PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Mikä on oikea sukunimi?


seppo remes
26.04.18, 19:37
Olen Oulunsalon ja Muhoksen Remeksiä jäljittäessäni törmännyt tähän pohjalaiseen sukunimiongelmaan. Kun esimerkiksi Lumijoella on jonkunverran Remes-nimisiä, ei niistä aina tiedä onko ne Remeksiä, vai käyneet asumassa Remes-nimisessä talossa ja ovat aivan muun sukuisia. Esimerkki:Oulunsalon Jaakolassa asui Pekka Remes. Hänen nimenään näkyy usein Pehr Jacola eller Remes. Tässä tapuksessa tiedän, että hän on Remesten sukuun kuuluva. Lumijoella on Matti Matinpoika Perälä eli Remes s.3.2.1850. Asui isäntänä Perälän talossa. On ehken Remeksiä. Muita esimerkkejä voisi olla Temmeksen Kaisa Liisa Pelkonen eli Remes. Onko niin että säännönmukaisesti tällaisissa tapauksissa myöhempi sukunimi on alkuperäinen? Tietysti askarruttaa sekin, että kuka antaa ensimmäisenä talolle nimen, se kun näyttää muodostuvan joskun/usein asukkaansa sukunimen mukaiseksi.

Julle
27.04.18, 11:24
< Olen Oulunsalon ja Muhoksen Remeksiä jäljittäessäni törmännyt tähän pohjalaiseen sukunimiongelmaan. Kun esimerkiksi Lumijoella on jonkunverran Remes-nimisiä, ei niistä aina tiedä onko ne Remeksiä, vai käyneet asumassa Remes-nimisessä talossa ja ovat aivan muun sukuisia. Esimerkki:Oulunsalon Jaakolassa asui Pekka Remes. Hänen nimenään näkyy usein Pehr Jacola eller Remes. Tässä tapuksessa tiedän, että hän on Remesten sukuun kuuluva. Lumijoella on Matti Matinpoika Perälä eli Remes s.3.2.1850. Asui isäntänä Perälän talossa. On ehken Remeksiä. Muita esimerkkejä voisi olla Temmeksen Kaisa Liisa Pelkonen eli Remes. Onko niin että säännönmukaisesti tällaisissa tapauksissa myöhempi sukunimi on alkuperäinen? Tietysti askarruttaa sekin, että kuka antaa ensimmäisenä talolle nimen, se kun näyttää muodostuvan joskun/usein asukkaansa sukunimen mukaiseksi. >

Sepä se!
Tässä asiassa savolaiset ja karjalaiset ovat onnellisia, mutta ne pahuksen pohjanmaalaiset! Ja mikä sukunimi? Liikanimi? Talonnimi? Sotilasnimi? tms.
Jospa vastaus löytyisi täältä:
http://www.genealogia.fi/nimet/nimi17s.htm

Lukumisiin