PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Korttajärven Loukiaiset?


eruppa
25.06.18, 16:00
Jyväskylän Korttajärven Loukialan Loukiaisista kysymys.
Loukialan isännällä Klemetti Jaakonpoika Loukiaisella oli tytär Maria, esiäitini, joka oli aviossa esi-isäni ruotukorpraali Kustaa Petterinpoika Bergmannin kanssa. Klemetillä näkyy henkikirjoissa kaksi muutakin lasta, poika Erkki, jonka puoliso oli vuoteen 1727 asti Kirsti ja vuodesta 1728 alkaen Liisa. Sitten oli nuorempi poika Jaakko, lonka puoliso oli vuodesta 1734 alkaen Maria.

Erkki Klemetinpoika Loukiainen toimi isänsä jälkeen isäntänä vuosina 1727-1738. Viimeksimainittuna vuonna nimismies Henrik Limatius passitti Loukiaisen suvun maantielle ja asetti Loukialan kruununtaloon uuden isäntäsuvun. Häädön syy oli todennäköisimmin kolmen vuoden verovelkarästit, joiden seurauksena kruununtalollinen sai lähteä.

Sattuuko joku tietämään jotakin Erkki Klemetinpoika Loukiaisen ja Jaakko Klemetinpoika Loukiaisen myöhemmästä elämästä. HisKi ei anna ongelmaan vastausta.


Kävin läpi myös mainion tietolähteeni ,Heikki Vuorimiehen puhtaaksikirjoittamat Jyväskylän kappelin rippikirjat 1770-1775. Olen vuosikymmenien aikana täydentänyt tuota monistetta lukuisilla lisäyksillä, (esim. kuolleiden henkilöiden vanhemmat, jos löytyvät). Jälkeäkään Erkki Loukiaisesta eikä Jaakko Loukiaisesta ei löydy, eli he eivät asuneet tuolloin kappelin alueella. Voisi kuvitella, että asuivat itsellisinä jonkin talon nurkissa. Toki on mahdollista, että värväytyivät sotamiehiksi, jos kelpasivat iän ja fyysisen kunnon puolesta. Mutta minne, siinäpä pulma?:confused:

pirkko hagman
27.06.18, 10:59
Hei Erkki,

kysyt:"sattuuko joku tietämään?"...
Kaukana tietämisestä, mutta olisiko aihetta kriittiseen tarkisteluun??--minulla on Jaakolle merkintä" Jaakko Klemetinpka Loukiainen , CLARFELDT, sotilaana Saarijärvellä" ja vaimonaankin sattuu olemaan MARIA N:N:.
Ei lähdemerkintää!
Jäljityksissäni Jaakko liittyy esiäitiini Marketta Erkintr.Tötteröön -- joka oli sittemmin Wehniän osatalon isännän Kalle Pekanpka Limatiuksen vmo.

mukavat jatkot kesällenne sinne Poriin
t. Pirkko Hagman

eruppa
27.06.18, 15:49
Hei Pirkko ja muut palstan lukijat!

Katselin Rautalammin komppanian sotilaskatselmusrullia ja 1700-luvun jälkipuoliskolta löytyy sotilas N.o 29 Jakob Clarfeld Naarajärven ruodusta. Ongelma on vain se, että ko. sotilaan syntymäajaksi on merkitty 31.8.1750, eli hän on pari sukupolvea Jaakko Loukiaista nuorempi. Jaakko Loukiainen on syntynyt aivan 1700-luvun alussa, ehkä 1600-luvun puolella. Vaimo Maria ilmestyy kuvioihin 1734, lienee vihkimisvuosi.

Kyseisen ruodun aikaisempi sotilas näyttää olleen sotilasnimeltään Kukko, mikä on myös yleinen sukunimi Saarijärven suunnalla.

Oliko joku aikaisempi sotilas varustettu sotilasnimellä Klarfeld? SAY:ssa ruodussa olleiden, mutta kotitalossaan asuneiden kohdalla on yleensä merkintä Kn, mitä Jaakon kohdalla ei näy. Klemetti Loukiainenhan oli Korttajärven ruodun ensimmäinen sotamies, mutta häntä seurasi sitten esi-isäni Kustaa Petterinpoika Bergman, joka oli Klemetin vävy.

eruppa
27.06.18, 20:16
Anteeksi möhläykseni Jakob Clarfeldin suhteen. Luin huolimattomasti sotilaskatselmusrullaa ja sanat född ja död menivät sekaisin. Jakob Clarfeld näkyy Saarijären rippikirjoissa Naarajärvellä. Ripilläkäyntimerkintöjä on vain 1749 ja 1750, eli oleskelu oli lyhytaikaista. Jaakolla ei näy olleen perhettä.;)

eruppa
28.06.18, 10:04
Erkiltä jatkoa Loukiaisia koskeviin kyselyihin.

Vuoden 1748 varamiesluettelossa näkyy Naarajärven ruotu n:o 39 varamiehinä Jaakko Klemetinpoika ja Matti Klemetinpoika (sic.). Jaakko nimitettiin vuonna 1750 vakituiseksi ruodun sotamieheksi, mutta sotilasura kesti vain muutaman kuukauden 31.8.1750 tapahtuneen kuolemaan asti. Kuolinsyy lienee jonkinlainen tapaturma, vahingonlaukaus tms. Värväysluettelossa Jaakko Klemetinpoika on merkitty 38-vuotiaaksi, eli synnyinvuosi olisi 1712. Aika vanhana pääsi armeijan rulliin. Jaakko näkyy Saarijärven rippikirjoissa vain 1748-50 ilman perhettä, vaikka oli värväysrullan mukaan gift.

Mutta kuka sitten oli Matti Klemetinpoika, siinäpä pulma. Loukialan henkikirjoista ei löydy Mattia Klemetti Loukiaisen poikana. Olisiko katselmusrullissa kirjoitusvirhe?