PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Miten löydän Hiskin hakutuloksen osoittaman tiedon alkuperäisenä?


EevaKPekonen
08.07.18, 15:54
Hiski tuotti tuloksen, että Ande(r)s Medzå on saanut pojan nimeltä Abraham maaliskuun 14 päivänä vuonna 1701. Äidin nimi puuttuu. Perhe/isä asui paikassa Kerimäkj, Waraby. Tein haun Uukuniemen seurakunnan kastetuista.



Miten pääsen tutkimaan ao tiedon alkuperäistä merkintää?

Amaryllis
08.07.18, 16:52
Tästä löytyy:
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=6555975
Äitiä ei mainita, vain isä ja kummit.

Juha
08.07.18, 16:53
Esimerkiksi www.sukuhistoria.fi ja sieltä etsi kirkonkirjoista kyseisen kastettujen luettelon

tai täältä

http://digi.narc.fi/digi/dosearch.ka?sartun=115355.KA




Juha

EevaKPekonen
08.07.18, 17:32
Kiitos teille, jo löytyi!



Sivulta näkyy myös että Adreas Metso tehneen Abrahamin kummille Olof Loposelle vastapalveluksen ja hänet on merkitty Olofin tyttären Annan kummiksi. Jos nyt koukeroita oikein tulkitsin..



Kävin etsimässä useita kertoja mutta en jotenkin osannut saada digiarkistosta näkyviin Uukuniemen seurakunnan kastettujen vanhimpia luetteloita.

Julle
08.07.18, 18:30
< Kävin etsimässä useita kertoja mutta en jotenkin osannut saada digiarkistosta näkyviin Uukuniemen seurakunnan kastettujen vanhimpia luetteloita. >

Ymmärrettävää!

Ei niitä varmaan näykään ei-jäsenille Sukuhistorian puolella ja sitten Digiarkiston puolella kannattaa käyttää hakupalvelussa seurakunnan genetiivimuotoa, esimerkissä Uukuniemen - ei Uukuniemi perusmuotoa.
http://digi.narc.fi/digi/
http://digi.narc.fi/digi/search.ka

Kaikki ns. "näppärät" hakupalvelut, kuten esim. appspot ja HisKin linkit tms. voi unohtaa! Suosittelen perusjärjestelmien omiaisuuksia käyttämistä! Se tuo aina lisätietoa aihealueesta!

Suositellen

Juha
08.07.18, 18:43
Tuskin appspottia kannattaa mitenkään unohtaa....Kun kelaa U-kirjaimen kohdalle, niin kyllä se Uukuniemi selkeästi löytyy



Juha

Julle
09.07.18, 07:56
<Tuskin appspottia kannattaa mitenkään unohtaa....Kun kelaa U-kirjaimen kohdalle, niin kyllä se Uukuniemi selkeästi löytyy >

Niinpä, jos ihminen on sen sinne joksus ilmoittanut.

Näitten omatekoisten apuohjelmien ongelma on sama kuin auton osan tunnistaminen, jos ei tiedä mikä auto on kyseessä.
Itse itseensä (BOM) palautuvaa osaa ei löydä, ellei ihminen ilmoita sitä kuuluvaksi isompaan kokonaisuuteen. Silloin se löytyy osaluettelosta, mutta vain jos ihminen tietää sen kuuluvan/ on ilmoittanut mihin kokonaisuuteen.

Perusjärjestelmien (SSHY) ja Digi.narc ongelma taas on, että hakusanaa ei tahdo löytyä edes perusmuodossa oikein kirjoitettuna saatikka hakusanan perusrunkolla.

Ongelma on kyllä jo ratkaistu, mutta sen tulo ohjelmistoihin kestää. Vrt. www.wolframalpha.com (http://www.wolframalpha.com) ja Microsoftin apuohjelma, jonka nimeä en nyt muista, koska käytämme sitä ohjelmistoon upotettuna.

Etsimiseen ja kokoamiseen

Juha
09.07.18, 08:04
Appspottiin otsakkeet generoidaan automaattisesti, ei siihen vapaaehtoista tarvita.



Juha