PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Euran Kirkonkylän Eskola, 1600-luku


virpinissila
14.06.18, 13:23
Olen aikoinaan ottanut Lempi Ahlan Eskola-Lukkala sukukirjasta (1959) Euran Kirkonkylä Eskolan 1600-luvun sukujohdon. Nyt katselin SAY:a ja alkuperäislähteitäkin Ahlan viitteiden mukaan. Menisi Ahlan mukaan: Frans Mikkelinpoika -> isä Mikkeli Matinpoika -> isä Matti Antinpoika -> isä Antti Laurinpoika -> isä Lauri Jaakonpoika (sivut 47-49).

En löytänyt muista lähteistä minkäänlaista mainintaa Mikkeli Matinpojasta (Ahlalla sivut 15 ja 49). Eli onko häntä ollut olemassakaan? Kun tarkastelee Frans Mikkelinpojan esiintymisiä lähteissä, vaikuttaa siltä, ettei hän mitenkään voi olla Eskolan Matti Antinpojan pojanpoika. Frans Mikkelinpoika on Krannilassa naineena miehenä jo 1674 (SAY) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=330434

Antti Laurinpojalla mainitaan vaimo ensimmäisen kerran henkikirjassa (SAY) 1647 sitä ennen hän on naimattomana poikana Eskolassa http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=328599 Kuitenkin pojan (Matti) oletetun pojan (Mikkeli) poika Frans Mikkelinpoika viljeli Krannilaa 25 vuotta myöhemmin. Liian lyhyt aika,liikaa sukupolvia!

Varmaan Frans Mikkelinpoika on sukua Eskolaan. Krannila on pitkään autiona, mutta suvun viljelyyn ottamana jo paljon ennen häntä. Ja Frans siirtyy viljelemään Eskolaa suoraan Matti Antinpojan jälkeen.
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=330432 Krannilaa viljeli sittemmin Fransin veli Matti Mikkelinpoika.

Ahla mainitsee Valpuri Sigfridintyttären oletetun Mikkeli Matinpojan vaimoksi (s. 15). Tuomiokirjan mukaan Fransin äiti oli Valpuri Sigfridintytär (KA Euran käräjät 26.-27.2.1678: 22) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3866984 ellei sitten ole kirjurin virhe sukupolvissa.

Valpuri Sigfridintyttäreksi Ahla mainitee myös Antti Laurinpojan vaimon (s. 48). Mihin tämä perustuu, en löytänyt.

Onko kukaan selvitellyt näitä? Ja jos on, millaisin tuloksin?

Toivotaan, että edellä oleva tuli oikein. Voi tekstiä kootessa tulla sukupolvivirheitä.


Virpi Nissilä

virpinissila
14.06.18, 14:04
Korjaus. Ja kuten SAY:sta näkyy Krannilaa viljeli Fransin jälkeen hänen poikansa, ei veljensä.


Virpi Nissilä