PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Uuusikaupunki 1600-luku, Mårten vai Mats Palila/Palén?


Anarra
20.07.18, 17:07
Eräs Uudenkaupungin alkuaikojen porvarissuvuista 1600-luvulla oli nimeltään Palila/Palén. Palén nimen sanotaan eri lähteissä tulevan Kalannissa sijaitsevan Paalilan kylän mukaan. Asutuksen yleisluettelosta en ole kuitenkaan löytänyt sopivia nimiä Palénien juuriksi.


Palén-suvun vanhimmaksi edustajaksi on yleensä mainittu Mårten Palila, joka mainitaan kuolleeksi 1650-luvulla. Mårten Palilan etunimikin on hieman epäselvä, sillä hänen perillisiään koskevissa selvityksissä puhutaan myös henkilöstä nimellä Matz Palila. Näin on esimerkiksi Uudenkaupungin RO:n pöytäkirjassa 9.5.1692, jossa Matz Palilan perillisenä mainitaan hänen tyttärensä Karin Mårtensdotter. Ylipäätään oikeuden pöytäkirjoissa puhutaan välillä Mårtenista ja välillä Matzista. Ovatko he yksi ja sama henkilö? Voisiko nimi Martti esim. olla ruotsiksi välillä Mårten, välillä Matz?
Linkki oikeuden pöytäkirjan otteisiin löytyy ylioppilasmatrikkelista kappalainen Erik Paleniuksen yhteydestä, jossa on tuo mainittu 9.5.1692 pöytäkirja selkokielellä ja jossa luetellaan Matz Palilan perilliset: https://ylioppilasmatrikkeli.helsinki.fi/henkilo.php?id=2307


Toinen ongelma liittyykin juuri Kalannin kappalaiseen Erik Paleniukseen. Useissa lähteissä hänen äidikseen mainitaan Mårten Palilan vaimo Valborg Eskilsdotter ja isäkseen Mårten. Ylioppilasmatrikkelissa Ericin patronyymi on Georgii ja hänen isäkseen mainitaan Valborgin 2. mies Jöran Andersson Palila. Myös Mårtenin patronyymi on Anders. Kuka ja mistä olisi tuo Jöran Palila?


Edellä puhutussa pöytäkirjassa 9.5.1692 Erik Paleniuksen sanotaan olevan ”Walborg Eskils dotters Son af förra kullan”. Kuinka tuo af förra kullan tulisi suomentaa/ymmärtää? Jos sillä tarkoitetaan aiempaa avioliittoa, niin se aiempihan siis oli Mårtenin kanssa.


Tässä linkki adels-wikin sivuille, jossa on esitelty aateloidun sukuhaaran, af Palén, vaiheita lähteenä ilmeisesti Elgenstierna: https://www.adelsvapen.com/genealogi/Af_Pal%C3%A9n_nr_1996


Siis: ovatko Mårten ja Matz sama henkilö? Onko suku oikeasti Kalannin Paalilasta? Onko kappalainen Erik Palénin isä Mårten Andersson Palila vai Jöran Andersson Palila?

Kaikki tiedonjyvätkin otetaan kiitollisuudella vastaan!

Anarra

karisalm
21.07.18, 07:57
Hei


Yo-matrikkelin tiedoista selviää että Valborg Eskilsdotterin ensimmäinen puoliso oli Mårten Palila, 1650-luvun alussa toinen puoliso Jöran Andersson Palila ja viimeistään 1681 Matts Andersson Palila joten kun 1692 sanotaan ”Walborg Eskils dotters Son af förra kullan” tarkoitetaan Jöran Anderssonia.



Valborgin ikäkin selviää vuoden 1686 raastuvanoikeuden pöytäkirjasta.


Bårgarens Matz Palilas hustru Walborg Eskels dott:r som är icke allenast öf:r sine 60, uthan närmare öf:r 70 åhrs ålder,

Tuula Cu
21.07.18, 07:58
Edellä puhutussa pöytäkirjassa 9.5.1692 Erik Paleniuksen sanotaan olevan ”Walborg Eskils dotters Son af förra kullan”. Kuinka tuo af förra kullan tulisi suomentaa/ymmärtää?

