sukuseuran vuoden 2017 kirjan taulut 1-7

sivu.36
https://aijaa.com/YqpIml
sivu.37
https://aijaa.com/NA2xpj
sivu.38
https://aijaa.com/4RIIaZ
sivu.39
https://aijaa.com/B8PxCF
sivu.40
https://aijaa.com/cHuUqB
sivu.41
https://aijaa.com/Xy0YWW
sivu.42
https://aijaa.com/Vab6sX

Sukukirjan liite.1
kuva 1/2
https://aijaa.com/O8dtYv
kuva 2/2
https://aijaa.com/kMkhsR

Pekka Hiltunen
03.10.18, 11:33
Tässä on Jully Ramsayn näkemys kysymyksestä:
"Lars Mattsson Teit (tab . III) . Frälseman i Tetom 1555 . Höfvidsman för en fana knektar; d. 1571, stupade under ett ryskt infall, då äfven hans gård blef sköflad. - Gift 1:o med Karin Eriksdotter, som, enligt sonen Jakob Teits uppgift, genom sin mormor var befryndad med Hogenskild Bjelke (3) ; - 2:o med Margareta Hansdotter ; - 3:o med Margareta Persdotter, i hennes 3:e gifte (4)."
----
"Källor : (1) J. W. Ruuth. Suom . rälss. sinet. - (2) Hedengren.
Malmgård . - (3) Yrjö-Koskinen. Hist . Ark. VI.
Jaakko Teitti . - (4) Hist . Ark. X111 ."
---------------------------------------------------------------------------
Minä olen jostain poiminut tiedostooni sen, että Lars Mattsson olisi ollut nimismies ja krouvari (nimismiehentalo kun usein toimi kestikievarina). Lars Mattssonin Creutz-sukuinen äiti ei kai siis tehnyt hänestä itsestään sentään rälssimiestä.

Jaakko Teitti taisi olla ensimmäisestä aviosta mainitun Karin Erikintyttären kanssa. Ramsay toteaa Jaakko Teitin siis maininneen, että hänen äitinsä oli Hogenskield Bielken sukulainen, mutta mistään polveutumisesta ei ole mitään puhetta. Onkin vaikeaa sijoittaa Jaakko Teitin esivanhempiin Anna Klemetsdotter Hogenskieldiä, joka minun merkintöjeni mukaan toimi Kustaa I:n ja poikansa, herttuan ja kuninkaan Erik Wasan hovimestarina - vai olikohan puolisonsa Nils Pedersson Bielke (till Åkerö) sittenkin kuitenkin se hovimestari?

Toisaalta, aviottomat lapset olivat lähtökohtaisesti laittomia ja näin muodoin myös aatelittomia, jollei mistään muusta erikseen päätetty.


Olen kyllä nimimerkin kanssa samaa mieltä siitä, että Pyhän Andreaan risti on Teittien (Tait) sukutradition mukaisesti lähtöisin Brittein Saarilta ennen Pernajan kirkon ja Teetomin kylän rakentamista. Valitettavasti genealoginen tieteenteoria ei hyväksy tämmöistä ajatusta perustelluksi ilman paralleelitraditiota, vaikka VT:n Vedenpaisumuksesta semmoinen on olemassa (ja mahdollisesti nämä sitten taas liittyvät viimeisen jääkauden sulamisvesiin noin 15 000 v sitten...).

PH

SukuniTutkija
24.02.19, 16:46
Pekka Hiltunen
Vanhat aatelistaulut, aateliskirjat ja Jully Ramseyn kirja ei aina huomio ja mainitse aatelistauluissa aatelisten avioliiton ulkopuolisia lapsia ja niitä aatelisia joilla on ollut liian läheiset sukulaisuus linjat keskenään.
Ulkopuolelle jää myös jälkeläislinjat ja henkilöt jotka ovat aviotuneet aatelissäätyyn kuulumattoman kanssa (esim: papin tai porvarin kanssa, koska tuollaiset jälkeläislinjat poistuvat aatelisuudesta, siten myös aatelistauluista).
Eikä sitäkään ole katsottu hyvällä vanhempien, lähiperheen ja sukulaisten keskuudessa jos ylhäisaatelinen ei ole avioitunut toisen ylhäisaatelisen kanssa.

Huomioida pitää myös he aateliset ja ylhäisaateliset jotka jälkeläisineen ovat jonkin rangaistuksen takia ja syystä menettäneet aatelisaseman.

Lapsen saatuaan Karin Eriksdotter Bielke oli jo naimisissa ja hänen äitinsä N.N. os.Bielke (Barbo,Ingegerd,Ursula) on aikalaisten tapaan voinut olla vielä poikkeuksellisen nuoria kun saivat ensimmäisen lapsen.
Joten ei ole mikään ihme että heitä ei ole mainittu aateliskirjoissa ja sukupuita huudelleet turuilla ja toreilla. Varsinkin tuosta Karinin vanhempien sukulaisuudesta ja samalla läheisestä sukulaisuudesta Ruotsin maan hallitsijoihin.

