PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Metsenström sotilasnimenä


EevaKPekonen
04.08.18, 12:49
Sukunimen näköinen Metsenström ilmaantuu kirjoihin ja kansiin kun Abraham Metsenström astuu rivihin, kuin suoraan runosta eli viisitoistavuotisna, 1734 Savon rykmentissä. Metsenström mainitaan rajapuro.fi mukaan useita kertoja katselmus-, ja palkkaluetteloissa. Olen tarkastanut myös alkuperäisen katselmusluettelon v 1735.



http://www.rajapuro.net/savojr/puumala/puumala_71.html


Abraham poistui 1743 Puumalan komppanian ruodusta nro 71 Turun rauhan siirreltyä Suomen rajaa. Samalla häviää nimi Metsenström, puf, kuin savuna ilmaan. Hiskistä ei löydy yhden ainutta Metsenströmiä mikä vahvistaisi käsitystä sotilasnimestä. Abrahamin kuolemasta sodassa ei löydy merkintöjä.



Ström- loppuisia nimiä on aika vähän sotilasnimistössä mutta ei auta se tieto. Eikä tiedot siitä kuka niitä keksi ja millä systeemillä ja noudattiko oikeaa vai väärää. Sotilastiedoissa ei varmaankaan ole sellaisia luetteloita joista näkisi alkuperäisen nimen, koskapa niitä ei ole rajapuron sivustolla.



Savossa ihmisillä oli jo tuolloin sukunimet ja niitä käytettiin sotilasnimenä pääsääntöisesti. Olisiko tässä joku niistä poikkeuksista? Abrahamin kanssa samaan aikaan mutta eri ruodussa (Kulennoinen, ruotu 108) oli hyvin todennäköisesti hänen isänsä Abraham Metso. Oletus perustuu Säämingin kirkonkirjojen merkintöihin kahdesta entisestä sotilaasta, molemmat nimeltään Abraham Metso.



Oliko saman rykmentin eri ruodussa palvelleita perheenjäseniä tarvetta erottaa toisistaan?