(I 1) -KULL~2. (-kulle Juslenius (1745), Heinrich (1814) m. fl.) antal barn födda af samma fader o. moder; kull. RARP 4: 250 (1649). Ivalde har .. varit fader till två barnkullar. Den ena barnkullens moder är en jättinna. Rydberg Myt. 1: 150 (1886). jfr B. —


Tuula K

Anarra
21.07.18, 11:48
Kiitos valaisevista vastauksista!

Valborg Eskilsdotterilla olisi siis ollut peräti kolme puolisoa: Mårten Palila 1650-luvun alkupuolella, Jöran Andersson Palila noin vuosina 1656-1680 ja sen jälkeen Matz Andersson Palila. Olisiko niin, että porvarisnimi Palila olisi tullut Valpuri-lesken kanssa solmitun avioliiton myötä uudelle porvarille? Tapahtuiko tällaista? Vai olisivatko miehet veljeksiä? Olisiko sellainen avioituminen mahdollinen 1600-luvulla? Mikään noissa pöytäkirjoissa ei kyllä taida viitata Valpurin aviomiesten keskinäiseen sukulaisuuteen. Mårtenin patronyymiä ei näy, kenties ainoastaan hänen juurensa olivat Kalannin Paalilassa.


Aika sekava soppa, ei ihme, että asiasta on raastuvassa tehty selvitystä. Jännittävä piirre sekin, että perillisten keskinäisissä suhteissa ei käytetä termejä velipuoli tai isäpuoli. Pöytäkirjassa 5.2.1681 Johan Mårtesson Palila puhuu ”vanhemmistaan” Matz Palilasta ja Walborg Eskilsdotterista, vaikka hänen isänsä oli Mårten. Pöytäkirjassa 3.9.1681 mainitaan wällärde Erici Palenij (kappalainen Erik Palenius) Johan Mårtenson Palilan veljenä, ei velipuolena.


Mårtenin lapsia siis olisivat Johan Mårtenson, Karin Mårtensdotter ja Margeta Mårtensdotter. Jöranin lapsi olisi Erik Palenius ja Matzilla ei lapsia liene ollut, kun Valpurin ikä oli jo korkea näiden avioituessa ja Matzin perillisiä olivat tämän veljen lapset ja sisar.


Askarruttamaan jää Mårtenin alkuperä sekä Palila nimen siirtyminen uusille aviopuolisoille sekä ainakin kahden viimeisen aviomiehen sama patronyymi Andersson (tavallinen nimi tosin).


Anarra

mernis
09.08.19, 16:34
Pienenä lisäyksenä, että ensimmäiselle aviomiehelle Mårtenille mainitaan SAY:ssä ainakin kerran patronyymi Michelsson. Jälkimmäisen aviomiehen sukulaisuus-pohdiskeluun liittyen sellainen huomio, että jos Jöran ja Matts olisivat olleet veljeksiä, olisi Jöranin poika kaiketi myös Mattsin perillinen muiden sisarusten lasten mukana.

mernis
09.08.19, 18:02
Pienenä lisäyksenä, että ensimmäiselle aviomiehelle Mårtenille mainitaan SAY:ssä ainakin kerran patronyymi Michelsson. Jälkimmäisen aviomiehen sukulaisuus-pohdiskeluun liittyen sellainen huomio, että jos Jöran ja Matts olisivat olleet veljeksiä, olisi Jöranin poika kaiketi myös Mattsin perillinen muiden sisarusten lasten mukana.

Ja Mårten Mickelsson saattaisi olla Uudenkaupungin pormestarinakin toiminut samanniminen henkilö. Lainaus Uudenkaupungin Muinaisia kirjasta:

Martti Mikonpoika, J) lainlukija Wehmaan kihlakunnassa 1640; maaherra Falckenbergin määräyksestä pormestari Uudessakaupungissa 24/4 1641; pantiin viralta 1643
Kommissoriaali-oikeuden tutkinnon johdosta; myös kaupunginkirjurina melkein koko pormestari-aikansa; pikkutullin
vuokraaja 1643; ei ollut vielä 31/7 1648 tehnyt tiliä kaupungin tuloista pormestari-ajaitansa.