Linkkien kuvat tuovat helposti esiin sukulaisuuden. Sukulaisuuteen vetoava Jaakko tuskin on vedonnut johonkin epämääräiseen kaukaiseen tuntemattomaan sukulaisuus linjaan jota eivät molemmat olisi tiedostanut ja tietänyt olevan heidän lähellä.

Jaakon geneettinen linja on eri asia kuin ylhäisaatelisten aatelislinja, koska aatelislinjaan kuuluu säätyyhteiskunnan perinnäissääntöjä ja tapoja.
Jaakon lähettämässä hätäkirjeessään Jaakko vetoaa heidän muutama sukupolvea taaksenpäin olevaan geneettiseen linjaan ei siis ylhäisaatelislinjaan.

Vapaaherra Hogenskild Bielkellä ja Jaakolla ei muutama sukupolvi taaksepäin ole monia esivanhempia tai kohtaa jossa yhdistymisen Jaakon esivanhempiin pitää jo olla.

Kirjoitukset jostain tuntemattomasta yhdistymiskohdasta on saanut alkuunsa Jully Ramsey vastauksista, ja ainakin tästä suku.genealogia sivun vuoden 2009 aloituksesta, johon myös Geni ylläpito linkittää, tutkimatta tuota kohtaa ja linjaa laajemmin.

Tämä suku.geneolgia aloitus ”Oliko Karin Bielke Jaakko Teitin äiti?”
On vuodelta 2009 ja noin 9.vuotta päivittämättä ennen vuoden 2018 vastauksia sukupuu kuviani.

Jully Ramseyn kirja ei ole eri sukujen kohdalta kaikenkattava teos, kirjasta löytyy virheitä.

Jos Jully Ramsay (s.1865-k.1919) olisi käyttänyt tietokonetta, sukututkimusohjelmaa ja ajatuksella lukenut tuon Jaakko Laurinpojan kirjoittaman kirjeen Hogenskield Bielkelle ja samalla laskenut mahdolliset sukupolvet taaksepäin ja tarkistanut nimet.
Hän olisi päätynyt samoihin linjoihin ja henkilöihin jotka näkyy kuvassa.
Tuskin tätä kertomani mahdollista linjaa on täällä tarkemmin tutkinut moni ennen vuoden 2018 uusia vastauksia.
Helpompaa on ollut copy paste liittää aina sama aloitus, tämä v.2009 aloitus linkki (esim; Genin ylläpitäjät).

Jaakko Laurinpoika Teitin sukulaisuuus Vapaaherra Hogenskild Nilsson Bielkeen
https://aijaa.com/2mAikK

https://aijaa.com/h7NGNT

Yst.terv: SukuniTutkija

Pekka Hiltunen
25.02.19, 15:32
Pekka Hiltunen
Vanhat aatelistaulut, aateliskirjat ja Jully Ramseyn kirja ei aina huomio ja mainitse aatelistauluissa aatelisten avioliiton ulkopuolisia lapsia ja niitä aatelisia joilla on ollut liian läheiset sukulaisuus linjat keskenään.
Ulkopuolelle jää myös jälkeläislinjat ja henkilöt jotka ovat aviotuneet aatelissäätyyn kuulumattoman kanssa (esim: papin tai porvarin kanssa, koska tuollaiset jälkeläislinjat poistuvat aatelisuudesta, siten myös aatelistauluista).
Eikä sitäkään ole katsottu hyvällä vanhempien, lähiperheen ja sukulaisten keskuudessa jos ylhäisaatelinen ei ole avioitunut toisen ylhäisaatelisen kanssa.

Huomioida pitää myös he aateliset ja ylhäisaateliset jotka jälkeläisineen ovat jonkin rangaistuksen takia ja syystä menettäneet aatelisaseman.

Lapsen saatuaan Karin Eriksdotter Bielke oli jo naimisissa ja hänen äitinsä N.N. os.Bielke (Barbo,Ingegerd,Ursula) on aikalaisten tapaan voinut olla vielä poikkeuksellisen nuoria kun saivat ensimmäisen lapsen.
Joten ei ole mikään ihme että heitä ei ole mainittu aateliskirjoissa ja sukupuita huudelleet turuilla ja toreilla. Varsinkin tuosta Karinin vanhempien sukulaisuudesta ja samalla läheisestä sukulaisuudesta Ruotsin maan hallitsijoihin.

Linkkien kuvat tuovat helposti esiin sukulaisuuden. Sukulaisuuteen vetoava Jaakko tuskin on vedonnut johonkin epämääräiseen kaukaiseen tuntemattomaan sukulaisuus linjaan jota eivät molemmat olisi tiedostanut ja tietänyt olevan heidän lähellä.

Jaakon geneettinen linja on eri asia kuin ylhäisaatelisten aatelislinja, koska aatelislinjaan kuuluu säätyyhteiskunnan perinnäissääntöjä ja tapoja.
Jaakon lähettämässä hätäkirjeessään Jaakko vetoaa heidän muutama sukupolvea taaksenpäin olevaan geneettiseen linjaan ei siis ylhäisaatelislinjaan.

