PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Talonen, Riitiala, Ikaalinen rk.1901-10 sivu 1951


TaijaTutkija
08.07.18, 18:13
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/ikaalinen/rippikirja_1901-1910_mko257-280/kuvat/198.jpg Jaakko Vihtori Kaarlenpka Talonen s.12.06.1892 Ikaalinen k.20.02.1910 kuolinsyynä lukee rippikirjassa samoin kuin kuolleiden kirjassa murhattu. Onko tarkempaa tietoa tapauksesta?

Juha
08.07.18, 18:45
Älkää ikinä unohtako sanomalehtiarkistoa;

https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/696926?page=4&term=murha&term=Ikaalisten&term=Talosen&term=Talonen&term=Talosta&term=murhan&term=murhaan




Juha

Jani Koski
08.07.18, 18:52
Tällaista kertoo Sosiaalidemokraatti maaliskuussa (OCR kopio):
Ikaalisten revolverinäytelmän kolmas näytös (en jaksanut koko juttua korjata)



„Caki ja Oikeus."
MMen reVgllllmMlellililll lelms llWs.
„Oikeuden käynti".
Jo aikaisemmin on sanomalehdissä kerrottu siitä merinäytelmästä, joka tapahtui helmik. 14 p. masten yöllä Ikaalisten Riitialan Penttilän talossa ja jonka seurauksista nuoruk. Jaakko Talbnen unikkoa myöhemmin Tampereen sairaalassa kuoli. Tämän kuun 4 ja 5 p:nä oli tämä murhajuttu käsiteltämänä Ikaalisten kauppalassa pidetyissä mukinaisissa talmikäräjissä. Jutun käsittelystä kertoo kirjeenmaihtajamme:
Poliisitutkinnon pöytäkirjan lukeminen testi toista tuntia. Tämän jälkeen luettiin syytetyn puolison Aleksandra Penttilän jättämä kir' jelmll, jossa kerrottiin syytettyä miime aikoina maimanneen jonkinlainen ärtyisyyden tai hermotaudin, jotta syytetty ei kaikkina aikoina ole ollut lainkaan oman itsensä herra y. m. sen tapaista.
Todistajista kuulusteltiin ensinnä Penttilän palweliatarta Ida Ny» gärdia. Hän kertoi murhatun laak» to Talosen ja murhaaja Iwar Pcnt» tilan tapauksen edellisenä päiwänä nauttineen wäkijuomia siinä määrin, että kulnpanentin oli päihdyksissö. Heillä oli ollut muutcman kerran keskenänsä tinaakin, oliwatpa wäliin ottaneet rinnuksistakin yhteen todist. muistamatta kuitenkaan sitä kumpika ensinnä kiinni käwi; ei sano nut kuulleensa muita rewolwerin laukauksia, kuin kaksi laukausta ilta päiwällä ja kuuluiwat ne asuinhuoneista päin hänen ollessaan iltaaskareilla nawetoLa. Penttilän renki Toiwo Rintamäki ja toneenkäylläjä
Taawe Kari todistimat samaan ta» paan luin edellinenkin paitsi Kari ei sanonut kuulleensa laukauksia paremmin illalla luin yölläkään koska oli ollut huoneissa. Todistaja Jaakko lärmentausta kertoi samoja asi» oita kun yllä mainitunkin. Läsäsi, että Penttilä käski häntä iltapa», wällä salin peräkamariin, missä kauppasi hänelle rewolweria, jonka kauppasummaksi määrättiin 15 mk. ja jonka maksamisen Penttilä ei sa« nonut oleman kiirettä. Rewolwerin ostaja waati, että siihen pantaisiin patrooneja, jotta nähtäisiin kuinka sillä käy ampuminen. Niin tehtiinkin. Penttilä itse ampui kaksi lau> kausta ilmaan, jotka kaiketi olimat ne laukaukset, jotka Ida Nngärd tuuli asuinhuoneilta päin. Wielä kertoi todistaja, että I. Talonen olti häneltä tyhjän rewolwerin ja pisti taskuunsa, jota sitten tanssin aikana oli muutamille näyttänytkin, m. m. Taame Karillekin, jolle oli sanonut. „Täsfä on sellainen ase joka tappaa." Kertoi saaneensa Ta loselta rewolwerinsa takaisin ainakin tuntia ennen luin werityö tapahtui. Yöllisestä tapahtumasta kertoi todistaja, että hän ja Talonen lähtiwät puolen yön aikaan Penttiläslä. Wähän matkaa kulettuaan tuli Pent» tilan isäntä heidän peräänsä ja huusi Talosta palaamaan takaisin. Tämä noudattikin kehotusta. Samalla hän kuuli ammuttaman ja I. Talonen huusi että «tuo minulle se «mol» meri, minä annan 20 mk." Todistaja ei sanonut pyyntöä totelleensa, yritti maan pakoon minkä ennätti. Sanoi paetessa kuulleensa ammuttaman kolme kertaa hywin tiheään.
Todistajain joukossa oli myöskin Tampereen poliisilaitoksen etsimän osaston konstaapeli hra Pekka Pol» miander, joka oli Tampereen fairalassa käynyt I. Talosta puhuttele» massa. Polmiunderin kertomus oli yhtäpitämä kuin I. lärmentaustan» kin joten kaikkien todistajain lausunnot miittaamat siihen suuntaan, että Penttilän oma laus««to asiasta on wallan tuulesta temmattua. — Polwianderille näytettiin myöskin asetta, jolla merityö oli tehty. Ha' nen selityksensä mukaan ei ase ollut» kaan »Bromninti", maan niin sanottu «Collpistooli".
Wielä kuulusteltiin asiasta kons> taapeli K. Nileniusta, Eino Ala» materia, Fanni Kujalaa, Frans Ku> jalaa y. m., joilla kuitenkaan ei ollut mitään uutta kerrottamana.
Todistajain kertomukset yleensä osottitvat, ettei sichen aikaan kun werityd tehtiin, luultu kuin kolme laukausta, maikka syytetyn asianajaja hra Koskinen kysyi miltei kai» kilta todistajilla. «Eikö niitä lau» tauksia ollut wiisi?" Todistajat lvaluutlimat maan, ettei ollut muu» ta kuin kolme. Vastaus ei Kos» kista tyydyttänyt, pinnisti maan todistajia kysymyksillä „eiwätkö ne laukaukset ainakin tuntuneet »kak» sois-laukauksilta?" Kun todistajat waan kiwenkowaan wäiltiwät, ettei lainkaan tuultu sellaisia laukauksia, niin täytyi Koskisen tyytyä lopulta siihen, maikka ne oliwat wastalkai» sia syytetyn ilmotuksien kanssa. Kun sitäpaitsi todistettiin, että I. Talo» nen oli antanut I. lärmentaustan remolwerin takaisin ja hänellä ilseb lään ei milloinkaan ollut mainittua asetta, niin selweni siitä, että Penttilän syytös, kuillka muta Talonen häntä ajoi takaa ja ampuikin talsi
laukausta kuitenkaan osaamatta, oli kaikkea totuutta mailla.
Syytetty Iwar Penttilä oli myös» kin haastanut oikeuteen suuren jou» kon ihmisiä kaikilta ilmansuunnilta tuomaan esille wainajan kaikkia syntejä hamasta lapsuudesta aina wii' meiseen päimään saakka. Tahtoi kai tällä osottaa, ettei se niin suuri rikos ollut jos murhattu hänen kätensä kautta tulikin pois elämien ilmoilta. — Ihmetellä täytyy muutamain todistajain lausuntoja, jotka paikkakunnalla eläneenä eiwät mi» tään erityistä Penttilästä tietäneet, kun sen sijaan 17 muotta täyttä» neen Talos mainajalla synti'«tiste° riä tunsimat ties kuinka pitkälle. Murhatun »vanhemmat olimat tuoneet ainoastaan kolme henkilöä Penttilän entisyyttä todistamaan. Nämät .oimat esille niin rumia juttuja Penttilästä, että jo yhden to> distajan tiedot olimat paljon lör keämpiä kuin kaikkien Talos wainajan päälle syydetyt syytökset yhteen, sä. Suuren todistajajoukon takia kesti oikeudenkäynti puolitoista päi» mää pieniä mäliaikoja luluunotta. matta. Loppulausunnossaan esitti syytetyn asianajaja Koskinen liementälviä asianhaaroja ja rangaistusta luomittawaksi rikoslain 21 luwun 4 §:n mukaan. Kantajan asiamies taas waati rangaistusta syytetylle rikoslain 21 luwun 2 §:n mukaan. Wähän ajan kuluttua julistettiinkin tuomio, jossa rikollinin tuomittiin 3 muodeksi kuritushuoneeseen ja mak» samaan kaikki todistajain setä lantajain kulut ja mainajan hautaussairashuone» ja lääkäiitustannulfet.
Kysyä saattaa: olisikohan ran» gaistus sama, jos tällaisen rikoksen olisi tehnyt joku meikäläisiin kuuluma niin sanottua «siwistynyttä" kohtaan? — Tuskinpa maan — !


