PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Pere


ejl
03.05.18, 09:33
Katselin kansalaisen karttapaikka ohjelmalla, että Raahesta ja Pirkkalasta löytyy Pere niminen paikka, mutta muuten kaikki Pere nimiset (Pere, Isopere, Keskipere ) tuntuvat keskittyvän "Eura Eurajoki Nakkila Säkylä Kokemäki Pomarkku Laitila Rauma" alueelle.

Tarkoittaako Pere jotakin erityistä Satakunnan murteessa vai mistä moinen keskittymä? Joku yhteinen esi-isä?

jtolvi
03.05.18, 10:43
Varhaisemmissa rippikirjoissa nimi on yleensä muodossa Isoperhe, josta voinee jotain päätellä.

haapiot
03.05.18, 12:29
Myös Varsinais-Suomesta entisen Metsämaan, nykyisen Loimaan Korvesta löytyy Isoperhe. Talolla, taisipa olla rustholli, oli tämä nimi ainakin 1800-luvulla. En tiedä onko nimi myöhemmin muuttunut.

tuulahillevi
04.05.18, 23:58
Yläneellä on myös Niemen Isoperhe ja Vähäperhe

Hannu Numminen
14.05.18, 18:20
Tarkoittaako Pere jotakin erityistä Satakunnan murteessa vai mistä moinen keskittymä? Joku yhteinen esi-isä?

Pelkästään Satakunnasta en tiedä, mutta Pirjo Mikkosen ja Sirkka Paikkalan kirjassa Sukunimet (1988) mainitaan Pere-nimen kohdalla mm."Viljo Nissilä on pitänyt nimityyppiä virolaisperäisenä - viron pere 'perhe, talonväki, maatila' " sekä "Saulo Kepsu on pitänyt mahdollisena (1981) myös pereh-sanan (ääntämys on ilmeisesti ollut aiemmin tavallinen lähes koko maassa) oma vanhaa merkitystä 'talo' ".

Olen pitänyt (ilman sen kummempaa akateemista pätevyyttä) näiden Pere- ja Perhe-nimien alkuperäisenä merkityksenä juuri taloa ja maatilaa.