Vapaaherra Hogenskild Bielkellä ja Jaakolla ei muutama sukupolvi taaksepäin ole monia esivanhempia tai kohtaa jossa yhdistymisen Jaakon esivanhempiin pitää jo olla.

Kirjoitukset jostain tuntemattomasta yhdistymiskohdasta on saanut alkuunsa Jully Ramsey vastauksista, ja ainakin tästä suku.genealogia sivun vuoden 2009 aloituksesta, johon myös Geni ylläpito linkittää, tutkimatta tuota kohtaa ja linjaa laajemmin.

Tämä suku.geneolgia aloitus ”Oliko Karin Bielke Jaakko Teitin äiti?”
On vuodelta 2009 ja noin 9.vuotta päivittämättä ennen vuoden 2018 vastauksia sukupuu kuviani.

Jully Ramseyn kirja ei ole eri sukujen kohdalta kaikenkattava teos, kirjasta löytyy virheitä.

Jos Jully Ramsay (s.1865-k.1919) olisi käyttänyt tietokonetta, sukututkimusohjelmaa ja ajatuksella lukenut tuon Jaakko Laurinpojan kirjoittaman kirjeen Hogenskield Bielkelle ja samalla laskenut mahdolliset sukupolvet taaksepäin ja tarkistanut nimet.
Hän olisi päätynyt samoihin linjoihin ja henkilöihin jotka näkyy kuvassa.
Tuskin tätä kertomani mahdollista linjaa on täällä tarkemmin tutkinut moni ennen vuoden 2018 uusia vastauksia.
Helpompaa on ollut copy paste liittää aina sama aloitus, tämä v.2009 aloitus linkki (esim; Genin ylläpitäjät).

Jaakko Laurinpoika Teitin sukulaisuuus Vapaaherra Hogenskild Nilsson Bielkeen
https://aijaa.com/2mAikK

https://aijaa.com/h7NGNT

Yst.terv: SukuniTutkija
Turun luostari siirrettiin aikoinaan Maskun Stenbergaan Pyhän Annan luostarin nimellä ilmeisestikin siitä syystä, että se oli muuttunut bordelliksi. Lapsen saaneet, neitsyytensä menettäneet tai muuten vain tarjottuihin miehenpuoliin tyytymättömät aatelisneidot hankkiutuivat luostareihin, koska eivät enää voineet saada (tai ottaa vastaan) omaan alkuperäiseen säätyasemaansa sopivaa puolisoa. Pyhän Annan luostari siirrettiin sitten Maskun kehnojen olojen takia Raision Ailoisiin eli nykyisen Naantalin kirkon vaiheille Pyhän Birgitan nimellä (niemekkeelle, jossa sijaitsee vieläkin puinen näkötorni Naantalin Kylpylän ajoilta: näkötornista avautui näkymä kylpylän mereen perustettuihin uima-altaisiin, joissa uitiin alasti, miehet ja naiset tietenkin aidalla eristetyillä alueillaan...)

En tiedä, liittyykö kyseinen Jaakko Teitin esivanhemman mahdollinen Bielke-suku mitenkään tähän, mutta on ilmeistä, että esim. n.s. valitusluettelon laatiminen annettiin tehtäväksi henkilölle, jolla oli luottamus sekä talonpoikiin että aatelisiin, t.s. Jaakko Teitin voidaan olettaa olleen n.s. puolisäätyinen.

Geni-sukupolvet eivät yleensä perustu genealogiaan - ja päin vastoin - joten keskustelu tällä foorumilla asiasta on mielestäni vähintään arvelluttavaa. Toisaalta Ruotsin aatelistoon lukeutuvat teettävät DNA-testejä kovin harvakseltaan ja ymmärrettävistä syistä. Omissa familytree-matcheissäni on lukuisia, lähinnä ruotsalaistaustaisia henkilöitä, joitten sukunimiluetteloissa esiintyy "Bielke". En sittenkään voi johtaa heitä Jaaakko Teittiin, vaikka Lauri Teitti lukeutuu useampaankin kertaan isäni esivanhempiin, sillä Bielket tulevat sukuihini lukuisia muitakin "reittejä". Suosittelen kuitenkin DNA-tutkimusta varsinkin niille, joilla ei tiettävästi muita Bielke-yhteyksiä varmuudella ole! Jos matchejä löytyy, pitäisi sitten vielä nimenomaiseen sukuun liittyvät sekvenssit tunnistaa, ja tässä on niin paljon tekemistä, ettei aika enää riitä tällä foorumilla kinastelemiseen - varsinkaan sen jälkeen kun on lukenut asiantuntijan lausunnon...
PH

Pekka Hiltunen
25.02.19, 18:21
Hei,
en huomannut vastata kysymykseen: aatelinen saattoi naida serkkunsa kuninkaan luvalla, mutta esim. Maskun Kankaisten ja Halikon Joensuun Hornien välillä tiedetään olleen sekä luvallinen että luvaton avioliitto. V.m. tapauksesa ovat/ olisivat mahd. jälkeläiset tietenkin olleet laittomia eli ilman perimäoikeutta aateliseen maaomaisuuteen.
PH