Linkki juttuun:
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/696926?page=4&term=murha&term=Jaakko&term=Talosen&term=Talonen&term=Talosta&term=murhan&term=murhaan


Tässä Helsingin Uutiset 19.2.1910:
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/629168?page=3&term=murha&term=Jaakko&term=Talonen


Juttuja löytyy useampi hakusanoilla Jaakko Talonen murha, kun laittaa haun ajankohdaksi helmikuun loppupuolen ja maaliskuun.

Amaryllis
08.07.18, 18:52
Sosialidemokraatissa n:o 28 10.03.1910 on pieni uutinen otsikolla Ikaalisten verilöyly. Siinä kerrotaan, että Jaakko Talosen ampuja tal. Öhrling-Penttilä tuomittiin tahallisesta kuoleman tuottaneesta pahoinpitelystä kolmeksi vuodeksi kuritushuoneeseen.

Jani Koski
08.07.18, 18:52
Juha oli nopeampi. :)

Kiikasta
08.07.18, 18:52
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/694468?page=3&term=Ikaalisten&term=Talosta&term=Talonen

Esimerkiksi:s

26.02.1910 Sosialidemokraatti no 23

27.02.1910 Satakunnan Sanomat no 23
15.03.1910 Sosialidemokraatti no 30
10.03.1910 Sosialidemokraatti no 28
08.03.1910 Tampereen Sanomat no 55

TaijaTutkija
08.07.18, 19:53
Kiitos kaikille vastaajille! Oli hyvä saada lisätietoa tästä ikävästä tapauksesta. Jaakon isän äiti oli Penttilän tyttäriä. Ida Stina Mattsdotter Penttilä s.4.05.1835.